Συμπεριφορά

Πόσο ενημερωμένοι είναι οι Έλληνες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα;

Το θέμα “περιβάλλον” είναι διαχρονικό και βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα. Το καθαρό περιβάλλον αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου αλλά και όλων των ζωντανών οργανισμών. Παρά τις πολλές προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς, μέσα από διάφορες οργανώσεις, όπως είναι η Greenpeace, για την προστασία του περιβάλλοντος, φαίνεται πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν έχουν καταφέρει να “κερδίσουν” την θέση που τους αρμόζει στην καθημερινότητα του Έλληνα.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Act of Earth, όσον αφορά στο περιβάλλον και στην προστασία του, φάνηκε πως τα περιβαλλοντικά προβλήματα απασχολούν ελάχιστα την καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, μέσα από τη δημοσκόπηση “Πιστεύετε πως οι Έλληνες πολίτες είναι ενημερωμένοι σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα”, η επιλογή “Πολύ, το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα” δεν κέρδισε καμία ψήφο! Αντίθετα, η πλειοψηφία μιλά είτε για “καθόλου” ενημέρωση ή και για επιφανειακή ενημέρωση, η οποία δεν είναι αρκετή για να προκύψει αλλαγή της συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα, οι απαντήσεις είχαν έως εξής: 

Πολύ, το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα: 0%

Αρκετά, αλλά θα μπορούσαν και καλύτερα: 33,3%

Λίγο, η ενημέρωση είναι επιφανειακή: 16,7%

Καθόλου, σε σχέση με άλλους πολίτες άλλων χωρών: 50%

Είναι σαφές πως στην Ελληνική κοινωνία η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον είναι σε μεγάλο βαθμό ελλιπής. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις, όπως η κλιματική κρίση που ολοένα και επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να βιώνουμε όλες αυτές τις συνέπειες στην καθημερινότητά μας.

Βασικός στόχος είναι η διαδικασία ανάληψης δράσης, όχι μόνο από την πλευρά της πολιτείας αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία. Με την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ, η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για τις εξελίξεις και προσδοκά το καλύτερο αποτέλεσμα για τον πλανήτη. Είναι σημαντικό οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ανάληψης ευθύνης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Πηγή: www.cnn.gr