Ανθρώπινες Σχέσεις, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Τι επηρεάζει τελικά το συναίσθημά σου; Πώς η ίδια σου η συμπεριφορά σε εγκλωβίζει

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ρουτίνα της καθημερινότητας, που νομίζεις ότι μπορείς να τα διαχειριστείς όλα χωρίς κανένα κόστος ψυχολογικό ή σωματικό, είναι και αυτά που σε επηρεάζουν δημιουργώντας σου συναισθήματα άγχους, φόβου και στρες. Τι συμβαίνει όμως και οδηγείσαι σε αρνητικά συναισθήματα;

Τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούνται εξαιτίας των αρνητικών σκέψεων που έχεις εγκλωβιστεί. Πάντα σε όλες τις θεραπευτικές συνεδρίες αυτό που ρωτάω τους θεραπευόμενούς μου είναι τι σκέφτηκες και οδηγήθηκες εκεί συναισθηματικά και συνάμα συμπεριφορικά. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες αρνητικών σκέψεων που δε σε αφήνουν να δεις τη ρεαλιστική πλευρά της όποια κατάστασης σε προβληματίζει, αυτό σημαίνει ότι κορυφώνεται και φουντώνει το συναίσθημά σου και οδηγείσαι σε λάθος συμπεριφορές και αντιδράσεις που ίσως μπορεί παροδικά να σε ανακουφίζουν και να σου λύνουν το όποιο πρόβλημα στο παρόν, μακροπρόθεσμα όμως η κατάσταση που σε ανησυχεί και σε φοβίζει διαιωνίζεται.

Όλοι κάνουμε αρνητικές σκέψεις καθημερινά στο μυαλό μας, όμως το πρόβλημα αρχίζει να παραμένει επειδή η σκέψη αποκτά εμμονικό χαρακτήρα και δε μπορείς να βγεις από όλο αυτό και παλεύεις κάθε μέρα μόνος σου, χωρίς αποτέλεσμα αφού γίνεσαι δυσλειτουργικός/ή στην καθημερινότητά σου και αναρωτιέσαι πώς έγινες έτσι; Πώς ήσουν παλιά και πώς είσαι τώρα. Διαβάζοντας αυτό το κείμενο κάνε κάτι απλό άλλαξε λίγο τον τρόπο σκέψης σου και δώσε μια πιο ρεαλιστική χροιά και δες για δευτερόλεπτα πως αλλάζει η συναισθηματική σου κατάσταση, δίδαξε το ίδιο και στα παιδιά σου όχι μόνο στον εαυτό σου μίλησέ τους για την ισορροπία της ζωής και πως ακόμα και τις σκέψεις μας τις θέλουμε ισορροπημένες.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καταστάσεις στη ζωή όπως μια απώλεια, ένα πένθος (διαζύγιο, χωρισμός, θάνατος), απώλεια εργασίας, αυτές οι καταστάσεις μπορεί να φέρουν τρομερό άγχος και να σου προκαλέσουν σκέψεις καταστροφικές, ακόμα και εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο μην αποφεύγεις να έρθεις σε επαφή με τα αρνητικά σου συναισθήματα, σκέψου πως ένα δέντρο όταν το βλέπεις ψηλό και γεμάτο ζωή, άλλο τόσο βάθος έχει από ρίζες στη γη. Αυτό σημαίνει πως η ζωή είναι μια ανάμειξη από αρνητικά και ευχαρίστα συναισθήματα καθώς και καταστάσεις ζωής, όπου μόνο όταν μάθεις να έρχεσαι σε επαφή με όλα τα συναισθήματα είτε αρνητικά είτε θετικά θα μπορέσεις να διαχειριστείς το καθετί καλύτερα στην πορεία της ζωής σου.

Εάν νιώθεις ότι η καθημερινότητά σου είναι δυσλειτουργική είμαστε καθημερινά στο Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας για να μπορέσουμε να σε υποστηρίξουμε συναισθηματικά και να σε ακούσουμε για καθετί που θες να πεις και να σπάσεις πια αυτό το φαύλο κύκλο που σε βασανίζει.