Εργασία, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Συνιδρυτής της DeepMind: Η AI είναι βασικά ένα “εργαλείο αντικατάστασης της εργασίας”

Ο Mustafa Suleyman παραδέχτηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί για να κλέψει θέσεις εργασίας από τους ανθρώπους

Η “επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης” αποτελεί ως επί το πλείστον μια εταιρική επανάσταση, μια εξέγερση κατά των υπαλλήλων που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για τη μείωση του συνολικού προσωπικού μιας εταιρείας. Οι μεγαλύτεροι πωλητές της τεχνητής νοημοσύνης ήταν πολύ ανοιχτοί ως προς αυτό – παραδεχόμενοι ξανά και ξανά ότι οι νέες μορφές αυτοματοποίησης θα επιτρέψουν την επανατοποθέτηση ανθρώπινων θέσεων εργασίας σε λογισμικό.

Ο συνιδρυτής της DeepMind της Google, Mustafa Suleyman, βρέθηκε στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου η τεχνητή νοημοσύνη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο δημοφιλές θέμα συζήτησης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Suleyman ρωτήθηκε αν η τεχνητή νοημοσύνη “πρόκειται να αντικαταστήσει μαζικά τους ανθρώπους στον εργασιακό χώρο”.

Η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου ήταν η εξής: “Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα και σε βάθος πολλών δεκαετιών πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά πώς θα ενσωματώσουμε αυτά τα εργαλεία, διότι, αν αφεθούν εντελώς ελεύθερα στην αγορά… θα μιλάμε για εργαλεία που θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά την εργασία”.

Ο Suleyman το παρουσιάζει σαν μια υπόθεση του μέλλοντος, αλλά είναι προφανές ότι η εν λόγω “αντικατάσταση της εργασίας” συμβαίνει ήδη. Οι βιομηχανίες της τεχνολογίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης – οι οποίες είναι μοναδικά εκτεθειμένες στην απειλή της απώλειας θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη – είδαν τεράστιες απολύσεις πέρυσι, ακριβώς την ώρα που η τεχνητή νοημοσύνη “έμπαινε στο διαδίκτυο”. Μόνο τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, καθιερωμένες εταιρείες όπως η Google, η Amazon, το YouTube, η Salesforce και άλλες ανακοίνωσαν πιο επιθετικές απολύσεις που συνδέθηκαν ρητά με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η γενική συναίνεση στην εταιρική Αμερική φαίνεται να είναι ότι οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη λειτουργία πιο ευέλικτων ομάδων, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν από μικρές ομάδες επαγγελματιών με γνώση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτοί οι επαγγελματίες της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνουν μια όλο και πιο περιζήτητη κατηγορία εργαζομένων, καθώς θα προσφέρουν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις εταιρικές δομές γύρω από την αυτοματοποίηση, καθιστώντας τες έτσι πιο “αποδοτικές”.

Για τις εταιρείες, τα οφέλη είναι προφανή. Δεν χρειάζεται να πληρώνουν ένα πρόγραμμα λογισμικού, ούτε να το προμηθεύουν με παροχές υγείας. Δεν θα μείνει έγκυος και δεν θα χρειαστεί να πάρει έξι μήνες άδεια για να φροντίσει το νεογέννητο παιδί της, ούτε θα δυσαρεστηθεί ποτέ με τις συνθήκες εργασίας της και θα προσπαθήσει να ξεκινήσει συνδικαλιστική εκστρατεία.

Οι δισεκατομμυριούχοι που εμπορεύονται αυτή την τεχνολογία έχουν κάνει αόριστες ρητορικές χειρονομίες για πράγματα όπως το καθολικό βασικό εισόδημα ως θεραπεία για τις αναπόφευκτες εκτοπίσεις εργαζομένων που πρόκειται να συμβούν, αλλά μόνο ένας ανόητος θα πίστευε ότι αυτά είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από κενές υποσχέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν κάποιου είδους εξέγερση της κατώτερης τάξης. Η αλήθεια είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που φτιάχτηκε από και για τους διαχειριστές του κόσμου. Η φρενίτιδα στο Νταβός αυτή την εβδομάδα είναι μόνο η τελευταία υπενθύμιση αυτού.

Πηγή:

https://gizmodo.com/deepmind-founder-ai-davos-mustafa-suleyman-openai-jobs-1851176340