Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Το να είσαι παιδί είναι δικαίωμα

Από την Εβίτα Σπυριδάκου,

Πολλά παιδιά ανά τον κόσμο αναγκάζονται να ‘ενηλικιωθούν’ πολύ νωρίτερα από όσο ορίζεται από τη νομοθεσία σε κάθε χώρα. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως η παιδική ηλικία κάθε παιδιού είναι μια περίοδος που κάθε παιδί οφείλει να βιώνει. Είναι δικαίωμα. Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Ωστόσο, σε αρκετά κράτη τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν από πολύ μικρά, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τα οποία είναι αδύνατο να φέρουν εις πέρας, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με εκμετάλλευση.

Ασία και Αφρική έρχονται πρώτες σε ποσοστά παιδικής εργασίας χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δε συναντάται αυτό το φαινόμενο και αλλού, αφού παγκόσμια τα ποσοστά ανέρχονται κατά μέσο όρο περίπου στα 152 εκατομμύρια. Στην Ασία ο αριθμός των παιδιών αγγίζει τα 122 εκατομμύρια ενώ στην Αφρική περίπου τα 50 εκατομμύρια. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι η παιδική εργασία δεν υφίσταται και σε πιο αναπτυγμένες χώρες. Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία περίπου το 66% των 14χρονων παιδιών εργάζονται, ενώ στην Ελβετία είναι πιο έντονο το φαινόμενο αφού στη Γενεύη επιτρέπεται από τις αρχές η παιδική εργασία από την ηλικία των 13 ετών.

Μια κατηγορία στην οποία, επίσης εντοπίζεται το εν λόγω φαινόμενο είναι οι Ρομά. Εκεί τα είναι πολύ πιο συχνή και έντονη η κατάσταση αφού δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία και τις περισσότερες φορές είναι εκτεθειμένα σε πολλούς κινδύνους. Όλοι έχει τύχει να συναντήσουν κάποιο παιδί στο δρόμο ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς πχ να πουλάει κάτι και είτε θα το αγνοήσουν είτε θα το ‘βοηθήσουν’.  Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, όμως, αυτή η στάση δεν τους βοηθάει. Γιατί όπως και να έχει αυτό το φαινόμενο ενισχύεται.

Ο κύριος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην παιδική εργασία είναι η φτώχεια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δικαιολογείται η συγκεκριμένη κατάσταση ούτε ότι συναντάται μόνο σε χώρες που τα ποσοστά φτώχειας είναι αυξημένα. Σε κοινωνίες στις οποίες επικρατεί οικονομική ανισότητα το φαινόμενο είναι πολύ έντονο και αυτό δυσκολεύει την εξάλειψή του.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το που συναντάται η παιδική εργασία, είναι κάτι το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Είναι εγκληματική η εκμετάλλευση ενός ανθρώπου, ο οποίος είναι πιο ευάλωτος και αδύναμος να προβάλλει αντίσταση και να αντιληφθεί την κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν στην περίπτωση αυτή πρόκειται για ένα παιδί. Το να είσαι παιδί είναι δικαίωμα όχι υποχρέωση και θα πρέπει να το θυμόμαστε αυτό κάθε μέρα.