Κοινωνία

1 Δεκεμβρίου | Παγκόσμια ημέρα AIDS

AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας και είναι μία ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV. Ο ιός HIV, σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας, είναι ένας ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Ο όρος “AIDS” αναφέρεται στο τελευταίο (προχωρημένο) στάδιο της HIV λοίμωξης. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα άτομο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο AIDS έχει ανοσοποιητικό υπερβολικά αποδυναμωμένο εξαιτίας του ιού HIV και για αυτό αρρωσταίνει συχνά με διάφορες ευκαιριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία, το σύνδρομο επίσχνασης, βλάβες στην μνήμη κλπ. 

Τα άτομα αυτά λοιπόν, αντιμετωπίζονται με προκαταλήψεις και συχνά στιγματίζονται από την κοινωνία. Ο στιγματισμός αυτών των ανθρώπων ξεκίνησε την δεκαετία του 1980, όταν ο ιός ξεκίνησε την επιδημία του HIV και του AIDS στις ΗΠΑ. Η παραπληροφόρηση σχετικά με τον HIV οδήγησε σε κοινές πεποιθήσεις για τα άτομα με AIDS, που πολλές από αυτές δεν ήταν επιστημονικά βασισμένες, και οδήγησαν στο στίγμα και τις προκαταλήψεις. Ακόμα και σήμερα που υπάρχουν περισσότερες βασισμένες γνώσεις και έρευνες σχετικά με τον ιό, βλέπουμε να κυριαρχούν ακόμα αυτές οι προκαταλήψεις και να στιγματίζονται ακόμα τα άτομα που νοσούν. 

Ας δούμε λοιπόν, κάποιους μύθους σχετικά με τη νόσο: 

  • O HIV μεταδίδεται εύκολα μέσω αφής. Λάθος! Ο ιός μεταδίδεται μόνο με αίμα, σπέρμα, προ-σπερματικά υγρά, ρευστά του ορθού, κολπικά υγρά, μητρικό γάλα. 
  • Ο HIV επηρεάζει μόνο ορισμένες ομάδες ανθρώπων. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα το φύλο, την σεξουαλικότητα και την εθνικότητα του. Μην ξεχνάμε κιόλας πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω κοινής χρήσης βελόνας, εξοπλισμού φαρμάκων, ή από την μητέρα στο μωρό.
  • O HIV δεν είναι τόσο ανησυχητικός όσο ήταν κάποτε. Η διάγνωση και η θεραπεία από το 1980 έχουν βελτιωθεί, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν επηρεάζει τον κόσμο. Ο ιός αποτελεί τεράστιο μέλημα της δημόσιας υγείας.
  • O HIV οδηγεί σε θάνατο. Τα φάρμακα τα οποία έχουν ανακαλυφθεί για τον ιό έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σε μεγάλο βαθμό. 

Όσον αφορά τον στιγματισμό των ατόμων, είναι ικανός να οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση. Ο στιγματισμός επηρεάζει τις ζωές των ατόμων σε διάφορες πτυχές. Ξεκινώντας με την στέγαση, υπάρχουν άτομα που δυσκολεύονται να βρουν στέγαση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν τους την προσφέρουν λόγω προκαταλήψεων. Ακόμα μπορούν να βιώσουν διάκριση και προκατάληψη ακόμα και από τους γείτονες τους. Στην εργασία μπορεί να έχουν προβλήματα καθώς, για παράδειγμα χρειάζονται συχνές  άδειες λόγω αυξημένων αναγκών ιατρικής περίθαλψης και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την θέση του στην εργασία. Ακόμα στην εργασία του θα υπάρχουν και οι προκαταλήψεις από κάποιους συναδέλφους του. Κάποια άτομα με AIDS λόγω του αισθήματος ντροπής από το στίγμα του HIV μπορεί να μην προσπαθήσουν να βρουν την θεραπεία που χρειάζονται. Αν ακόμα οι επαγγελματίες υγείας δεν είναι πλήρως εκπαιδευμένοι στο κομμάτι του HIV μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερο στίγμα. Τέλος το στίγμα, μπορεί να οδηγήσει σε κουτσομπολιά, απόρριψη, ερωτική απογοήτευση, εκφοβισμό, αλλά και σε λεκτική βία. Οι μύθοι για τον ιό μπορούν να κάνουν την ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από AIDS πολύ δύσκολη. Το στίγμα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών, καθώς μπορεί να τους επηρεάσει στην αυτοεκτίμηση τους, να τους δημιουργήσει κατάθλιψη και άγχος, να τους κάνει να αποφεύγουν την ιατρική περίθαλψη λόγω ντροπής, να μην παίρνουν τα φάρμακα τους και να μην λαμβάνουν την κατάλληλη κοινωνική υποστήριξη.

Εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην μείωση του στιγματισμού; Πρώτον, πρέπει να ενημερωθούμε κατάλληλα, σχετικά με το aids αλλά και να διαβάσουμε εμπειρίες ατόμων με aids έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα για το πως μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα άτομα τόσο ξεχωριστά όσο και εντός των κοινοτήτων. Να προσέχουμε το πως τους μιλάμε, να αποφεύγουμε λέξεις που θα δημιουργήσουν ρατσιστικό ύφος. Για παράδειγμα αντί να χρησιμοποιείτε τις λέξεις “μολυσμένος με HIV”, πείτε “άτομα που ζουν με HIV”. Όπως είδαμε τα στίγματα και οι διακρίσεις έχουν άσχημο αντίκτυπο στα άτομα που ζουν με HIV επομένως μείνετε μακριά από προκαταλήψεις και διακρίσεις. Τέλος, ο εθελοντισμός, η δωρεά και η ευαισθητοποίηση σε εθνικές και κοινοτικές οργανώσεις για τον HIV συμβάλει στην υπεράσπιση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν κάτω από αυτή τη συνθήκη. 

Πηγή: www.ygeiawatch.com