Apps, Τεχνολογία

Θα μπορούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να μπλοκάρει εντελώς την πρόσβαση στο TikTok;

Μεταφράζει η Θέτις Δημητροπούλου

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτεί από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του Tik-Tok να πουλήσουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν με απαγόρευση.

Αυτό συμβαίνει καθώς όλο και περισσότερες χώρες εκφράζουν ανησυχίες για το τι μπορεί να κάνει η Κίνα με τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής. Αλλά η απαγόρευση της εφαρμογής δεν είναι απλή υπόθεση- θα δούμε παρακάτω τι μπορεί να χρειαστεί.

Γιατί η ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν το Tik-Tok;

Το Tik-Tok συλλέγει παρόμοια δεδομένα με άλλες εφαρμογές, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να πέσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκοπεύσουν τους Αμερικανούς ή για τη διάδοση προπαγάνδας. Η εφαρμογή έχει ήδη απαγορευτεί από τις συσκευές των μελών της κυβέρνησης, βήμα που ακολούθησε και η Αγγλία, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ινδία έχει απαγορεύσει επίσης την εφαρμογή μαζικά από το 2020.

Το Tik-Tok επιμένει ότι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τις υπόλοιπες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και λέει ότι δε θα συμφωνούσε ποτέ με κάποια εντολή μεταφοράς δεδομένων σε Κινέζους αξιωματούχους. Ένας στους τρεις Αμερικανούς χρησιμοποιεί το Tik-Tok και η απαγόρευση μιας τόσο δημοφιλούς πλατφόρμας θα ήταν πρωτοφανής στις ΗΠΑ.

Πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να “μπλόκαρει” την πρόσβαση των πολιτών στην πλατφόρμα;

Ο πιο πιθανός τρόπος για την επιβολή κυβερνητικής απαγόρευσης είναι να διαταχθεί από τα app store, όπως εκείνα που προωθούνται από την Apple και την Google, να αφαιρέσουν το Tik-Tok από τις πλατφόρμες τους. Αυτό θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι δε θα μπορούσαν πλέον να κατεβάσουν την εφαρμογή, αλλά όσοι την έχουν ήδη εγκατεστημένη θα παρέμενε στις συσκευές τους. Σε βάθος χρόνου, η εφαρμογή θα σταματούσε να επιδέχεται αναβάθμισης, πράγμα που θα δημιουργούσε προβλήματα στους χρήστες.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένας τρόπος παράκαμψης της απαγόρευσης από το app store;

Η περιοχή του app store μπορεί να αλλάξει στις περισσότερες κινητές συσκευές, επιτρέποντας την πρόσβαση σε εφαρμογές από άλλες χώρες-παρόλο που αυτό μπορεί να παραβιάζει τους όρους χρήσης των εφαρμογών που έχουν ληφθεί ή των ίδιων των συσκευών. Είναι, επίσης, δυνατό να κατεβάσει κάποιος εφαρμογές και μέσω διαδικτύου και όχι από τα app stores – ωστόσο αυτό θα παραβίαζε το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Τελικά, η Google και η Apple θα μπορούσαν να αποφασίσουν να στέλνουν ενημερώσεις σε συσκευές των ΗΠΑ οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη λειτουργία της εφαρμογής, καθιστώντας αυτές τις παρακάμψεις άκυρες.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εμποδίσει την πρόσβαση στο TikTok εντελώς;

Όταν η κυβέρνηση της Ινδίας απαγόρευσε το Tik-Tok, απενεργοποίησε τις λήψεις και απαίτησε από τους πάροχους διαδικτύου (ISPs) να το μπλοκάρουν μαζικά. Αυτό κατέστησε πιο δύσκολη την πρόσβαση στην εφαρμογή και τον ιστότοπο από τους περισσότερους πάροχους διαδικτύου στην Ινδία-αν και υπάρχουν κάποιες λύσεις.

Ειδικότερα, έχουν εμφανιστεί ποικίλες παραλλαγές  τις οποίες μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν στις τροποποιημένες συσκευές τους με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν. Κάποιοι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει VPN – ή εικονικά ιδιωτικά δίκτυα – τα οποία είναι μια  σφαλής σύνδεση μεταξύ της δικής μας συσκευής κι ενός άλλου υπολογιστή μέσα στο διαδίκτυο, πράγμα που κάνει να φαινόμαστε ότι βρισκόμαστε σε άλλη χώρα ή περιοχή. Αλλά αυτό ίσως δεν είναι αρκετό για να παρακαμφθεί η απαγόρευση.

Σύμφωνα με το κέντρο βοήθειας του Tik-Tok, το ίδιο το μέσο συγκεντρώνει πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία ελέγχοντας την κάρτα SIM και τη διεύθυνση IP. Με άλλα λόγια, αν ο τηλεφωνικός αριθμός σας ξεκινάει από +1, το Tik-Tok γνωρίζει ότι βρίσκεστε στις ΗΠΑ και μπορεί να μπλοκάρει τη συσκευή σας από την πρόσβαση στην εφαρμογή. Ωστόσο είναι άγνωστο αν το Tik-Tok θα επέλεγε να απαγορεύσει στους χρήστες την πρόσβαση στην εφαρμογή – θα μπορούσε να αρνηθεί να βοηθήσει την κυβέρνηση με οποιαδήποτε μέτρα και αντίθετα να επιτρέπει στον κόσμο στις ΗΠΑ να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα, εφόσον μπορούν και βρίσκουν παρακάμψεις ώστε να έχουν πρόσβαση.

Θα μπορούν ακόμα οι χρήστες να κάνουν δημοσιεύσεις;

Το Tik-Tok θα μπορούσε να ζητήσει το συνολικό μπλοκάρισμα των λογαριασμών στις ΗΠΑ, πράγμα που θα σήμαινε ότι τα άτομα ή οι επιχειρήσεις δε θα μπορούσαν πλέον να κάνουν δημοσιεύσεις, εκτός κι αν έκαναν χρήση οποιασδήποτε παράκαμψης. Πολλοί άνθρωποι, από επιχειρήσεις έως και δημιουργούς περιεχομένου, έχουν χρησιμοποιήσει το Tik-Tok προκειμένου να κερδίσουν φήμη και εισόδημα. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν για να πουλάνε τα προϊόντα τους και να διαφημίζουν το περιεχόμενό τους.

Σύμφωνα με το Tik-Tok, περισσότερες από 5 εκατομμύρια επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την εφαρμογή στις ΗΠΑ. Αν οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν κοινό σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, μια απαγόρευση θα είχε δραματικό αντίκτυπο στις δουλειές τους.

Ποια ήταν η αντίδραση της Κίνας;

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για διάδοση παραπληροφόρησης και καταπίεσης της εφαρμογής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερβολική αντίδραση, όταν απαίτησε από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να αποσύρουν το Tik-Tok από συσκευές που εμπλέκονται με κυβερνητικά θέματα.

“Πόσο αβέβαιη για τον εαυτό της είναι η υπερδύναμη του κόσμου, η Αμερική, ώστε να φοβάται τόσο την αγαπημένη εφαρμογή των νέων;” δήλωσε η εκπρόσωπος Mao Ning.

Πηγή:

https://www.bbc.co.uk/news/technology-65042762