Social Media, Διαδίκτυο, Εγκλήματα

YouTube vs Eγκλήματα Μίσους

Από την Εβίτα Σπυριδάκου,

Στις μέρες μας θεωρείται δεδομένος ο σεβασμός και η αποδοχή μεταξύ των μελών που απαρτίζουν μια κοινωνία. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος θα κριθεί αρνητικά ή ακόμα θα δεχτεί κάποια έντονη ρατσιστική επίθεση είτε για το χρώμα του, είτε για την θρησκεία του, είτε για τη σεξουαλική του προτίμηση. Όλες αυτές οι κατηγορίες ανήκουν στα γνωστά, σε κάποιους, εγκλήματα μίσους (Hate Crimes).

Hate Crimes χαρακτηρίζονται οι μορφές βίας, λεκτικής ή σωματικής, που στόχο έχουν να προάγουν το μίσος και τον ρατσισμό σε οποιονδήποτε μπορεί να διαφέρει μέσα σε μια κοινωνία. Το κίνητρο της διάπραξης τέτοιων εγκλημάτων είναι η προκατάληψη. Πιο συγκεκριμένα, ο οποιοσδήποτε δεν ανταποκρίνεται στα κοινωνικά ‘πρότυπα΄(ή στερεότυπα) μιας κοινωνίας, μπορεί να γίνει αποδέκτης μιας τέτοιας επίθεσης. Άτομα με διαφορετική θρησκεία, διαφορετικό χρώμα, ή ακόμα ανάλογα και με το φύλο τους αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα ατόμων που μπορεί να υπάρξουν ή έχουν υπάρξει αποδέκτες τέτοιων ενεργειών.

Αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, πολλές φορές και στο διαδίκτυο. Όπως είναι γνωστό, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ελεύθερη και άμεση. Μία από τις πιο δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες είναι το YouTube, όπου αναρτώνται συνεχώς χιλιάδες βίντεο ποικίλου περιεχομένου. Το YouTube με αφορμή την ανάρτηση υλικού, το οποίο προάγει τις φυλετικές διακρίσεις, τον φυλετικό διαχωρισμό κλπ προχώρησε στην απαγόρευση της δημοσίευσης βίντεο αντίστοιχου υλικού.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Alphabet Inc.-YouTube, θυγατρική της Google, απαγορεύονται τα βίντεο που προωθούν την ανωτερότητα μιας ομάδας, έχοντας σκοπό να δικαιολογήσουν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό με βάση κριτήρια όπως το φύλο, η ηλικία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τη θρησκεία. Επιπλέον, θα απαγορευθούν τα βίντεο τα οποία προάγουν το ναζισμό, καθώς επίσης θα αφαιρεθούν βίντεο των οποίων τα περιεχόμενα αρνούνται τη διάπραξη βίαιων γεγονότων όπως το Ολοκαύτωμα.

Τέτοιου είδους επιθέσεις δε θα έπρεπε καν να υφίστανται. Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία αυτές οι προκαταλήψεις θα έπρεπε να έχουν εξαλειφθεί, δε θα έπρεπε να αποτελεί θέμα προς επίλυση γιατί η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα του καθενός και όχι αδυναμία. Περιστατικά τέτοιων επιθέσεων διαδραματίζονται δυστυχώς παντού, είτε έχοντας τον άλλο απέναντί μας είτε πραγματοποιώντας τις διαδικτυακά. Όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από το φύλο ή τη θρησκεία είμαστε ίσοι. Κανένας δεν είναι ανώτερος ή κατώτερος από τον άλλο και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και σεβαστό στην πράξη, όχι μόνο στη θεωρία.