Bullying, Σχολικός εκφοβισμός, Ψυχική υγεία

Τι να κάνετε αν το παιδί σας πέφτει θύμα bullying στο σχολείο

Τα παιδιά που κάνουν bullying στο σχολείο δεν διαλέγουν ποτέ τυχαία τα θύματά τους. Όπως και οι λύκοι για να σκοτώσουν ένα ζώο, έχουν διαλέξει το τραυματισμένο, το πληγωμένο, το απομονωμένο, αυτό που έχει απομακρυνθεί από το κοπάδι..

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι θύτες είναι συνήθως  παιδιά με αρχηγικές τάσεις, που ανταγωνίζονται μάλιστα μεταξύ τους. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές ειδικών για το πώς να θωρακίσετε τα παιδιά σας απέναντι στο bullying.

Πώς να διαπιστώσετε εάν το παιδί σας εκφοβίζεται

’Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του εκφοβισμού είναι ότι τα παιδιά δεν το λένε σε κανέναν‘’ ανέφερε χαρακτηριστικά η Jaana Juvonen, καθηγητής της αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες, η οποία παροτρύνει τους γονείς να αντιληφθούν εάν τα παιδιά ξαφνικά διστάζουν να πάνε στο σχολείο ή δεν θέλουν να δουν τα παιδιά με τα οποία έπαιζαν. Τα παιδιά αυτά μπορεί να παραπονούνται για πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι, ειδικά τις πρωινές ώρες. Τα μικρά παιδιά μπορεί να προσκολληθούν στους γονείς τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν την τάση να απομονώνονται. “Οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι”, δήλωσε η Juvonen.

Τι είναι αυτό που κάνει το παιδί να γίνεται στόχος;

Ερευνητές λένε ότι τα παιδιά που γίνονται στόχοι συνήθως είναι ντροπαλά και δειλά και τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Το να ξεχωρίζεις από το πλήθος είναι ακόμη ένας παράγοντας, τονίζει η Susan Swearer, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln. Είτε ξεχωρίζουν εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της ταυτότητας φύλου, της αναπηρίας ή του σεξουαλικού προσανατολισμού, τα παιδιά όπως αυτά μπορεί να χρειαστούν ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του εκφοβισμού πριν ακόμη ξεκινήσει. Οι συμμαθητές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση αυτής της συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί αρπάζει το σακίδιο ενός άλλου περιφέροντάς το γύρω από το σχολικό λεωφορείο, και όλοι γελάνε, τους κάνει συμμέτοχους. Το bullying χωρίς θεατές, είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο..

Istock

Ενημερώστε το παιδί σας για το πώς να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση.

Η πρώτη αντίδραση του παιδιού μπορεί να καθορίσει το αν αυτό γίνει στόχος και συμμαθητές του το περιπαίζουν διαρκώς. Την κατάσταση μπορεί να οξύνει αν το παιδί προσπαθήσει να πάρει εκδίκηση.  Μία καλή στρατηγική μπορεί να είναι η απάντηση στον εκφοβισμό με χιούμορ. Ο Τόνι Βολκ, ένας αναπτυξιακός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Brock, περιέγραψε τον εκφοβισμό ως μια «συμπεριφορά κόστους-οφέλους». Οι θύτες, με την πάροδο του χρόνου, τείνουν να κερδίζουν περισσότερη φήμη και κυριαρχία, και  ως ενήλικες, περισσότερο σεξ.  Γι’ αυτό, τα παιδιά μπορούν να το αποτρέψουν, παίρνοντας υποστήριξη από δασκάλους και άλλους ενήλικες που θα τα πειθαρχούν και θα τα φέρνουν σε επαφή τους συμμαθητές που μπορούν να τους βοηθήσουν.

Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει τουλάχιστον έναν καλό φίλο.

Η παρέα με έναν καλό φίλο μπορεί να μειώσει τις συνέπειες του εκφοβισμού κατά 50 τοις εκατό! Ένας καλός φίλος είναι δύσκολο να έρθει, ειδικά αν ένα παιδί έχει αλλάξει πρόσφατα σχολείο. Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναζητήσουν νέες κοινωνικές σχέσεις μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων όπως αθλητικές, θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες. Οι φίλοι δεν πρέπει να είναι αυτοί που αντιδρούν απέναντι στον εκφοβισμό, αλλά αυτοί που συνομιλούν με το θύμα και το κάνουν να νιώσει καλύτερα!

Σκεφτείτε το διπλά πριν μιλήσετε στους γονείς του θύτη!

Καλώντας τους γονείς του άλλου παιδιού μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτή είναι η χειρότερη στρατηγική. Οι γονείς πρέπει να ακούν το παιδί τους, χωρίς να αφήνουν τα συναισθήματά τους να τους κατακλύζουν και να συζητούν ήρεμα τα γεγονότα. Τα παιδιά τείνουν να λένε τις μισές αλήθειες, με συνέπεια κάθε γονείς ακούγοντας το τι συνέβη, να νομίζουν ότι το δικό τους παιδί είναι το θύμα. Ένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με τον εκφοβισμό είναι σίγουρα η επιρροή από το περιβάλλον του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, το παιδί μπορεί να αποκτήσει μια έντονη ανταγωνιστικότητα και αυξημένη αίσθηση ικανοποίησης, προκαλώντας του επικίνδυνες συμπεριφορές απέναντι σε άλλα παιδιά.

Με πληροφορίες από : The Globe And Mail