Γονείς, Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Tι κάνω αν το παιδί μου, ζητήσει δικό του κανάλι στο YouTube;

Το YouTube είναι μαζικά δημοφιλές σε παιδιά και νέους – στο βαθμό που έχει αντικαταστήσει  αποκλειστικά τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για πολλά από αυτά.

Αλλά σε αντίθεση με την κανονική τηλεόραση, το YouTube προσφέρει επίσης στους νέους την ευκαιρία να γίνουν δημιουργοί περιεχομένου καθώς και καταναλωτές.

Σε πολλούς γονείς έγινε η ερώτηση «Μπορώ να έχω το δικό μου κανάλι YouTube;» – αλλά από πού ξεκινάτε; Επιτρέπεται; Είναι καλή ιδέα; Πόσο χρονών πρέπει να είναι;

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς σχετικά με τη δημιουργία ενός καναλιού YouTube για ένα παιδί.

 

Γιατί το παιδί μου θέλει να ξεκινήσει ένα κανάλι YouTube;

Η δημιουργία βίντεο για το YouTube είναι μια συναρπαστική προοπτική για πολλούς νέους. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να το μοιραστούν με ένα κοινό. Και μερικά από τα πιο δημοφιλή κανάλια YouTube έχουν δημιουργηθεί από παιδιά. Για παράδειγμα, ο 8χρονος Ryan, της παγκόσμιας φήμης του Ryan, έχει 26,1 εκατομμύρια συνδρομητές.

Ο προσβάσιμος χαρακτήρας του YouTube σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει κάμερα διαθέτει πλατφόρμα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα παιδιά είναι πρόθυμα να κάνουν ρεκόρ.

 

Ποιοι είναι οι κανόνες;

Το YouTube δεν επιτρέπει σε παιδιά κάτω των 13 ετών να δημιουργούν τα δικά τους κανάλια ή λογαριασμούς και τα παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών επιτρέπεται να τα ανοίγουν μόνο με γονική άδεια.

Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 13 ετών, θα πρέπει να ρυθμίσετε μόνοι σας το κανάλι – και να συνεχίσετε να διαχειρίζεστε το περιεχόμενο που δημοσιεύουν και όλα όσα κάνουν σε αυτό από τότε. Όλο το περιεχόμενο πρέπει να είναι σύμφωνο με τις Οδηγίες κοινότητας του YouTube. Αυτό περιλαμβάνει μια ειδική ενότητα για την ασφάλεια των παιδιών στο YouTube.

 

Προφυλάσσω το παιδί μου ελέγχοντας τις ρυθμίσεις απορρήτου.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις για βίντεο που δημοσιεύονται στο YouTube: Δημόσιο, Ιδιωτικό και Μη καταχωρισμένο.

Δημόσιο: Μια προεπιλεγμένη ρύθμιση που επιτρέπει σε κάθε χρήστη του YouTube να βλέπει το βίντεο

Ιδιωτικό: Σας επιτρέπει να περιορίσετε την προβολή του βίντεό σας μόνο από εσάς και άλλους χρήστες που επιλέγετε

Μη καταχωρισμένο: Μόνο άτομα που έχουν το σύνδεσμο για το βίντεο μπορούν να το δουν. Το βίντεο δεν θα εμφανίζεται στη σελίδα του καναλιού σας ή δεν θα εμφανίζεται σε κανένα φίλτρο αναζήτησης YouTube.

 

Συζητήστε, μαζί τους.

Όποια και αν είναι η ηλικία τους, βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένοι με τα σχέδια YouTube του παιδιού σας. Να συμμετέχετε ενεργά και να ενδιαφέρεστε. Ζητήστε από το παιδί σας να σκεφτεί τι θέλει να προσφέρει, ποιο είναι το κοινό του και πόσο συχνά θα δημοσιεύει.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κατανοεί τις επιπτώσεις της δημοσίευσης βίντεο στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για αυτούς. Αλλά πρέπει επίσης να θυμούνται να μην μοιράζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες στα βίντεό τους. Αυτό περιλαμβάνει τη μη αποκάλυψη της τοποθεσίας τους ή τη μαγνητοσκόπηση με σχολική στολή.

Εάν το παιδί σας είναι κάτω των 13 ετών, θα πρέπει να διαχειριστείτε ολόκληρη τη διαδικασία – από τη μεταφόρτωση έως τη δημοσίευση. Και φυσικά, θα πρέπει να παρακολουθήσετε κάθε βίντεο που σκοπεύουν να δημοσιεύσουν και να το εγκρίνουν πρώτα. Μπορεί να είναι οι δημιουργικοί εγκέφαλοι πίσω από αυτό, αλλά είναι το κανάλι σας, όχι το δικό τους.

Και τέλος, βεβαιωθείτε ότι ξέρουν τι να κάνουν όταν τα πράγματα πάνε στραβά στο διαδίκτυο.

 

Μετάφραση-Απόδοση : Χριστιάνα Ευσταθίου

Πηγή: Parent Zone