Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Ασφαλείς αγορές μέσω διαδικτύου

Οι αγορές μέσα από το διαδίκτυο αποτελούν πλέον έναν από τους πιο βολικούς και εύκολους τρόπους να κάνει κάποιος τις αγορές του. Η δυνατότητα για αγορές μέσω του διαδικτύου παρέχει άνεση, διευρύνει την δυνατότητα επιλογής και δίνει αξία στα χρήματα των καταναλωτών. Είναι πάντα σημαντικό όμως, οι αγοραστές να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν την ασφάλειά τους καθώς πραγματοποιούν τις online αγορές τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 25% των παραβιάσεων ασφαλείας λαμβάνουν χώρα στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Οι online αγορές κρύβουν κινδύνους, καθώς οι απόπειρες εξαπάτησης από επιτήδειους γίνονται ολοένα και περισσότερες, όσο αυξάνεται η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Πώς μπορώ να πραγματοποιώ οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου με ασφάλεια;

  • Υπάρχουν διάφορου τρόποι, με τους οποίους μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει ασφαλείς συναλλαγές μέσω του διαδικτύου. Αρχικά, είναι σημαντικό να μην πραγματοποιούνται οικονομικές συναλλαγές από Internet Café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Προτιμήστε τον προσωπικό σας υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είστε βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
  • Έπειτα, χρειάζεται έλεγχος στον ιστότοπο της επιχείρησης, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει ένα διαδικτυακό κατάστημα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχετε κάποια σχετική γνώση για την φήμη της επιχείρησης που έχετε επιλέξει για να κάνετε τις αγορές σας. Εξίσου σημαντικό είναι να διαβάζετε τις συστάσεις και κριτικές άλλων πελατών, ώστε να διαμορφώσετε μία πλήρη εικόνα για το ηλεκτρονικό κατάστημα.
  • Πολύ βασικό, είναι να προστατεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Μην αποκαλύπτετε τα δικά σας στοιχεία παρά μόνο αν είστε βέβαιοι για το ποιός τα συλλέγει, τον λόγο για τον οποίο τα ζητάει και με ποιoν τρόπο πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει.
  • Χρησιμοποιείτε ασφαλή browser για να τις αγορές σας online. Το πρόγραμμα για την περιήγηση θα πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών σας. Τέτοια προγράμματα είναι ο Explorer, το Mozilla Firefox, το Chrome, το Safari και άλλα.
  • Παράλληλα, ελέγχετε σημαντικές λεπτομέρειες όπως, την ημερομηνία παραλαβής, το κόστος αποστολής και διεκπεραίωσης της συναλλαγής, την εγγύηση και την πολιτική επιστροφών. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου μπορείτε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια με την παραγγελία σας.
  • Θα ήταν επίσης χρήσιμο, να μην κάνετε πληρωμή με μεταφορά χρημάτων. Αποφύγετε να κάνετε απευθείας μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό του εμπόρου. Εάν είναι η μόνη επιλογή, π.χ. σε κάποια sites όπως το eBay, πριν κάνετε την παραγγελία σας, διαβάστε τις κριτικές για τον πωλητή και αξιολογήστε εάν είναι αξιόπιστος.
  • Αποθηκεύστε την απόδειξη της συναλλαγής. Μετά την πληρωμή, κατεβάστε και αποθηκεύστε την απόδειξη της συναλλαγής σας. Εάν δεν παραλάβετε το προϊόν σας, επικοινωνήστε με τον έμπορο. Εάν δεν λάβετε απάντηση, επικοινωνήστε με την τράπεζά σας.

Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε στις διαδικτυακές σας συναλλαγές:

  • Προσπαθείτε να αλλάζετε συχνά κωδικούς πρόσβασης, ειδικά όταν υποψιάζεστε πως έχουν εκτεθεί.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.
  • Προσπαθείτε να μην έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες.
  • Μην μοιράζεστε του προσωπικούς σαν κωδικούς με άλλους. Κρατήστε ασφαλή τα passwords και φτιάξτε κωδικούς ασφαλείας με συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμητικών χαρακτήρων.

Πηγή:   coolweb.gr