Απάτες, Ασφάλεια διαδικτύου, Τεχνολογία

Πώς θα καταλάβετε αν παρακολουθούν τη συσκευή του κινητού σας

Μήπως έχετε υποψίες πως παρακολουθείται το κινητό σας; Εάν συμβαίνει αυτό μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο για να βοηθηθείτε. Η κατασκοπεία του κινητού τηλεφώνου από τρίτα άτομα είναι μια επικίνδυνη τάση που μας απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν θεωρούμε απίθανο να κατασκοπεύουν το δικό μας τηλέφωνο, έως και αδύνατο, διότι θεωρούμε πως αυτά συμβαίνουν μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η όλη διαδικασία φαντάζει αρκετά σύνθετη στη πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο απλή. Δεδομένου πως στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορα λογισμικά κατασκοπείας, κυρίως επί πληρωμή, αυτομάτως κάνει και το έργο των επιτήδειων ακόμα πιο εύκολο. Διότι αυτοί μπορούν να επιτελούν ανενόχλητοι τη δουλειά τους χωρίς να χρειάζεται να έχουν ειδικές γνώσεις στο πεδίο των υπολογιστών και του προγραμματισμού.

Πως μπορούν να παρακολουθήσουν τη συσκευή σας;

Δύο είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το τηλέφωνό σας. Συγκεκριμένα η παγίδευση της συσκευής μπορεί να επιτευχθεί είτε με την εγκατάσταση λογισμικού στο κινητό, είτε μέσω ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών για υποκλοπή σήματος. 

 • Παγίδευση συσκευής κινητού τηλεφώνου: Η παγίδευση της συσκευής γίνεται χωρίς να το γνωρίζουμε. Μια πιθανότητα είναι το κακόβουλο λογισμικό να προέρχεται από κάποιο άτομο που έστειλε sms σε κωδικοποιημένη μορφή. Για αυτό συνετό είναι να διαγράφουμε απευθείας μηνύματα από επταψήφιους κωδικούς ή αριθμούς του εξωτερικού που δεν γνωρίζουμε και είναι πολύ πιθανό να εξαπατηθούμε. Ακόμη η παγίδευση είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί με την εγκατάσταση εφαρμογής παρακολούθησης στο κινητό σας μέσω του bluetooth,που αυτόματα σημαίνει ότι το άτομο που παγίδευσε τη συσκευή σας είναι κάποιο κοντινό σας πρόσωπο που το γνωρίζετε πολύ καλά. Διότι είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζεται το τηλέφωνο να παραμείνει στα χέρια αυτού του προσώπου αρκετή ώρα.
 • Υποκλοπή σήματος: Πρόκειται για σπάνια μορφή παρακολούθησης λόγω της φύσης της, διότι υλοποιείται από κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει λόγος και να είστε στόχος κάποιας κρατικής υπηρεσίας.

 Τι θα σου υποκλέψουν, παρακολουθώντας το κινητό:

Από την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης, ξεκινάει αυτόματα και η καταγραφή της κάθε δραστηριότητας σας. Το άτομο, το οποίο έχει πρόσβαση στο κινητό σας μπορεί να προχωρήσει σε υποκλοπή των κλήσεων, των μηνυμάτων sms, mms, των e-mail και γενικότερα όλων των αρχείων που ανταλλάσσετε. Επίσης, μπορεί να ενεργοποιήσει την υπηρεσία γεωγραφικού εντοπισμού GPS και επομένως να γνωρίζει την ακριβής σας τοποθεσία ανά πάσα στιγμή.

Ενδείξεις για να αντιληφθούμε αν κάποιος παρακολουθεί το κινητό μας τηλέφωνο

 1. Χαμηλή απόδοση κινητού τηλεφώνου: Συνήθως τα τηλέφωνα μεσαίας κατηγορίας γίνονται εμφανώς πιο βραχύρυθμα μετά τη χρήση κάποιων ετών ή μηνών. Όταν όμως ένα καινούργιο κινητό τελευταίας τεχνολογίας αρχίζει να επιβραδύνει τις λειτουργίες του και ακόμη δεν διορθώνεται το πρόβλημα κάνοντας μια επανεκκίνηση τη συσκευή, τότε αυτό πρέπει να επιστά την προσοχή σας και ίσως να είναι ένα σημάδι ότι το κινητό παρακολουθείται.
 2. Γρήγορη πτώση της μπαταρίας: Δεδομένου ότι η εφαρμογή των κακόβουλων λογισμικών κατασκοπείας είναι σχεδιασμένη να εκτελείται σε μυστική λειτουργία στο παρασκήνιο, έχει ως αποτέλεσμα  να ξοδεύεται αλόγιστα η μπαταρία ή να αυξάνεται σημαντικά η θερμοκρασία.
 3. Υπερθέρμανση του κινητού τηλεφώνου: Μια ένδειξη κατασκοπείας ίσως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της μπαταρίας. Δηλαδή το σημείο που βρίσκεται η μπαταρία είναι ιδιαίτερα ζεστό. Βέβαια η αύξηση της θερμοκρασίας της μπαταρίας μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη παρακολούθηση. Όπως η υπερβολική χρήση, οι πολλές εφαρμογές που είναι ενεργές και επίσης στο ότι  η συσκευή σας είναι παλιά.
 4. Αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας: Για να διεξαχθεί η εκάστοτε πράξη παρακολούθησης εξ αποστάσεως από κάποιο άλλο εργαλείο, απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση του διαδικτύου και κατ’ επέκταση των δεδομένων που έχει το ανυποψίαστο θύμα στο τηλέφωνό του. Για αυτό, καλό είναι να ελέγχετε την ξαφνική και αλόγιστη σπατάλη των δεδομένων σας.
 5. Δυσλειτουργία συσκευής: Εάν η συσκευή έχει αρχίσει ξαφνικά να παρουσιάζει δυσλειτουργίες και ασυνήθιστα προβλήματα, τότε είναι πιθανό το κινητό σας να παρακολουθείται. Τέτοιες ενδείξεις είναι να αναβοσβήνει και να εμφανίζει μπλε ή κόκκινη την οθόνη, να γίνεται επανεκκίνηση του smartphone σας χωρίς λόγο, επίσης η συσκευή να μην ανταποκρίνεται ή να έχουν αλλάξει οι ρυθμίσεις ξαφνικά.
 6. Εγκατάσταση άγνωστων εφαρμογών χωρίς να το έχετε επιτρέψει: Αν πέσει στην αντίληψη σας κάποια εφαρμογή στο smartphone την οποία δεν έχετε εγκαταστήσει εσείς, να μην την ανοίξετε και να κάνετε μια αναζήτηση περί τίνος πρόκειται.
 7. Διάφοροι θόρυβοι στο ακουστικό: Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εάν την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνό σας ακούτε περίεργους και ασυνήθιστους θορύβους ή ένα παλλόμενο στατικό ήχο, αυτό σημαίνει πως ίσως η συσκευή του κινητού σας βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Τι να κάνετε αν σας παρακολουθούν:

 • Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων: Αυτή η διαδικασία διαγράφει όλα τα δεδομένα, τις ρυθμίσεις και τις εφαρμογές που ήταν εγκατεστημένα στο κινητό σας και έως εκ τούτου μπορείτε να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε εφαρμογή κατασκοπείας.
 • Επίσκεψη σε εμπειρογνώμονα: Μια αποδεκτή πρακτική που γίνεται επί αμοιβή είναι να δώσετε το τηλέφωνο σας σε κάποιο εμπειρογνώμονα που ειδικεύεται σε spyware, ώστε να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.
 • Να απευθυνθείτε στη  Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο 11188.
 • Χρήση αξιόπιστης υπηρεσίας VPN: Ένα προληπτικό μέτρο είναι να χρησιμοποιείτε κάποια αξιόπιστη υπηρεσία VPN όταν μπαίνετε στο διαδίκτυο, έτσι ώστε κατά αυτόν τον τρόπο να μην είναι εύκολη η πρόσβαση των κυβερνοεγκληματιών στην τοποθεσία σας.

Πηγές:

ereunitis.gr

www.newsbeast.gr