Απάτες, Διαδικτυακές απειλές

Γιατί το phishing έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα;

Στη σύγχρονη εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, όπου η προστασία των πολιτών και της κοινωνίας από τη νόσηση αποτελεί τη βασικότερη προτεραιότητα, η διαπροσωπική επικοινωνία και οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν τεθεί αναγκαστικά στο περιθώριο και όλες οι υποχρεώσεις τακτοποιούνται μέσω διαδικτύου. Κατ’ επέκταση, η εργασία έχει μετατραπεί σε τηλεργασία, οι αγορές σε διαδικτυακές αγορές, οι απλές τραπεζικές συναλλαγές σε ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και ούτω καθ’ εξής.

Έτσι, σε μια προσπάθεια προσέγγισης των αυθεντικών διαπροσωπικών σχέσεων και αποφυγής της πλήρους αλλοτρίωσης εξαιτίας της οθόνης, οι ιστοσελίδες έχουν αναπτύξει και ανάλογους “χαρακτήρες”, προκειμένου να καλύψουν το φάσμα των ειδών των ανθρώπινων σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα, άλλες φαίνεται να έχουν έναν πιο επίσημο χαρακτήρα, άλλες έναν πιο φιλικό και “ζεστό”, άλλες έναν πιο αυστηρό, άλλες έναν πιο πιεστικό, ανάλογα με τις ανάγκες που εξυπηρετεί η κάθε ιστοσελίδα. Αυτά λοιπόν, είναι και τα στοιχεία στα οποία “ποντάρουν” οι κυβερνοεγκληματίες και εξαπατούν τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου.

Οι κυβερνοεγκληματίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο κατά τον οποίο είναι δομημένες οι ιστοσελίδες, ούτως ώστε να πετύχουν τους δόλιους σκοπούς τους. Το phishing, ή αλλιώς το ηλεκτρονικό ψάρεμα, αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες διαδικτυακές απάτες και σχετίζεται ιδιαίτερα με τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των ιστοσελίδων. Ειδικότερα, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν το phishing με στόχο να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία από τους διαδικτυακούς χρήστες, όπως για παράδειγμα κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών. Έτσι, είτε με μηνύματα που δίνουν την αίσθηση της επιτακτικότητας και έχουν σκοπό να αγχώσουν το υποψήφιο θύμα, είτε με ιδιαίτερα φιλικά μηνύματα που σκοπό έχουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, οι χάκερς παραπλανούν τους χρήστες του διαδικτύου και αποκτούν απόρρητες πληροφορίες, τις οποίες χρησιμοποιούν είτε για να εκβιάσουν, είτε για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, είτε για να υποκλέψουν την ταυτότητα ενός θύματος.

Παρότι, λοιπόν, λαμβάνονται συνήθως τα απαραίτητα μέτρα για την κυβερνοασφάλεια, πολλές φορές οι κυβερνοεγκληματίες αποδεικνύονται πιο επιδέξιοι, με αποτέλεσμα οι απάτες μέσω phishing να μη σταματούν να εκτείνονται. Συνεπώς, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα του ηλεκτρονικού ψαρέματος, καθίσταται αναγκαία η διαρκής ενημέρωση των χρηστών του διαδικτύου σχετικά με τους πιθανούς ή και νέους τρόπους εξαπάτησής τους, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να μειώνεται ο αριθμός των θυμάτων του κυβερνοεγκλήματος όλο και περισσότερο.

Πηγή: kathimerini.gr