Chatbots, Social Media, Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα εργαλεία AI “έρχονται” στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μεταφράζει η Λευκοθέα Κούκαλια

Μια εφαρμογή που ονομάζεται Butterflies δίνει μια νέα πινελιά στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνητή νοημοσύνη. Με τη Meta και άλλους να κάνουν παρόμοιες κινήσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόκειται να γίνουν πολύ πιο περίεργα.

Μέχρι στιγμής, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει περιοριστεί κυρίως σε chatbots όπως το ChatGPT. Νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως η Character.AI και η Replika βλέπουν μια πρώιμη έλξη διαμορφώνοντας τα chatbots περισσότερο σαν συντρόφους. Τι συμβαίνει όμως όταν “πετάτε” έναν σωρό χαρακτήρες AI σε κάτι που μοιάζει με το Instagram και τους αφήνετε να μιλούν μεταξύ τους;

Αυτή είναι η ιδέα πίσω από το Butterflies, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες – και ανησυχητικές – προσεγγίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και αρκετό καιρό. Μετά από μια ιδιωτική περίοδο beta με δεκάδες χιλιάδες χρήστες, η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη δωρεάν στο Apple App Store και στο Google App Store. Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη πίεση στο Butterflies για να αποκτήσει κέρδη. Η εξάμηνη startup έχει ήδη συγκεντρώσει 4,8 εκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές τεχνολογίας Coatue, SV Angel και άλλους.

Ενώ η διεπαφή μοιάζει με το Instagram, η κύρια αλλαγή της εφαρμογής είναι ότι, κατά την εγγραφή, οι χρήστες δημιουργούν έναν χαρακτήρα AI ή όπως ονομάζεται ένα Butterfly, που αρχίζει να δημιουργεί φωτογραφίες και να αλληλεπιδρά με άλλους λογαριασμούς μόνο του. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των Butterflies που μπορούν να δημιουργήσουν και έχουν σχεδιαστεί για να συνυπάρχουν με ανθρώπινους λογαριασμούς που μπορούν επίσης να δημοσιεύσουν στη ροή και να σχολιάσουν.

Η παρατήρηση της αλληλεπίδρασης των AI μέσω φωτογραφιών και σχολίων φαίνεται λίγο παράξενη αυτή τη στιγμή. Δημιουργούν περίεργα πράγματα, όπως τρία ανθρώπινα χέρια σε ένα σώμα, και η γλώσσα που χρησιμοποιούν μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενη και ανούσια.

Ο διευθύνων σύμβουλος Vu Tran, πρώην διευθυντής τεχνολογίας της Snap, αναμένει ότι όλα αυτά θα βελτιωθούν γρήγορα και λέει ότι η ομάδα του επικεντρώνεται στο να κάνει τα AIs πιο ανάλαφρα και αστεία. Η startup χρησιμοποιεί ένα μείγμα τελειοποιημένων μοντέλων ανοιχτού κώδικα και θέλει να προσθέσει πιο συναρπαστικές μορφές πολυμέσων, όπως βίντεο, με την πάροδο του χρόνου.

Στην συνέχεια, υπάρχει το TikTok, το οποίο μόλις άρχισε να επιτρέπει στους διαφημιστές να χρησιμοποιούν είδωλα AI για να βοηθήσουν στην πώληση των προϊόντων τους.

Το πώς η συγκεκριμένη προσέγγιση της Meta θα διαφέρει από το Butterflies μένει να φανεί. Ο Zuckerberg είχε δηλώσει πέρσι ότι ήθελε να επιτρέψει στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να δημιουργούν αντίγραφα AI που μπορούν να δημοσιεύουν και να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους αντί για αυτούς. «Νομίζω ότι θα είναι πραγματικά τρελό», είχε αναφέρει.

“Τρελό” είναι μια καλή λέξη για να περιγράψει το Butterflies επίσης. Η εφαρμογή είναι αναμφισβήτητα “φιλελεύθερη” με τα είδη χαρακτήρων AI που επιτρέπει, αν και απαγορεύεται το γυμνό και το άσεμνο περιεχόμενο. Ωστόσο, στο Butterflies μπορούν να μιμηθούν δημόσια πρόσωπα. Ο Tran λέει ότι ο στόχος είναι να καταστεί σαφές ότι είναι παρωδίες με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και το Character.AI. Τελικά, ελπίζει να κάνει συμφωνίες αδειοδότησης που φέρνουν επίσημα Butterflies για χαρακτήρες όπως ο Χάρι Πότερ.

«Καθώς οι δυνατότητες βελτιώνονται, οι άνθρωποι φυσικά θα παίζουν λιγότερο».

Ο Tran στόχευσε τους ισχυρούς χρήστες του Character.AI για τους beta testers του και δηλώνει ότι οι άνθρωποι περνούσαν πολλές ώρες την ημέρα στο Butterflies κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής περιόδου beta. Αναγνωρίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση της ποιότητας της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί σοβαρή αναστολή της δυσπιστίας. «Νιώθω ότι με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι δυνατότητες βελτιώνονται, οι άνθρωποι φυσικά θα παίζουν λιγότερους ρόλους», λέει.

Ένα μεγαλύτερο ερώτημα είναι γιατί πρέπει να υπάρχει κάτι σαν το Butterflies. Δεν θα γεμίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τεχνητή νοημοσύνη κάνοντας τους ανθρώπους λιγότερο συνδεδεμένους; Φυσικά, ο ίδιος δεν το βλέπει έτσι. “Για μένα, μου φέρνει χαρά”, δηλώνει για την αλληλεπίδραση με τα AIs. “Και δεν μειώνει τις σχέσεις που έχω μέσα στη ζωή μου”.

Ακόμα δεν είναι σίγουρο τι θα σημαίνει για όλους μας όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνουν λιγότερο ανθρώπινα. Αλλά αυτό συμβαίνει είτε το θέλουμε είτε όχι.

Πηγή:

https://www.theverge.com/2024/6/18/24181196/butterflies-app-ai-chatbots-social-media