Apps, Tech Review, Τεχνολογία

7 εκπληκτικές εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να συνομιλήσουν με φίλους τους!

Ίσως να είναι καλό για το παιδί σας να αποκτήσει σιγά σιγά μια online κοινωνικοποίηση. Πλέον, η άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων είναι ο κανόνας – και όχι η εξαίρεση – στις περισσότερες πλατφόρμες. Και, ως συνήθως, οι γονείς φαίνεται να είναι οι τελευταίοι που ξέρουν τι ακριβώς κάνει το παιδί τους.

Δεν μπορείτε να προστατεύσετε και να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας όταν δεν ξέρετε τι κάνουν. Θα βρίσκουν σχεδόν πάντα έναν τρόπο να συνδεθούν με τους άλλους.  Και η άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων φέρει ορισμένους κινδύνους, οι οποίοι είναι πιθανώς μεγαλύτεροι σε εφαρμογές και σε ιστοσελίδες που έχουν σχεδιαστεί για άλλους σκοπούς. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες με ασφάλεια και υπευθυνότητα, εξισορροπώντας τον χρόνο της οθόνης με άλλες δραστηριότητες και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλα ρυθμίσεις (που διαφέρουν από πλατφόρμα σε πλατφόρμα) για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειάς τους.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες που μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν για να συνομιλήσουν, σύμφωνα με το Common Sense Media.

Τα παιδιά βρίσκουν σχεδόν πάντα έναν τρόπο να συνδεθούν με τους άλλους. Αλλά δεν μπορείτε να προστατεύσετε και να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας όταν δεν ξέρετε τι κάνουν. Και η άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων φέρει ορισμένους κινδύνους, οι οποίοι είναι πιθανώς μεγαλύτεροι σε εφαρμογές και σε ιστοσελίδες που έχουν σχεδιαστεί τεχνικά για άλλους σκοπούς. Έτσι, μόλις ανακαλύψετε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί το χρόνο εργασίας ή την ημερήσια κατανομή του χρόνου παιχνιδιού για συνομιλία, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες με ασφάλεια και υπευθυνότητα, εξισορροπώντας τον χρόνο της οθόνης τους με άλλες δραστηριότητες και χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ρυθμίσεις (που διαφέρουν από πλατφόρμα σε πλατφόρμα) για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειάς τους.

Εδώ είναι μερικές από τις δημοφιλείς πλατφόρμες που μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα παιδιά σας χρησιμοποιούν για να συνομιλήσουν με κάποιον.

National Geographic Kids

Animal Jam . Για να εγγραφεί ένα παιδί χρειάζεται μόνο να εισάγει ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης – δεν απαιτείται έγκριση γονέα – και μπορούν να συνομιλήσουν αμέσως μετά τη σύνδεση.  Παρόλο που το Animal Jam χρησιμοποιεί φίλτρα για να μπλοκάρει ανάρμοστες συνομιλίες, τα παιδιά είναι αρκετά εφευρετικά. Αν θέλετε να αφήσετε το παιδί σας να παίξει στο Animal Jam, πρέπει να δηλώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να έχετε πρόσβαση στους δωρεάν γονικούς ελέγχους του.

Instagram . Αν αναρωτιέστε γιατί το παιδί σας ξοδεύει τόσο πολύ χρόνο στο Instagram, ίσως το χρησιμοποιεί για να συνομιλήσει.

Δεν μπορείτε να αποκλείσετε τη συνομιλία στην εφαρμογή Instagram. Εάν επιτρέπετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί το Instagram, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ρυθμίσεις απορρήτου για να περιορίσετε τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρουν και να επικοινωνήσουν με το παιδί σας. Αυτές περιλαμβάνουν κινήσεις όπως καθιστώντας τον λογαριασμό ιδιωτικό, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να απαντούν στις ιστορίες και απενεργοποίηση σχολίων. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις στο κάτω μέρος της οθόνης και, στη συνέχεια, πατήστε ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλεια.

LinkedIn . Οι φοιτητές στο διαδίκτυο αγαπούν να κάνουν συνδέσεις με πιθανούς εργοδότες και influencers στο LinkedIn. Εκτός από το βιογραφικό σας και άλλες λεπτομέρειες του ιστορικού εργασίας σας, μπορείτε να στείλετε μήνυμα σε οποιονδήποτε είστε συνδεδεμένοι.

Το LinkedIn προσφέρει μια ποικιλία ρυθμίσεων απορρήτου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας απόκρυψης της διεύθυνσής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του επωνύμου σας. Ανάλογα με τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού σας, μπορείτε να αποφασίσετε ποιες ρυθμίσεις είναι πιο κατάλληλες.

Snapchat . Ναι, το “chat” είναι στο όνομα, αλλά αυτή η εφαρμογή έγινε πιο δημοφιλής για τα ωραία φίλτρα φωτογραφιών και το Snapstreaks παρά για τη συνομιλία. Τα μηνύματα στο Snapchat διαγράφονται αυτόματα μετά την προβολή του παραλήπτη!

Mashable

Ακριβώς όπως στο Instagram , δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη συνομιλία, αλλά μπορείτε να περιορίσετε το ποιος μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά σας και ποιος μπορεί να δει τις ιστορίες του.

Waze . Το Waze είναι μια εφαρμογή χαρτογράφησης για να σας βοηθήσει να βρείτε δρομολόγια προς κάποιο μέρος, να αποφύγετε τη συμφόρηση και, ναι, να μιλάτε – και όχι μόνο για την κυκλοφορία. Το Waze συνδέεται μέσω του Facebook και σας επιτρέπει να συνδέεστε με τους φίλους σας και να συντονίζετε τις ώρες άφιξης στον προορισμό σας. Επειδή δείχνει την τοποθεσία του παιδιού σας – και οι φίλοι του στο Facebook μπορεί να μην είναι όλοι πραγματικοί του φίλοι – υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

Καλό θα ήταν γι’ αυτό, οι γονείς να ρίξουν μια καλή ματιά στις ρυθμίσεις απορρήτου..