Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Εγκλήματα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων-Τι καταγγέλει στο CSIi Έλληνας που έπεσε θύμα

Γράφει η Χαρά Σώτα, 

 

H ομάδα του CSI Institute ερευνά αποκλειστικά με στοιχεία που μόνο εκείνοι έχουν στην κατοχή τους, υπόθεση που αφορά την κλοπή κρυπτονομισμάτων χιλιάδων χρηστών, κάτι το οποίο φαίνεται να συγκαλύφθηκε και να αποσιωπήθηκε ακόμα κι από τα διεθνή μέσα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ripple η οποία εκδίδει αποκλειστικά δικά της κρυπτονομίσματα, τα xrp coins, φέρεται να προωθούσε την αγορά τους μέσω μιας άλλης εταιρείας reseller για την οποία εγγυόταν της ασφάλεια των συναλλαγών των χρηστών της. Η εταιρεία Bitsane LP με έδρα τη Ιρλανδία, με CEO τον Aidas Rupsis και CTO τον Dmitry Prudnikov, ουσιαστικά έκαναν αγοραπωλησίες cryptocurrency, χρησιμοποιώντας το xrp coin, με την στήριξη της Ripple. Η εταιρεία αυτή σε συνεργασία με την Gronem Trading Limited συστάθηκαν το 2016 και είχαν περίπου 240.000 χρήστες, καθώς επίσης τα χρήματα που διακινούνταν ανέρχονταν στα 6 εκατομμύρια.

Η αντίστοιχη θυγατρική εταιρεία της, η Bitsane LTD με έδρα την Αγγλία και CEO τον Maksim Zmitrovich, άρχισε, σύμφωνα με ισχυρισμούς των χρηστών, να παρακρατεί τις καταθέσεις των χρηστών σε όποια εταιρεία κι αν γίνονταν. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει αποκλειστικά το CSIi στην κατοχή του και όπως δηλώνεται και σε επίσημη καταγγελία ενός εκ των θυμάτων στην βρετανική αστυνομία και ενός άλλου θύματος στο FBI, τα χρήματα που κατατέθηκαν πήγαν σε έναν άλλο λογαριασμό και όχι σε αυτόν που ο χρήστης είχε δημιουργήσει μέσα από την Bitsane. Τα ίχνη φέρεται να οδήγησαν πίσω στον Maksim Zmitrovich, ο οποίος φυσικά αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη και μάλιστα κατηγόρησε την αντίστοιχη Bitsane της Ιρλανδίας για την κλοπή.

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, όταν οι χρήστες έβαλαν ένα μικρό ποσό σαν test πέρασε κανονικά στον λογαριασμό τους, ενώ όταν έβαλαν ένα μεγαλύτερο ποσό αυτό κρατήθηκε ως εκκρεμές και δεν πιστώθηκε ποτέ στον λογαριασμό των χρηστών. Μάλιστα, φέρεται να υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ποσά αυτά συγκεκριμένα μεταφέρθηκαν αργότερα σε λογαριασμό που άνηκε στον Maksim Zmitrovich. Όσοι προσπάθησαν να ζητήσουν εξηγήσεις δεν πήραν ποτέ καμία απάντηση από την εταιρεία. Μάλιστα, χωρίς καμία ειδοποίηση οι λογαριασμοί τους διαγράφηκαν. Σύμφωνα και με τη μαρτυρία του Έλληνα ο οποίος προσέγγισε το CSIi για να διεξάγει την έρευνα, είπε χαρακτηριστικά «Εγώ ήμουν ενεργός χρήστης τα τελευταία χρόνια και μάλιστα έχω βάλει αρκετά χρήματα στην εταιρεία… μπήκα απλώς μια μέρα να πάρω τις καταθέσεις μου και δεν υπήρχε καν η ιστοσελίδα», ο λογαριασμός του είχε σαφώς καταργηθεί και οι καταθέσεις του είχαν κάνει φτερά.


 

 

Σύμφωνα με την αποκλειστικότητα που έχει το CSIi, στην καταγγελία του Έλληνα χρήστη των κρυπτονομισμάτων της συγκεκριμένης εταιρείας, έχει τονισθεί ότι έχασε σημαντικό ποσό, αλλά και το γεγονός ότι ανακάλυψε την απάτη κατά τύχη καθώς η εταιρείες Ripple και Bitsane δεν ανέφεραν ποτέ προβλήματα ή ότι θα κλείσουν. Η Ripple μάλιστα σταμάτησε να διαφημίζει την Bitsane ως μια από τις επίσημες reseller εταιρίες και δεν εξήγησε ποτέ στους χρήστες το γιατί. Πέρα από αυτό, φαίνεται να αποσιωπήθηκε και το γεγονός ότι η Gronem Trading Limited αποχώρησε από συνεργάτης της Bitsane και πως η Bitsane στις 22 Μάιου του 2019 άλλαξε το domain name της χωρίς να ειδοποιήσει τους χρήστες. Επίσης, σύμφωνα και με τη καταγγελία ενός εκ των θυμάτων, έκλεισε όλα της τα social media και το support team της σταμάτησε να απαντά στους χρήστες που με αγωνία για τα χρήματά τους προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έχει συμβεί.

O Maksim Zmitrovich από την άλλη, όχι μόνο δεν κατηγορήθηκε επίσημα από καμία αρχή με βάση τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά φαίνεται να συνεχίζει ανενόχλητος, λανσάροντας μάλιστα τη νέα του εταιρεία Azbit , η οποία όπως ισχυρίζεται ο ίδιος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Bitsane.

Medium

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε η εταιρεία, ο Maksim Zmitrovich ισχυρίζεται πως οι δύο εταιρείες Bitsane ουσιαστικά ήταν διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάστηκαν για ένα διάστημα και μάλιστα εξαπατήθηκε από την άλλη εταιρεία και ο ίδιος. Με λίγα λόγια, ισχυρίζονται πως είναι εντελώς τυχαίο ότι με το που συνεργάστηκε ο Maksim Zmitrovich με την άλλη Bitsane, εξαφανίστηκαν υπέρογκα ποσά και στην συνέχεια αποχώρησε από την εταιρεία αυτή, η οποία έμεινε υπό διάλυση, και έφτιαξε τη δική του εταιρεία. Είναι όντως τυχαίο;

Στην νέα του εταιρεία ο Maksim Zmitrovich, για να επιβεβαιώσει τους χρήστες για την αλήθεια των όσων ισχυριζόταν και να αποδείξει ότι είναι ασφαλές να τον ξαναεμπιστευτούν χρησιμοποίησε τον Roger Ver σαν διαφήμιση. Ο Roger Ver είναι από τους πρώτους επενδυτές Bitcoin και έχει εδραιωθεί στον χώρο ως ειδικός πάνω σε θέματα cryptocurrency. Επομένως, το όνομά του φέρνει ένα κύρος στην νέα εταιρεία του Maksim Zmitrovich, ωστόσο είναι απορίας άξιον το πώς ένας άνθρωπος με τέτοιο όνομα θα συνεργαζόταν με κάποιον ο οποίος έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα. Πρόκειται για κάποια συγκάλυψη ή είναι τυχαίο και αυτό;

Azbit

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα μας στο CSIi αντιληφθήκαμε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν αρνητικές κριτικές για τις εν λόγω εταιρείες, αλλά κανένα μέσο, ούτε η Google εμφάνιζε στην αναζήτησή της κάτι σχετικό με το σκάνδαλο. Τα ερωτήματα πολλά για το παρασκήνιο, ένα όμως είναι το βασικό: Πρόκειται για μια παγκόσμια συγκάλυψη;