Γράφει η Σοφιλένια Δερτούζου
Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυσή της στην καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι νεότερης ηλικίας έχουν μάθει πλέον να χειρίζονται την τεχνολογία με μεγάλη ευκολία ως ένα εργαλείο της καθημερινότητας. Ωστόσο, η τεχνολογία δύναται να αποτελέσει έρεισμα και για τους ηλικιωμένους πολίτες, οι οποίοι σε συνεργασία με το οικογενειακό τους δίκτυο μπορούν να την αξιοποιήσουν, προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.
Η λεγόμενη βοηθητική τεχνολογία, λοιπόν, αναφέρεται σε συσκευές και συστήματα που υποστηρίζουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άνοια ή κινητικά προβλήματα, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Υπάρχουν διάφορα είδη βοηθητικής τεχνολογίας που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της άνοιας. Αρχικά, συμβάλλει ιδιαίτερα στην κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία με το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο συγγενείς και φίλοι έχουν τη δυνατότητα της συνεχούς επικοινωνίας μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones), των τάμπλετ ή και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, ένας άνθρωπος με άνοια χρειάζεται συχνή επανάληψη απλών πραγμάτων όπως είναι η υπενθύμιση της ημέρας ή ώρας, των ιατρικών ραντεβού ή της λήψης φαρμάκων. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται από την έξυπνη τεχνολογία, καθώς τα κινητά περιλαμβάνουν ημερολόγια, ξυπνητήρια και ρολόγια που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον άνθρωπο που πάσχει από άνοια. Σημαντικές καθίστανται και οι συσκευές εντοπισμού μέσω των οποίων η οικογένεια του πάσχοντος μπορεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις στην περίπτωση που εκείνος βγαίνει εκτός μίας ορισμένης περιοχής. Η δυνατότητα αυτή προσδίδει μία αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας στην οικογένεια. Μέσω της τεχνολογίας, ακόμη, διευκολύνεται η λήψη φαρμακευτικής βοήθειας, καθώς μέσω των ηλεκτρονικών διανομέων φαρμάκων παρέχονται υπενθυμίσεις προκειμένου να λαμβάνονται τα απαραίτητα φάρμακα την σωστή ώρα και στη σωστή δοσολογία. Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι υπάρχουν συσκευές που ειδοποιούν και την οικογένεια του πάσχοντος σε περίπτωση που εκείνος δεν έχει λάβει τα φάρμακά του.
Σημαντική καθίσταται ακόμη και η βιομετρική παρακολούθηση που συμβαίνει μέσω της τεχνολογίας. Υπάρχουν φορητές συσκευές με βιομετρικούς αισθητήρες, οι οποίοι εντοπίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του ατόμου και πληροφορούν για τις αλλαγές των επιπέδων δραστηριότητας παρακολουθώντας έτσι την υγεία του πάσχοντος. Μέσω των έξυπνων τηλεφώνων παρέχονται και υπηρεσίες τηλεϊατρικής, οι οποίες επιτρέπουν εξ αποστάσεως συναντήσεις με επαγγελματίες ιατρικής περίθαλψης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα για συνεχή παρακολούθηση της υγείας ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, καθώς η μετακίνηση σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αναγκαία. Ζωτικής σημασίας, ακόμη, κρίνεται η συνεχής γνωστική διέγερση και η όξυνση του πνεύματος των ανοϊκών ανθρώπων, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών που περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως παιχνίδια μνήμης, παζλ και διαδραστικές ασκήσεις. Τέλος, για τη νοητική ενδυνάμωση χρειάζεται, επίσης, να σημειωθεί ότι η μουσική καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική για τους ανθρώπους με άνοια ιδίως όταν αυτή τους είναι οικεία και ανακαλεί αναμνήσεις αναδύοντας πληθώρα συναισθημάτων και βελτιώνοντας τη διάθεσή τους.
Επομένως, καθίσταται κατανοητή η μεγάλη συμβολή της τεχνολογίας τόσο στη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια όσο και στη ζωή των φροντιστών τους. Η τεχνολογία δύναται να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του ατόμου με άνοια και του φροντιστή, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ανεξαρτησίας του. Σε όλη αυτή την πορεία, εξέχοντα ρόλο διαδραματίζει η οικογένεια του πάσχοντος καθώς εκείνη είναι που θα τον βοηθήσει να μάθει και να αξιοποιήσει την τεχνολογία με τον πιο κατάλληλο για εκείνον τρόπο. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των ηλικιωμένων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να προσπαθούμε να ανταποκριθούμε αναλόγως, προκειμένου να τους παρέχουμε τη βοήθεια που χρειάζονται υπενθυμίζοντάς τους ότι δεν είναι μόνοι.
Πηγές
https://www.alzheimers.org.uk/get-support/staying-independent/how-technology-can-help
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.