Social Media, Κοινωνική Δικτύωση, Νομικά Ζητήματα

Το TikTok μηνύει για να μπλοκάρει την μελλοντική απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ

Μετάφραση

Η TikTok υπέβαλε μήνυση για να εμποδίσει έναν νόμο των ΗΠΑ που θα μπορούσε να επιβάλει την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο, ακολουθώντας τις νομικές απειλές που διατύπωσε η εταιρεία μετά την υπογραφή της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο Joe Biden τον περασμένο μήνα.

Η δικαστική αμφισβήτηση δημιουργεί μια ιστορική νομική μάχη, η οποία θα καθορίσει κατά πόσον οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την ασφάλεια σχετικά με τους δεσμούς του TikTok με την Κίνα μπορούν να υπερισχύσουν των δικαιωμάτων της Πρώτης Τροπολογίας των 170 εκατομμυρίων χρηστών του TikTok στις ΗΠΑ.

Το διακύβευμα της υπόθεσης είναι υπαρξιακό για το TikTok. Εάν χάσει, το TikTok θα μπορούσε να απαγορευτεί από τα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ, εκτός εάν η κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance πουλήσει την εφαρμογή σε μια μη κινεζική οντότητα μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2025.

Στην αγωγή που κατέθεσαν την Τρίτη στο Αμερικανικό Εφετείο για το Περιφερειακό Τμήμα της Κολούμπια, το TikTok και η Bytedance ισχυρίζονται ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, επειδή καταπνίγει τον λόγο των Αμερικανών και τους εμποδίζει να έχουν πρόσβαση σε νόμιμες πληροφορίες.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «προχώρησε στο πρωτοφανές βήμα της ρητής διαχωρισμού και απαγόρευσης» της εφαρμογής βίντεο μικρής διάρκειας σε μια αντισυνταγματική άσκηση εξουσίας του Κογκρέσου.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία», αναφέρεται στην αγωγή, «το Κογκρέσο θέσπισε έναν νόμο που υποβάλλει μα επώνυμη πλατφόρμα σε μόνιμη, εθνική απαγόρευση και απαγορεύει σε κάθε Αμερικανό να συμμετέχει σε μια μοναδική διαδικτυακή κοινότητα με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως».

Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με τη νομική αμφισβήτηση του TikTok στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η αγωγή ακολουθεί χρόνια ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι οι δεσμοί του TikTok με την Κίνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκθέσουν προσωπικές πληροφορίες των Αμερικανών στην κινεζική κυβέρνηση.

Συζήτηση σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων

Το TikTok αρνήθηκε σθεναρά ότι έδωσε ποτέ σε Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ και λέει ότι έχει λάβει μέτρα για την προστασία των πληροφοριών αυτών, φιλοξενώντας τα δεδομένα σε διακομιστές που ανήκουν στον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Oracle.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός σχεδίου συμφωνίας 90 σελίδων ενώπιον μιας κυβερνητικής επιτροπής, γνωστής ως Επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενός πολυμελούς οργάνου που εξετάζει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ από το 2019, σύμφωνα με την αγωγή. Το ίδιο σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κλείσει το TikTok εάν αυτό ή η ByteDance «παραβιάσουν ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία».

Αλλά αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν έχουν απαλύνει τις ανησυχίες των αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν φόβους ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του TikTok για να εντοπίσει στόχους πληροφοριών, να διαδώσει προπαγάνδα ή να συμμετάσχει σε άλλες μορφές μυστικής επιρροής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει παρουσιάσει δημοσίως κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που να δείχνει πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης στα δεδομένα του TikTok μέχρι σήμερα.Οι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν λάβει διαβαθμισμένες ενημερώσεις από αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δεν έχουν αποχαρακτηρίσει κανένα υλικό από αυτές τις συναντήσεις.

Οι αντιδράσεις για τις ενημερώσεις ήταν ανάμεικτες, με έναν Ρεπουμπλικανό της Βουλής των Αντιπροσώπων να λέει ότι «δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες … που να αποτελούν τεκμηριωμένες αποδείξεις» και έναν Δημοκρατικό της Βουλής των Αντιπροσώπων να λέει ότι το ζήτημα ανάγεται σε μια απόφαση κρίσης για τον περιορισμό της «κακόβουλης επιρροής» από την Κίνα.

Ωστόσο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια Mark Warner, υπέρμαχος της νομοθεσίας για το TikTok, δήλωσε σε δηλώσεις του στη Γερουσία τον Απρίλιο ότι οι ενημερώσεις παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες για τον κίνδυνο που ενέχει το TikTok. «Πολλοί Αμερικανοί, ιδίως οι νέοι Αμερικανοί, είναι δικαίως επιφυλακτικοί» για τη νομοθεσία που πατάσσει το TikTok, δήλωσε ο Warner στις παρατηρήσεις του. «Στο τέλος της ημέρας, δεν έχουν δει αυτό που είδε το Κογκρέσο. Δεν έχουν συμμετάσχει στις απόρρητες ενημερώσεις που έχει πραγματοποιήσει το Κογκρέσο, οι οποίες έχουν εμβαθύνει περισσότερο σε ορισμένες από τις απειλές που θέτει ο ξένος έλεγχος του TikTok».

Τον Μάρτιο, αυτοί οι φόβοι κορυφώθηκαν με τη νομοθεσία που έδωσε στην TikTok περίπου έξι μήνες για να πουλήσει ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και καθυστέρησε στη Γερουσία, προτού μια επικαιροποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου προωθηθεί και επισυναφθεί σε ένα σημαντικό πακέτο εξωτερικής βοήθειας προς όφελος του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ περιέγραψαν τον επίμαχο νόμο ως αναγκαστική εκποίηση του TikTok και όχι ως άμεση απαγόρευση της εφαρμογής. To TikTok επέμεινε, ωστόσο, ότι η απαγόρευση θα ήταν το μόνο πιθανό αποτέλεσμα εάν ο νόμος επικυρωθεί. «Η “ειδική εκποίηση” που απαιτεί ο νόμος για να επιτραπεί στο TikTok να συνεχίσει να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απλώς δυνατή, ούτε εμπορικά, ούτε τεχνολογικά, ούτε νομικά».

Συνέπειες της Πρώτης Τροπολογίας

Το TikTok και η ByteDance χαρακτήρισαν τους φόβους εθνικής ασφάλειας που βρίσκονται στο επίκεντρο της νομοθεσίας για το TikTok «κερδοσκοπικούς και αναλυτικά ελαττωματικούς», προσθέτοντας στην αίτηση ότι η ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο οι συντάκτες του στο Κογκρέσο βασίστηκαν σε «εικασίες και όχι σε “αποδείξεις”, όπως απαιτεί η Πρώτη Τροπολογία» για να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους.

Οι μελετητές της Πρώτης Τροπολογίας λένε ότι οι ισχυρισμοί του TikTok έχουν κάποια βάση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να απαγορεύσει στους Αμερικανούς να λαμβάνουν ξένη προπαγάνδα, αν το επιλέξουν. Υπογραμμίζοντας το σημείο αυτό, η νομοθεσία που είναι γνωστή ως τροπολογία Berman απαγορεύει επίσης στους προέδρους των ΗΠΑ να εμποδίζουν την ελεύθερη ροή μέσων ενημέρωσης από ξένες χώρες, ακόμη και από εκείνες που θεωρούνται εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ισχυρισμοί περί εθνικής ασφάλειας δεν θα πρέπει να υπερισχύουν της Πρώτης Τροπολογίας», δήλωσε η Evelyn Douek, επίκουρη καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η οποία μελετά τους κανονισμούς των διαδικτυακών πλατφορμών. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει προηγούμενο του [Ανώτατου] Δικαστηρίου που παραμελεί αυτές τις αρχές, ιδίως στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ξένου λόγου».

Το TikTok σημείωσε κάποιες πρώτες δικαστικές νίκες πέρυσι, καθώς αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ προσπάθησαν να πατάξουν την εφαρμογή, προμηνύοντας τη μάχη που θα ακολουθήσει για τον διαδικτυακό λόγο. Στη Μοντάνα, τη μόνη πολιτεία που έχει ψηφίσει τη δική της απαγόρευση του TikTok που επηρεάζει τις προσωπικές συσκευές, ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τη νομοθεσία – λέγοντας ότι ο πολιτειακός νόμος είναι αντισυνταγματικός «έβλαψε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας [των χρηστών] και έκοψε μια ροή εισοδήματος στην οποία πολλοί βασίζονται».

Εκτός από το γεγονός ότι ενδεχομένως παραβιάζει τα δικαιώματα λόγου των χρηστών του αμερικανικού TikTok, ο ομοσπονδιακός νόμος που αμφισβητεί το TikTok εμπλέκει επίσης τα συνταγματικά δικαιώματα της Apple και της Google, των οποίων τα καταστήματα εφαρμογών θα απαγορευόταν να προσφέρουν το TikTok εάν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

«Αυτό εγείρει ανησυχίες για πιθανή αντισυνταγματική κυβερνητική παρέμβαση στις αποφάσεις αυτών των πλατφορμών σχετικά με το περιεχόμενο που θα φιλοξενήσουν», έγραψε η Jennifer Huddleston, ερευνήτρια στο φιλελεύθερο Ινστιτούτο Cato, σε άρθρο της.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν περιορίσει το TikTok από κυβερνητικές συσκευές, αντανακλώντας την εξουσία που έχουν οι κυβερνήσεις να διαχειρίζονται την ιδιοκτησία τους. Σε διεθνές επίπεδο, το TikTok έχει απαγορευτεί σε κυβερνητικές συσκευές στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εφαρμογή υπόκειται σε πλήρη απαγόρευση σε ολόκληρη τη χώρα της Ινδίας από το 2020.

Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να απαγορεύσουν το TikTok από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2020, όταν ο πρώην πρόεδρος Donald Trump προχώρησε στον αποκλεισμό της εφαρμογής με εκτελεστικό διάταγμα.

Η έκβαση της υπόθεσης TikTok είναι πιθανό να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ ρυθμίζει την τεχνολογία και άλλες ξένες ομιλίες, δήλωσε ο Douek.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να το σκεφτούμε αυτό όχι μόνο σε σχέση με το TikTok, αλλά σε σχέση με όλες τις ξένες πλατφόρμες στο μέλλον», δήλωσε ο Douek. «Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό το ζήτημα θα ανακύπτει ξανά και ξανά. Και αν δοθεί στην κυβέρνηση η εξουσία να απαγορεύσει απλώς μια πλατφόρμα με βάση αυτό που φαίνεται σε αυτό το στάδιο ως απλή ανησυχία για πιθανή μελλοντική βλάβη, αντί για πραγματικούς σαφείς και παρόντες κινδύνους, αυτό θα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό».

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2024/05/07/tech/tiktok-sues-us-app-ban/index.html