Η παγκόσμια συνεργασία και συμφωνία αποτελεί τη βάση για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Και αυτό διότι το διαδίκτυο δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο γεωγραφικό όριο, όπως και οι υπαίτιοι που δημιουργούν και διανείμουν το υλικό παιδικής κακοποίησης. Η υψηλής σημασίας συμφωνία των κυβερνήσεων των Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ για τη διασφάλιση των παιδιών θα πρέπει να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα προς ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο για όλους.
Σκοπός της συνεργασίας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας κοινοπραξίας για τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς διαδικτύου. Σύμφωνα με την IWF, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας για την προστασία των παιδιών, τονίζει πως αυτή η κίνηση αποτελεί μια σπουδαία απόφαση και πως εταιρίες που εργάζονται για την προστασία των παιδιών μπορούν να βοηθήσουν με την εμπειρία τους και την τεχνογνωσία τους. Επιπλέον, υποστηρίζει πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να υποχρεωθούν σε μια πολιτική, προσανατολισμένης προς την προστασία των παιδιών, ιδιαιτέρως αυτές που χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (E2E encryption).
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών, καθώς και η από κοινού ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Η χρήση της AI είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης του υλικού παιδικής κακοποίησης που οι εγκληματίες δημιουργούν με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως αναφέρει και ένας εκπρόσωπος της IWF, τα παιδιά αξίζουν ένα διαδίκτυο που ασφαλές, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση και την κοινωνική τους ζωή. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αντιμετώπιση της δημιουργίας και διανομής υλικού παιδικής κακοποίησης. Τέλος, υποστηρίζει πως το Online Safety Act που ψηφίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Οκτώβριο και θέτει ως προτεραιότητα των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης την προστασία των παιδιών μπορεί να αποτελέσει μπούσουλα για την ψήφιση παρεμφερών τροπολογιών και σε άλλες χώρες.
Η συμφωνία μεταξύ των δυο παραπάνω χωρών αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο νέο και σίγουρα δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας. Βέβαια, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες διότι η πλήρης αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά των παιδιών μας χρειάζεται όλους. Σίγουρα όμως είναι ένα θέμα που αναμένεται να μας απασχολήσει θετικά στο μέλλον!
Πηγή:
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).