Ανθρώπινες Σχέσεις, Γονείς, Εκπαίδευση, Έφηβος, Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

20 δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένειά σας στις διακοπές

Γράφει η Αγγελική Βουρλιωτάκη, φοιτήτρια ψυχολογίας

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ κι οι διακοπές πλησιάζουν. Αν λοιπόν σκοπεύετε να τις απολαύσετε με την οικογένεια σας, καλό θα ήταν να έχετε εκ των προτέρων οργανώσει τις δραστηριότητες των διακοπών. Ως γνωστόν, τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι!) τείνουν να βαριούνται εύκολα, οπότε εάν έχετε από πριν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μπορείτε να απολαύσετε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί και να περιορίσετε στο ελάχιστο τη χρήση κινητού. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να βιαστείτε για να τα προλάβετε όλα. Θυμηθείτε ότι ένα ταξίδι µε όλη την οικογένεια έχει τις ιδιαιτερότητες του γι’ αυτό θα πρέπει να επιβραδύνετε τους ρυθµούς σας και να το προσαρµόσετε αναλόγως.

Για να σας βοηθήσουμε, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα 20 δραστηριοτήτων που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, να διασκεδάσετε και να δημιουργήσετε όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις!

 1. Πικ-νικ στην παραλία

Ως γνωστόν η θάλασσα ανοίγει την όρεξη, οπότε το πικ-νικ είναι η ιδανική λύση για να απολαύσετε ένα γεύμα όλοι μαζί μετά τη βουτιά!

 1. Κολύμβηση

Μυϊκή ενδυνάμωση, βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, εκτόνωση του άγχους και προαγωγή της κοινωνικοποίησης είναι μόνο λίγα απ΄ τα οφέλη της κολύμβησης.

 1. Επίσκεψη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Στα περισσότερα μουσεία τα παιδιά δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο, οπότε αποτελούν οικονομική εκπαιδευτική εκδρομή από την οποία θα επωφεληθούν παιδιά και μεγάλοι!

 1. Ιστιοπλοΐα

Η ιστιοπλοΐα είναι το ιδανικό άθλημα για να αγαπήσουν τα παιδιά τη θάλασσα και να ξεπεράσουν το φόβο τους για το νερό.

 1. Διάβασμα

Το διάβασμα δεν είναι αποκλειστικά ατομική δραστηριότητα. Αν διαβάζετε όλοι μαζί, από ένα κεφάλαιο κάθε βράδυ, αυτόματα το διάβασμα θα γίνει πιο ενδιαφέρον και για σας και για τα παιδιά.

 1. Επιτραπέζια Παιχνίδια

Αγαπημένα, διαχρονικά, μυστηρίου, στρατηγικής, ή φαντασίας, τα επιτραπέζια παιχνίδια οξύνουν το πνεύμα και ενθαρρύνουν την ευγενή άμιλλα.

 1. Αγγειοπλαστική και Χειροτεχνίες

Κάθε μορφή τέχνης έχει πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά, ψυχοθεραπευτικά και χαλαρωτικά, αλλά και θετικό αντίκτυπο στη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.

 1. Μαγείρεμα

Το μαγείρεμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσετε χρόνο όλοι μαζί και να βοηθήσετε τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους αλλά και να νιώσουν χρήσιμα μέλη της οικογένειας.

 1. Πεζοπορία

Η πεζοπορία είναι ένα από τα καλύτερα χόμπι που μπορείτε να υιοθετήσετε με την οικογένεια σας, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε μαγικά μέρη αλλά και βελτιώσετε τη γενική ευημερία, προάγοντας τη σωματική άσκηση.

 1. Θερινός Κινηματογράφος

Στην Ελλάδα κάθε γειτονιά έχει και τον δικό της θερινό κινηματογράφο που προσφέρεται για όσους θέλουν να απολαύσουν μια ταινία κάτω από τον έναστρο ουρανό.

 1. Καταδύσεις

Οι καταδύσεις είναι αναμφίβολα συναρπαστικές για όλους. Τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, με τη συνοδεία επαγγελματία δύτη μπορείτε να γίνετε υποβρύχιοι εξερευνητές και να ανακαλύψετε τη μαγεία του βυθού.

 1. Βόλτα με το ποδήλατο

Μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις περιλαμβάνουν τα ποδήλατα ως τους τέλειους συντρόφους σε όλες τις περιπέτειές μας.

 1. Κυνήγι θησαυρού

Το κυνήγι θησαυρού είναι μία πολύ συναρπαστική δραστηριότητα για όλους, ιδιαίτερα για τα παιδιά, καθώς δημιουργείται αυτόματα ένας ολόκληρος φανταστικός κόσμος, που τα παιδιά θέλουν να κατακτήσουν.

 1. Πόλο

Το πόλο είναι το κατεξοχήν θαλάσσιο σπορ κι αποτελεί την τέλεια ευκαιρία να διασκεδάσουμε με όλη την οικογένεια σε ένα πλαίσιο συναγωνισμού.

 1. Camping

Η φύση, η έλλειψη οθόνης, η κοινωνικοποίηση με τους ενοίκους των κοντινών σκηνών, η γενική χαλαρότητα που επιτάσσουν οι κανόνες του κάμπινγκ, είναι λίγοι από τους λόγους που πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την εμπειρία.

 1. Παρατήρηση πτηνών

Η παρατήρηση πτηνών (birdwatching) είναι άκρως διαδεδομένη στο εξωτερικό και μέσα από αυτήν μπορείτε να μάθετε για τα διάφορα είδη πτηνών στη χώρα μας.

 1. Αθλητικός Αγώνας

Τα αθλήματα είναι άκρως σημαντικά για την ψυχική και σωματική υγεία παιδιών και ενήλικων, ένας οικογενειακός αγώνας μπάσκετ, ποδοσφαίρου ή οποιουδήποτε άλλου σπορ, είναι η τέλεια ευκαιρία να προωθήσετε το αθλητικό πνεύμα.

 1. Παιδική Παράσταση

Η θεατρική παιδεία πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εξωσχολικής εκπαίδευσης του παιδιού καθώς συμβάλλει θετικά στην αύξηση συγκέντρωσης, προσοχής και ενσυναίσθησης.

 1. Καγιάκ

Το καγιάκ μπορεί να γίνει σε ποτάμια, λίμνες ή στη θάλασσα κι είναι μία εμπειρία που σίγουρα θα λατρέψετε.

 1. Ψάρεμα

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλάμι ψαρέματος, δόλωμα και πολλή υπομονή. Η ώρα θα περάσει ευχάριστα και τα παιδιά θα ανυπομονούν για το πότε θα «τσιμπήσει» το πρώτο τους ψάρι.