Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Πόσα πλήρωσε η Google για να γίνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης;

Μετάφραση

Η αντιμονοπωλιακή δίκη της Google αποκάλυψε ότι η τεχνολογική εταιρεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πλήρωσε το 2021 το ιλιγγιώδες ποσό των 26,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διατηρήσει την ιδιότητά της ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε τηλέφωνα και πολλαπλά προγράμματα περιήγησης, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg Law. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι δαπανώντας ένα υπέρογκο ποσό για να διατηρήσει την προεπιλεγμένη της ιδιότητα, η Google διασφαλίζει ότι η αγορά δεν είναι ανταγωνιστική με άλλες μηχανές αναζήτησης.

Ο Prabhakar Raghavan, ανώτερος αντιπρόεδρος της Google και επικεφαλής της αναζήτησης, αποκάλυψε τους γιγαντιαίους αριθμούς κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του. Ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης πληρώνει εταιρείες όπως η Apple.

“Αισθάνομαι έντονα την αίσθηση ότι δεν πρέπει να γίνω το επόμενο θύμα”, δήλωσε ο Raghavan στους New York Times την Πέμπτη. “Αν γίνουμε δεύτερης κατηγορίας, με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε άσχετοι”.

Υποστήριξε ότι η Amazon είναι ένας από τους δύο πιο τρομερούς ανταγωνιστές της Google και δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει μπροστά από αυτήν και άλλες μηχανές αναζήτησης αυξάνοντας αδιάκοπα την έρευνα και την ανάπτυξή της. Ο Raghavan υποστήριξε ότι η Google παραμένει κορυφαία μηχανή αναζήτησης λόγω της ποιότητας και της ευκολίας χρήσης της, λέγοντας ότι οι χρήστες μπορούν να στραφούν στο Bing της Microsoft ή στο DuckDuckGo αν το επιλέξουν.

“Όπως υπενθυμίζω συνεχώς στην ομάδα μου, κανείς δεν ξυπνάει κάθε πρωί και δεν λέει ότι πρέπει να τρέξω ένα ερώτημα στο Google”, δήλωσε ο Raghavan στους Times, λέγοντας ότι απλώς πηγαίνουν στην υπηρεσία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.

Ωστόσο, σε ένα επεξεργασμένο αντίγραφο μιας εσωτερικής αλυσίδας email που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο Jim Kolotouros, αντιπρόεδρος του τμήματος συνεργατών της πλατφόρμας Android, έγραψε: “Ο Chrome υπάρχει για να εξυπηρετεί την αναζήτηση Google και αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό επειδή είναι ρυθμισμένο να καθορίζεται από τον χρήστη, η αξία των χρηστών που χρησιμοποιούν τον Chrome πηγαίνει σχεδόν στο μηδέν (για μένα)”.

Η πληρωμή της Google για να γίνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου οι αναλυτές της Bernstein ανέφεραν ότι η εταιρεία πλήρωσε στην Apple περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 για να διατηρήσει το Chrome ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε Mac, iPads και iPhones. Η έκθεση, που κοινοποιήθηκε στο The Register, εκτιμά ότι η πληρωμή της Google αντιστοιχεί στο 14% έως 16% των ετήσιων λειτουργικών κερδών της Apple.

“Η Google επενδύει δισεκατομμύρια σε προεπιλογές, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα τις αλλάξουν”, δήλωσε ο δικηγόρος του DOJ Kenneth Dintzer κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στην Ουάσινγκτον, ανέφερε το CNBC. “Αγοράζουν την αποκλειστικότητα των προεπιλογών επειδή οι προεπιλογές έχουν μεγάλη σημασία”.

Πηγή:

https://gizmodo.com/google-paid-how-much-default-search-engine-1850968203