Κοινωνία, Ψυχική υγεία

26η Οκτωβρίου | Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα μεσοφυλικά άτομα

Κάθε 26η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τα μεσοφυλικά άτομα. Όπως και άλλες υποκατηγορίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχουν τη δική τους ημέρα μνήμης, έτσι και οι μεσοφυλικοί άνθρωποι έρχονται στο προσκήνιο για να ενημερώσουν τον κόσμο και να αποτρέψουν την διατήρηση απόψεων που τους στιγματίζουν. Έχοντας έρθει στο κόσμο με ένα εύρος χαρακτηριστικών που εύκολα τους διακρίνει από τα τυπικά βιολογικά μέτρα και σταθμά, τα άτομα αυτά παλεύουν για να διάγουν έναν ομαλό βίο, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Εκμεταλλευόμενοι, λοιπόν, την ευκαιρία είναι φρόνιμο να αναφερθούν οι καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι μεσοφυλικοί άνθρωποι.

Ο διεθνής όρος είναι Ίντερσεξ και σχετίζεται με μια σειρά από χαρακτηριστικά που παρεκκλίνουν ή βρίσκονται ανάμεσα στα ιδανικά άκρα του αρσενικού και του θηλυκού. Ο ελληνικός όρος είναι μεσοφυλία ή άνθρωποι μη καθορισμένου ανατομικού φύλου και προσδιορίζει ανθρώπους που γεννιούνται με σωματικά, ορμονικά ή γενετικά χαρακτηριστικά που δεν είναι ούτε άκρως θηλυκά ούτε αρσενικά ή είναι ένα συνονθύλευμα από θηλυκά και αρσενικά χαρακτηριστικά ή δεν είναι ούτε θηλυκά ούτε αρσενικά. Οι όροι αυτοί έχουν αντικαταστήσει τον παλαιότερο όρο «ερμαφροδιτισμός», καθώς θεωρείται πως σχετίζεται λανθασμένα με την εξωτερική φυσιολογία, κάτι που δε συνάδει με τη κατάσταση των μεσοφυλικών ατόμων.

Υπολογίζεται πως εκπροσωπούν το 1,7% του πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα το 0,05% των ανθρώπων ή περίπου ένα στα 2.000 άτομα γεννιούνται με αυτή την ιδιαιτερότητα.

Μερικές φορές είναι εμφανές οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα στο φύλο του εμβρύου ή του βρέφους. Άλλες φορές μπορεί να το ανακαλύψουν με έναν τυχαίο έλεγχο. Ή μπορεί να μη το μάθουν ποτέ, μεγαλώνοντας τα παιδιά αυτά με τα συμβατικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων αυτών με την υποβολή τους σε ιατρικές παρεμβάσεις. Αυτές ονομάζονται παρεμβάσεις «κανονικοποίησης», όπως π.χ. χειρουργικές παρεμβάσεις ή ορμονοθεραπεία και έχουν ως στόχο να φέρουν το άτομο πιο κοντά στη φυσιολογική του κατηγορία. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι γονείς αν το ανακαλύψουν νωρίς παίρνουν την απόφαση, σύμφωνα με συμβουλές των γιατρών πολλές φορές, αφαιρώντας από το παιδί το δικαίωμα του στην επιλογή.

Προσπαθώντας να το σώσουν από τη σύγχυση, προκαλούν μεγαλύτερα δεινά, καθώς βρέθηκε πως η απόκρυψη των επεμβάσεων ή η μυστικότητά γύρω από αυτές είχε έντονη αρνητική επίδραση στην αυτοεικόνα των μεσοφυλικών ατόμων, αλλά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τη σχέση με την οικογένεια και το σύστημα υγείας. Η πρακτική αυτή, λοιπόν, όπως έχει καταγραφεί σε προτάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών και οργανώσεων παραβιάζει την ιδιωτικότητα των μεσοφυλικών παιδιών και εκτός του ότι προκαλεί σύγχυση σχετικά με την αυτοαντίληψη και τον αυτοπροσδιορισμό τους καθώς μεγαλώνουν, τους αφαιρεί και τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Επομένως, θεωρείται σωστό οι ειδικοί υγείας να συμβουλεύουν τους γονείς να δώσουν στα παιδιά τους την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και όταν το ίδιο το άτομο κρίνει απαραίτητο, τότε να καταφύγει σε επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού του φύλου.

Σε περίπτωση που μεσοφυλικά άτομα νιώθουν πως χρειάζονται υποστήριξη ή επιθυμούν να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον των ατόμων αυτών, υπάρχουν οργανισμοί με τεράστια εμβέλεια και εμπειρία στον χώρο, όπως η IGLYO, η OII Europe και η EPA. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα χρήσιμες οργανώσεις είναι:

  • Intersex Greece

https://www.facebook.com/groups/625166437539698

τηλ. Επικοινωνίας 0030 6977660860

intersexgreece@gmail.com

  • Πολύχρωμο Σχολείο

http://rainbowschool.gr

info@rainbowschool.gr

  • Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

https://transgendersupportassociation.wordpress.com

transgender.support.association@gmail.com

Εν κατακλείδι, η 26η Οκτωβρίου θεωρείται καίρια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για θέματα που ταλανίζουν τα μεσοφυλικά άτομα. Τα μείζονα ζητήματα είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και η απροκατάληπτη αντιμετώπισή τους από τη κοινωνία, θέματα που με την υποστήριξη των διεθνών οργανώσεων και της ημέρας αυτής έρχονται πιο κοντά στη πράξη.

Πηγές: researchgate.net  , Iglyo.com