Εκπαιδευτικοί Οδηγοί, Κρυπτονομίσματα, Οικονομία, Τεχνολογία

Τι είναι το Bitcoin; Βασικοί όροι κρυπτονομισμάτων και τι σημαίνουν

Μετάφραση

Οι ελπίδες των επενδυτών ότι η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να επιστρέψει σε υψηλό όλων των εποχών το 2024 έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το δύσκολο θέμα των κρυπτονομισμάτων.

Αλλά οι βασικοί όροι που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση, όπως οι αλυσίδες μπλοκ, τα πορτοφόλια – και πιο πρόσφατα τα spot ETFs – παραμένουν κάτι σαν μυστήριο για πολλούς.

Αλλά μην ανησυχείτε. Αν τους ακούτε για πρώτη φορά ή απλά χρειάζεστε ένα φρεσκάρισμα, εδώ είναι μερικές λέξεις-κλειδιά και η σημασία τους.

Bitcoin

Ενώ πολλοί μπορεί να δυσκολεύονται με τα λεπτά σημεία της κρυπτογράφησης,  σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για το πιο διάσημο προϊόν της: Bitcoin. Αλλά τι είναι στην πραγματικότητα;

Το Bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα, δηλαδή ένα είδος ψηφιακού νομίσματος. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα -το δολάριο ή τη λίρα, για παράδειγμα- το Bitcoin δεν υποστηρίζεται ούτε ελέγχεται από κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό το καθιστά δημοφιλές για τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η αποκέντρωση μπορεί να φέρει οικονομική ελευθερία, αλλά το καθιστά επίσης εξαιρετικά ευμετάβλητο – η αξία του αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με τις διαθέσεις των αγοραστών και των πωλητών Bitcoin.

Από τον Φεβρουάριο του 2024, η τιμή του αυξάνεται ραγδαία – σπουδαία νέα για όσους έχουν Bitcoin. Αλλά δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έπεσε κατακόρυφα – ένα μοτίβο που έχει επαναληφθεί πολλές φορές από τότε που λανσαρίστηκε το κρυπτονόμισμα.

Blockchain

Η αλυσίδα μπλοκ είναι η τεχνολογία που διέπει όλα τα κρυπτονομίσματα και πολλά συναφή προϊόντα, όπως τις μη ανταλλάξιμες μάρκες (NFTs). Στην ουσία, πρόκειται για ένα εικονικό φύλλο εργασίας στο οποίο καταγράφονται όλες οι αγορές και οι πωλήσεις κρυπτογράφησης. Είναι τοποθετημένα σε μπλοκ που συνδέονται μεταξύ τους σε μια γιγαντιαία αλυσίδα – εξ ου και το όνομα.

Κάθε συναλλαγή κρυπτονομίσματος καταγράφεται ξεχωριστά στην αλυσίδα μπλοκ από ένα τεράστιο δίκτυο εθελοντών που επαληθεύει τη γνησιότητά της με τη χρήση προγραμμάτων υπολογιστών. Το κίνητρο για να γίνει αυτό για το δίκτυο του Bitcoin είναι ότι ο πρώτος που επικυρώνει τις συναλλαγές ανταμείβεται με Bitcoin. Αυτή η δυνητικά επικερδής διαδικασία, γνωστή ως εξόρυξη, είναι επίσης αμφιλεγόμενη λόγω της απίστευτης ποσότητας ενέργειας που χρησιμοποιείται καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να είναι οι πρώτοι που θα ενημερώσουν επιτυχώς την αλυσίδα μπλοκ.

Αυτό μας φέρνει επίσης στο “κατά το ήμισυ”. Η ποσότητα των Bitcoins που μπορούν να εξορυχθούν περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια. Και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Αλλά περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των Bitcoins που ανταμείβονται σε όσους δημιουργούν με επιτυχία νέα μπλοκ του κρυπτονομίσματος μειώνεται στο μισό. Το επόμενο γεγονός “μισοποίησης” του Bitcoin αναμένεται να λάβει χώρα την άνοιξη του 2024.

Χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs)

Τα ETF είναι χαρτοφυλάκια που επιτρέπουν στους επενδυτές να ποντάρουν σε πολλαπλά περιουσιακά στοιχεία χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν οι ίδιοι κανένα. Διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια όπως οι μετοχές, η αξία τους εξαρτάται από το πώς αποδίδει το συνολικό χαρτοφυλάκιο σε πραγματικό χρόνο. Μπορούν να περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό χρυσού και αργύρου σε ράβδους, για παράδειγμα, ή ένα μείγμα μετοχών τόσο τεχνολογικών όσο και ασφαλιστικών εταιρειών.

Ένα spot Bitcoin ETF αγοράζει το κρυπτονόμισμα απευθείας, “επί τόπου”, στην τρέχουσα τιμή του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ ορισμένα ETF περιείχαν ήδη Bitcoin έμμεσα, οι ΗΠΑ ενέκριναν αρκετά spot Bitcoin ETF τον Ιανουάριο του 2024. Αυτό επέτρεψε σε νέους επενδυτές, όπως εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων όπως η Blackrock και η Fidelity, να εισέλθουν στον κερδοσκοπικό κόσμο του Bitcoin χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τα ψηφιακά πορτοφόλια ή την πλοήγηση στα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης.

Ανταλλαγή κρυπτογράφησης

Ένα ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης (crypto exchange) είναι η ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν, να πωλούν και να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα.

Παρόμοια με τις παραδοσιακές επενδύσεις, ένα ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης λειτουργεί ως χρηματιστήριο όπου οι άνθρωποι μπορούν να μεταφέρουν παραδοσιακά χρήματα, όπως λίρες ή δολάρια, από τις τράπεζές τους και να τα μετατρέψουν σε κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin ή Ethereum. Οι περισσότερες συναλλαγές συνοδεύονται από αμοιβές.

Πορτοφόλι κρυπτογράφησης

Ένα κρυπτογραφικό πορτοφόλι (crypto wallet) είναι ένα μέρος όπου οι επενδυτές κρατούν το κρυπτογραφικό τους νόμισμα.

Αποθηκεύει τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία όπως ένα παραδοσιακό πορτοφόλι αποθηκεύει μετρητά. Υπάρχουν δύο τύποι, ένα θερμό πορτοφόλι και ένα ψυχρό πορτοφόλι. Τα θερμά πορτοφόλια είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο και, συνεπώς, είναι πιο προσιτά για γρήγορες μεταφορές και εύκολη πρόσβαση. Τα ψυχρά πορτοφόλια είναι φυσικές συσκευές, όπως ειδικά σχεδιασμένα USB, που αποθηκεύουν κρυπτογραφικά στοιχεία εκτός σύνδεσης συνήθως για ασφαλέστερη και μακροπρόθεσμη αποθήκευση.

Ethereum

Το Ethereum χρησιμοποιείται για να περιγράψει τόσο το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin, που αντιπροσωπεύεται από το κουπόνι Ether, όσο και την αλυσίδα μπλοκ που το υποστηρίζει.

Αυτό υποστηρίζει μια σειρά διαφορετικών εφαρμογών και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως τις μη βρώσιμες μάρκες. Λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά το 2022 μεταπήδησε σε ένα πιο πράσινο λειτουργικό σύστημα που απαιτεί λιγότερους υπολογιστές και ενέργεια.

Πηγή:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-63963079