Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

9 Φεβρουαρίου | Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Γράφει η Αικατερίνη Άσλεη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Στην εποχή μας, που η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι οικουμενική, το Διαδίκτυο έχει μεταμορφωθεί σε ένα μέσο που αντικαθιστά τις περισσότερες λειτουργίες της καθημερινότητας. Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για επικοινωνία, για εκπαίδευση, για εργασία, για να γνωρίζουμε νέα άτομα, να ερχόμαστε σε επαφή με νέες ιδέες, ενώ έχει δημιουργηθεί μία νέα βιομηχανία που στηρίζεται στο Διαδίκτυο που παράγει νέες θέσεις εργασίας και καινοτόμες ευκαιρίες για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Η πανδημία, και οι περιορισμοί που επέφερε έκαναν το Διαδίκτυο το μοναδικό μέσο για να συνεχίσει η ανθρωπότητα να λειτουργεί και να παράγει έργο.

Ακολουθώντας τις εξελίξεις της εποχής που προστάζουν την χρήση του Διαδικτύου, είναι σημαντικό να μαθαίνουμε για τους κινδύνους που εγκυμονούν online και τους τρόπους για να προστατευτούμε. Η ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο μας προσφέρει όλα τα οφέλη του Διαδικτύου χωρίς τον κίνδυνο να εξαπατηθούμε. Στα πλαίσια αυτά, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης του Διαδικτύου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων για την σωστή και ηθική χρήση του Διαδικτύου, των κινητών τηλεφώνων και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.

Η Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης του Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα, η ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης διοργανώνεται από την Δράση saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe. Στα πλαίσια επιμόρφωσης και ενημέρωσης του κοινού για θέματα προστασίας από τους κινδύνους του Κυβερνοχώρου έχει συσταθεί από το 2017 το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) που παρέχει ενημερωτικό υλικό και δράσεις σε θέματα που αφορούν την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου.

Η προστασία απέναντι στους κινδύνους του Διαδικτύου αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών και την προσωπική μας ασφάλεια. Οι ευαίσθητες πληροφορίες όπως τα προσωπικά στοιχεία και η ταυτότητα του χρήστη, οι κωδικοί πρόσβασης συνδέονται συχνά με προσωπικά είδη (π.χ. τραπεζικοί λογαριασμοί) και με την ιδιωτική τους ζωή και ενδέχεται να παρουσιάζουν ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών εάν διαρρεύσουν. Η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και η χρήση ιδιωτικών πληροφοριών μπορεί να έχει ως συνέπεια την κλοπή ταυτότητας, καθώς και την κλοπή ιδιοκτησίας. Κοινές αιτίες παραβιάσεων της ασφάλειας των πληροφοριών περιλαμβάνουν: Το Ηλεκτρονικό Ψάρεμα (Phishing), τις Διαδικτυακές Απάτες, καθώς και τα κακόβουλα λογισμικά (Malware, Ransomware κ.α.). 

Ένα σύνηθες φαινόμενο αποτελεί η επικοινωνία με κακόβουλους χρήστες. Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για να χρησιμοποιήσει κάποιος το Διαδίκτυο είναι η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ανεξάρτητα από την απόσταση που έχουν, αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Σε ένα μέσο όμως που ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση είναι επόμενο να υπάρχουν κακόβουλοι χρήστες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με κίνητρο να βλάψουν ανυποψίαστα θύματα. Οι συνήθεις απάτες που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία είναι: το Cyberstalking, δηλαδή η χρήση του Διαδικτύου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων με σκοπό την παρακολούθηση, την καταδίωξη και την επίθεση εναντίον ενός άλλου ατόμου, ενός οργανισμού ή μίας επιχείρησης. Το Sextortion αποτελεί μία απειλή για όσους επιθυμούν να εμπλακούν σε διαδικτυακό φλερτ ή Cybersex. O θύτης καταγράφει τον παρτενέρ του με σκοπό να τον εκβιάσει ή ακόμα και να διασπείρει το υλικό. Το Cyberbullying και γενικά η διαδικτυακή παρενόχληση όπου κακόβουλοι χρήστες χρησιμοποιούν ρητορική μίσους και δυσφήμηση με σκοπό να βλάψουν το θύμα.

Συνειδητοποιώντας τους κινδύνους που εγκυμονούν, είναι αναγκαίο να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο σε θέματα Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο. Μέρες σαν αυτή μας δίνουν το βήμα να αποκτήσουμε το κίνητρο για πρόληψη και να λειτουργήσουμε σαν υπεύθυνοι χρήστες, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και αποκομίζοντας μόνο τα οφέλη που προσφέρει. 

Πηγή: www.sansimera.gr