Ένα δεκαεφτάχρονο αγόρι στο Αιτωλικό έπεσε θύμα σεξουαλικού εκβιασμού μέσω του διαδικτύου από άγνωστο στο θύμα δράστη. Αφού είχαν αποσπαστεί φωτογραφίες του νεαρού με ακατάλληλο περιεχόμενο, ο δράστης τον εκβίαζε ότι θα διαρρεύσει τις εν λόγω φωτογραφίες εάν δεν κατέθετε το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ. Το αγόρι αρνήθηκε να παραδώσει τα χρήματα που του ζητούσε, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τελικά το προσωπικό υλικό του στο διαδίκτυο. Ο δεκαεφτάχρονος κατήγγειλε τον άγνωστο δράστη στην Αστυνομία και έτσι διαμορφώθηκε δικογραφία για εκδικητική πορνογραφία και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκου.
Παρά την ευρεία χρήση του όρου “εκδικητική πορνογραφία” έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι κατάλληλη για να περιγράψει καταστάσεις μη συναινετικής κοινοποίησης προσωπικών εικόνων. Με αυτόν τον όρο κανονικοποιείται η απόδοση κατηγοριών προς το θύμα, καθώς υπονοείται ότι ήταν εκείνο που επέτρεψε τη φωτογράφηση ή την κινηματογράφηση του. Ο συγκεκριμένος όρος, με άλλα λόγια, υποβαθμίζει το ζήτημα και με αυτόν τον τρόπο επιρρίπτεται μερίδιο ευθύνης και στο θύμα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε μία αρκετά ευάλωτη θέση. Μειώνεται, επομένως, η σημαντικότητα του ζητήματος καθώς η μη συναινετική κοινοποίηση προσωπικών εικόνων θεωρείται αυτοπροκαλούμενη από τα θύματα, με αποτέλεσμα η προσοχή να δίδεται σε άλλα θέματα. Επιπρόσθετα, ο όρος “porn” παραπέμπει σε υλικό το οποίο έχει διαμοιραστεί με τη συναίνεση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό, με απόρροια την σύγχυση και την αδυναμία διάκρισης ανάμεσα στο συναινετικό και μη υλικό. Η χρήση ακόμη της λέξης “εκδικητική” υποδηλώνει ότι το θύμα έχει προξενήσει στο παρελθόν κάποια βλάβη στον θύτη, για την οποία εκείνος το εκδικείται, υποβαθμίζοντας έτσι για ακόμη μία φορά τη θέση του θύματος. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο όρος “εκδικητική πορνογραφία” φαίνεται να χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν ως στόχο να προσελκύσουν το κοινό και όχι να πληροφορήσουν σχετικά με την πραγματική κατάσταση των θυμάτων.
Επομένως, καθίσταται εμφανές ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε την γλώσσα αντανακλά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα θύματα ως κοινωνία. Για αυτόν τον λόγο κρίνεται αναγκαία η διακοπή χρήσης του όρου, καθώς παραπέμπει στην υποτίμηση του θύματος και στην απόδοση κατηγοριών προς αυτό, γεγονός που δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση. Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα κοινοποίησης προσωπικού τους υλικού στο διαδίκτυο βιώνουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία έχει οδυνηρές συνέπειες στη ψυχολογία τους. Χρειάζεται, λοιπόν, να είμαστε αρκετά προσεκτικοί με την χρήση της γλώσσας, καθώς στόχος μας είναι η παροχή βοήθειας και στήριξης και όχι η επιδείνωση της κατάστασης των θυμάτων.
Πηγές
https://genderit.org/articles/revenge-porn-5-important-reasons-why-we-should-not-call-it-name
https://graziadaily.co.uk/life/in-the-news/stop-using-term-revenge-porn-online-safety-bill/
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.