Συμπεριφορά

Πρέπει να συγχωρώ;

Από την Πόλυ Κεφαλά, 

Η συγχώρεση είναι μια δύσκολη και παράλληλα περίπλοκη συνθήκη όταν κανείς έρχεται αντιμέτωπος βιωματικά με μια τέτοια κατάσταση.

Η συγχώρεση όμως δεν είναι απαραίτητα η συμφιλίωση αλλά το να απελευθερώνεσαι από δυσάρεστα συναισθήματα όπως οργή, θλίψη και μίσος. Με το να συγχωρείς τον/την πρώην σύζυγο, σύντροφο δε σημαίνει ότι θα γυρίσεις και θα δεχτείς και άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές που σε πλήγωσαν, σε ισοπέδωσαν και σε έκαναν να χάσεις το είναι σου. Η συγχώρεση στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με το να αποφορτιστείς εσύ συναισθηματικά και να πάψεις να βιώνεις, ότι βίωσες τη στιγμή που ανακάλυψες ή έμαθες πράγματα για εκείνον/εκείνη που θεωρούσες ότι θα ήσασταν συνοδοιπόροι στη ζωή, να πάψεις να βιώνεις το τραύμα του τότε και σιγά σιγά να αυξηθεί η διάθεσή σου και η αισιοδοξία σου για ζωή που κάποτε είχες.  Η συγχώρεση δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις το ίδιο, όμως είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσεις να αρχίζεις να ζεις πάλι λειτουργικά και να μπορέσεις να πορευτείς τη ζωή σου έτσι όπως κάποτε την είχες φανταστεί.

Στην προκειμένη περίπτωση εάν νομίζεις ότι δεν μπορείς να συγχωρέσεις και καθημερινά αναβιώνεις το τραύμα του τότε, ίσως χρειαστείς τη γνώμη ενός ειδικού ψυχικής υγείας, όπου με εστιασμένα βήματα ψυχοθεραπευτικά θα σε βοηθήσει να λυτρωθείς, το θέμα της συγχώρεσης αγγίζει πολλές καταστάσεις, διαφορετικές συνθήκες και περιστάσεις, συνέχεια σε επόμενο άρθρο θα διαβάσετε για άλλη κατηγορία συγχώρεσης και τι πρέπει να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση.