Γράφει η Μαρίνα Καρατζαφέρη, κοινωνικός επιστήμονας
Ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον πολιτισμό, την τέχνη και την εκπαίδευση. Τα μουσεία εκθέτουν την ιστορία, την κληρονομιά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος για εκπαίδευση και μελέτη. Τα εκθέματα αποτελούν στοιχεία της κουλτούρας και της ιστορίας στη διάρκεια του χρόνου και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά στην επαφή με την γλώσσα, την γραφή, τα έθιμα και τις παραδόσεις.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, η λειτουργία των μουσείων ανεστάλη στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της, δημιουργώντας ένα τεράστιο πλήγμα στον παγκόσμιο πολιτισμό, οικονομικά και όχι μόνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτιστικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNESCO, πάνω από το 10% των μουσείων παγκοσμίως ίσως να μην επαναλειτουργήσουν ποτέ, ενώ άλλα μπορεί να αργήσουν να εισάγουν νέες δράσεις και προγράμματα. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη κατάσταση έφερε και πολλά θετικά, καθώς δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας με πολλά μουσεία να εντάσσονται στην ψηφιακή εποχή.
Σήμερα, με μερικά μόνο κλικ, πολίτες από όλο τον κόσμο μπορούν να περιηγηθούν ψηφιακά σε όποιο μουσείο υποστηρίζει τη συγκεκριμένη δυνατότητα και να θαυμάσουν τα εκθέματα σαν να βρίσκονταν εκεί. Πολλά μουσεία εξελίχθηκαν ακόμα περισσότερο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και του δικτύου 5G. Τα Ρωμαϊκά Λουτρά στην πόλη Bath της Αγγλίας έκαναν την αρχή για μία νέα εποχή στην τεχνολογία ήδη από το 2019. Στη συνέχεια, το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης με την παραγωγή μιας σειράς εμπειριών εικονικής τέχνης και παιχνιδιών, με βάση τις συλλογές του μουσείου, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν χρήστες smartphone 4G ή 5G από το σπίτι τους. Το Μουσείο Hunan έγινε το πρώτο μουσείο της Κίνας με πλήρη κάλυψη 5G προσφέροντας υψηλής ευκρίνειας live streaming, εικονικές βόλτες και ολογραφικές επιδείξεις 5G.
Φυσικά, η νέα αυτή τάση και εξέλιξη ήρθε και στην χώρα μας, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες και ξένους να γνωρίσουν την ιστορία της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή το Μουσείο Μπενάκη βρίσκεται στην κορυφή, αποτελώντας το πρώτο Μουσείο 5G στην Ελλάδα σε συνεργασία με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind. Το Μουσείο μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες του κοινού του για ψηφιακές δράσεις, υλοποιώντας εικονικές εμπειρίες και προωθώντας την ψηφιακή πρόσβαση στον πολιτισμό. Βίντεο 360° και παραγωγές εικονικής πραγματικότητας (augmented reality), συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην πολιτιστική αποστολή του Μουσείου. Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Μουσείου Μπενάκη ξεκινά από το εμβληματικό κτήριο στην οδό Πειραιώς 138 και στη συνέχεια θα επεκταθεί στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού και στα υπόλοιπα κτήρια του Μουσείου.
Πλέον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η «βόλτα» σε ένα μουσείο μετατρέπεται σε μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία για όλους. Με αυτό τον τρόπο η τεχνολογία και το 5G που ήρθε για να μείνει, θα μετασχηματίσει το ψηφιακό πολιτισμικό τοπίο, με στόχο την δημιουργία βιωματικών εμπειριών για το κοινό, θέτοντας νέες βάσεις στην εύκολη πρόσβαση στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Η τεχνολογία αναμένεται να αποτελέσει τον ισχυρότερο σύμμαχο για την προώθηση του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, με ακόμα πιο δημιουργικούς και εντυπωσιακούς τρόπους.
Πηγή: https://www.cnn.gr/tech/story/274831/to-5g-ektoxeyei-tin-moyseiaki-empeiria-sta-ypsi
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.