Μη κατηγοριοποιημένο

Το μυστικό

Από την Πόλυ Κεφαλά,

 

Mυστικό, μία λέξη όπου εννοιολογικά και ψυχολογικά σε παραπέμπει σε κάτι άσχημο, σου δημιουργεί αρνητικές σκέψεις και δυσφορικά συναισθήματα. Το να κρατάς ένα μυστικό μέσα σου είναι μία από τις πιο επώδυνες καταστάσεις, αφού κατακλύζεσαι από ενοχές, τύψεις και φόβο μην αποκαλυφθεί κάτι.

Από την εμπειρία μου στο θεραπευτικό δωμάτιο, θα μάθω πρώτη κάποιο οικογενειακό μυστικό το οποίο κρύβεται τόσο καλά ώστε να μην μαθευτεί και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, πολλές οικογένειες προτιμούν να κρύψουν περίεργες υποθέσεις όπως, εθισμούς, βιασμούς, παιδεραστία ακόμα και εγκλήματα. Αυτά τα μυστικά έχουν συνδεθεί με την ντροπή και το «τι θα πει ο κόσμος», το άτομο εξαιτίας πεποιθήσεων και δυσλειτουργικών σχημάτων το μόνο που κάνει συμπεριφορικά για την «εξάλειψη» του προβλήματος είναι η αποφυγή και συγκεκριμένα η απόκρυψη, και το μυστικό διαιωνίζεται.

Στην οποιαδήποτε κρίση που θα ξεσπάσει στην οικογένεια, όσα μέλη γνωρίζουν το μυστικό, επειδή υπάρχουν κατάλοιπα οι εκρήξεις θυμού είναι μεγαλύτερες και όλα τα προβλήματα στο τέλος καταλήγουν στο μυστικό. Δε θα ειπωθεί στο παιδί τις περισσότερες περιπτώσεις ότι οι γονείς του δεν είναι βιολογικοί, η Μ. βιάζεται από τον πατέρα της και δεν το αποκαλύπτει σε κανέναν εκτός από τη μητέρα της που γνωρίζει και της λέει μην μιλήσει μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα, στην οικογένεια του Π. πάσχει κάποιος από σχιζοφρένεια και δεν θέλουν να μαθευτεί γιατί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια θα τους στιγματίσει σαν οικογένεια θα σκέφτεται ο περίγυρος ότι πρόκειται για ένα άτομο που θα κάνει κακό, η Β. φοβάται για τον άντρα της μην αποκαλυφθεί το πρόβλημα του εθισμού και τα πράγματα πάρουν χειρότερη τροπή αφού όλοι υποψιάζονται αλλά κανείς δεν τολμά να μιλήσει ώστε να σώσει μια κατάσταση, ο Γ. φοβάται να αποκαλύψει στους γονείς του ότι είναι ομοφυλόφιλος και το γνωρίζει μόνο η αδερφή του όπου συχνά τον καλύπτει σε διάφορα θέματα ώστε μην αποκαλυφθεί το μυστικό, ο μπαμπάς του Χ. είναι αλκοολικός και δεν πρέπει να μαθευτεί στο χωριό τουλάχιστον μην επιβεβαιωθεί από την οικογένεια την ίδια.

Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι μυστικά όπου φυλάσσονται από τις οικογένειες και κάποια μέλη αυτών και το κρύβουν στο «συρτάρι κλειδώνοντάς το». Η ύπαρξη τέτοιων μυστικών οδηγεί σε έλλειψη επικοινωνίας, αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα να αρχίσει να διαλύεται η συνοχή της οικογένειας. Το να φέρεις επί χρόνια τέτοια μυστικά είναι μια τραυματική και επώδυνη εμπειρία τόσο για το θύτη όσο και το θύμα σε κάποιες περιπτώσεις, αφενός το πρόβλημα δεν λύνεται και αφετέρου ζεις μια ζωή γεμάτη τύψεις ενοχές και ένα γιατί να σε βασανίζει καθημερινά γεμάτο από θυμό και άγχος.

Το μυστικό οδηγεί σε ψέματα και τα ψέματα μαζί με το μυστικό οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Η μυστικότητα οδηγεί σε καταστάσεις ανεπάρκειας, αδυναμίας και οδύνης.