Εκπαιδευτικοί Οδηγοί, Τεχνολογία

Android auto και Apple carplay… απλή μόδα ή ασφαλέστερη πλοήγηση;

Γράφει η Ιωάννα Μπάμπουρα, φοιτήτρια κοινωνιολογίας

Τα νέα τεχνολογικά μέσα έχουν εισέλθει στη ζωή του ανθρώπου σε μεγάλο βαθμό και φυσικά του προσφέρουν πολλές και ποικίλες διευκολύνσεις στην καθημερινότητά του. Έχει γίνει πλέον συνήθεια των περισσοτέρων να χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Ωστόσο, όσον αφορά την οδήγηση δίνεται πλέον η δυνατότητα τόσο μέσω του Android όσο και μέσω iOS να γίνει ασφαλέστερη η πλοήγηση.

Τι είναι το Android Auto και το Apple CarPlay και πώς χρησιμοποιούνται;

Το Android Auto και το Apple CarPlay είναι δύο ψηφιακά συστήματα που δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό παράλληλα με την οδήγηση να χρησιμοποιεί και άλλες εφαρμογές. Συγκεκριμένα, το πρώτο κυκλοφόρησε στην αγορά για πρώτη φορά το 2015 και το δεύτερο το 2014. Αφού ο οδηγός έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό του, τότε είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσει. Από τη μία έχει στην οθόνη του αυτοκινήτου του το χάρτη και από την άλλη έχει πρόσβαση σε μία γκάμα εφαρμογών. Πώς; Μόνο με τη φωνητική εντολή. Δηλαδή λέγοντας “Γεια Google” και “Γεια Siri” στο Android Auto και το Apple CarPlay αντίστοιχα, μπορείτε να δώσετε όποια εντολή θέλετε και γίνεται αυτομάτως.

Είναι χρήσιμα για την οδήγηση;

Κύριος σκοπός τους είναι να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο και να του προσφέρουν άνεση. Πολλά σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν αυτές τις δύο εφαρμογές και να εξασφαλίσουν στον οδηγό μία προσεκτική διαδρομή. Ο οδηγός επομένως, μέσω των φωνητικών εντολών μπορεί να στείλει μηνύματα, να πραγματοποιήσει κλήσεις, να ακούσει μουσική, ακόμα και να ακούσει ηχητικά βιβλία. Οι δυνατότητες είναι πολλές και ο κίνδυνος ατυχήματος μειώνεται όσο δεν αποσπάται η προσοχή του οδηγού για να τα κάνει όλα αυτά πληκτρολογώντας στο κινητό.

Πλεονεκτήματα:

  • Βελτιστοποιείται η οδήγηση και μειώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος
  • Είναι εύχρηστες, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μέσω των κουμπιών του τιμονιού, όσο και με τις φωνητικές εντολές
  • Έχουν πρόσβαση σε δημοφιλείς εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδηγός
  • Υποστηρίζονται από τα περισσότερα κινητά

Μειονεκτήματα:

  • Δεν εξαφανίζουν τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
  • Δεν αναγνωρίζουν με ακρίβεια τις φωνητικές εντολές και πολλές φορές πρέπει να γίνει η επανάληψή τους
  • Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων από το 2014 και μετά έχουν πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές και όχι παλαιότερα μοντέλα

Πηγές: https://www.android.com/auto/, https://www.apple.com/ios/carplay/