Διαδίκτυο, Εγκλήματα

SCAM ALERT! Πληθαίνουν τα θύματα απάτης μέσω καρτών δώρου

 

Αθήνα, 15 Iουνίου 2020

Δελτίο Τύπου

Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE)

 

Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες πολιτών που δέχτηκε το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security International Institute) διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση οικονομικών απατών μέσω ηλεκτρονικού «ψαρέματος» από gift cards ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες εν μέσω πανδημίας.

Oι επικρατέστεροι τρόποι για να πέσει κάποιος ανυποψίαστος θύμα απάτης μέσω gift card είναι: να επικοινωνήσουν μαζί σας επικαλούμενοι προβλήματα με τη σύνδεση σας στο internet και ως τεχνικοί υποστήριξης για να διορθώσουν την επικοινωνία θα σας ζητήσουν να κάνετε τις πληρωμές που θα χρειαστούν μέσω google play gift card. H επικοινωνία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω mail που θα αποσταλεί οπού θα ζητούν συγκεκριμένα ποσά για να σώσουν τον υπολογιστή σας από κακόβουλα λογισμικά που τον έχουν μολύνει. Θα σας διαβεβαιώσουν ωστόσο ότι η πληρωμή είναι απόλυτα νόμιμη μέσω google play gift card.

Τι να κάνεις για να προστατευτείς από απάτες μέσω gift cards :

  • Δεν δίνουμε κωδικούς καρτών και δεν αγοράζουμε προιόντα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζουμε ότι προέρχονται μέσα από ασφαλή προγράμματα.
  • Όταν κάνουμε χρήση του υπολογιστή μας για τραπεζική συναλλαγή προσπαθούμε να περιορίζουμε την περιήγηση μας σε ασφαλή site για να αποφύγουμε την φόρτωση κακόβουλου λογισμικού.
  • Δεν χρησιμοποιούμε google play gift cards για να πληρώσουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από εφαρμογές της google play.
  • Εάν δεχτείτε κάποιο τέτοιο τηλέφωνο για εσάς ή για συγγενικό σας πρόσωπο το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να το κλείσετε και να απευθυνθείτε στην αστυνομία.
  • Αν παρατηρήσετε μετατροπή στο χρηματικό σας υπόλοιπο καλέστε αμέσως την τράπεζα σας.

 

Εάν οι πολίτες αντιληφθούν περιστατικά που άπτονται του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καλούνται να απευθυνθούν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τηλ. Επικοινωνίας: 111 88

Email Επικοινωνίας: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

 

Παράλληλα, το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας μεριμνώντας για την προστασία των πολιτών και σύμφωνα με τον επιμορφωτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό του χαρακτήρα, παραμένει στην διάθεση των πολιτών:

Τηλ. Επικοινωνίας: 2111 82 18 18

Email Επικοινωνίας: info@csii.gr