Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Τελική υποβολή μηχανογραφικών δελτίων. Μην απογοητεύεσαι, μάθε τι πρέπει να θυμίζεις στον εαυτό σου

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, λήγει σήμερα, Τετάρτη η παράταση υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων. Με αφορμή αυτό είχα κάποιες σκέψεις τις οποίες θέλησα να γράψω για εσάς τα νέα παιδιά που δώσατε εξετάσεις με σκοπό την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το σχολείο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, πυροδοτεί σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, άγχος. Συγκεκριμένα το σχολείο, είναι εκτός από χώρος αλληλεπίδρασης συνομήλικων και μάθησης, είναι και ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με πολλά καθήκοντα και ευθύνες. Οι κύριες πηγές και οι παράγοντες άγχους, σε έναν έφηβο, σχετίζονται με το άγχος των εξετάσεων και με την επίδοση τους στα μαθήματα με σκοπό την μελλοντική σταδιοδρομία τους.

Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις όπως το άγχος που μας κάνουν δυσλειτουργικούς στην καθημερινότητά μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας έφηβος βιώνει μια τέτοια κατάσταση εξαιτίας του ακαδημαϊκού τρόπου εξετάσεων και επιδόσεων και στον ανταγωνισμό μεταξύ των συμμαθητών.

Ως ειδική σε θέματα ψυχικής υγείας και επικοινωνίας αυτό που έχω να σας τονίσω, είναι ότι όλοι όσοι κάνατε προσπάθεια, είτε «πιάσατε» το στόχο σας είτε όχι, η καταβολή προσπάθειας είναι από μόνη της ένα σημαντικό προσόν και κριτήριο που σας χαρακτηρίζει «αγωνιστές» κάνοντας την πρώτη μεγάλη προσπάθεια στη ζωή σας για τη μελλοντική σας σταδιοδρομία.

Σκεφτείτε ότι αν δεν καταφέρατε να περάσετε εκεί που θέλετε υπάρχουν πολλές επιλογές ακόμα για εσάς, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκαθαρίσετε τη σκέψη σας καταγράψτε σε ένα χαρτί τα υπέρ και τα κατά των διαθέσιμων επιλογών σας που πηγάζουν από την ίδια τη σκέψη σας.

Πολλοί θα αναρωτηθείτε πως θα ξέρω ότι έχω πάρει τη σωστή απόφαση; Εκτός ότι μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον που εμπιστεύεστε, ακολουθήστε το συναίσθημα σας σε συνδυασμό με την κρίση σας, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για επίλυση προβληματισμών.