Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Πως να βοηθήσετε τον φίλο σας να αναζητήσει βοήθεια για προβλήματα ψυχικής υγείας;

Έχετε μήπως παρατηρήσει ότι κάποιος φίλος σας ή κάποιο πρόσωπο που αγαπάτε φαίνεται τελευταία στενοχωρημένο ή γενικότερα τηρεί μια αποστασιοποιημένη στάση; Τότε ίσως αυτό το άτομο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Τι μπορείτε, όμως, εσείς να κάνετε ώστε να βοηθήσετε σε αυτή την περίπτωση; Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τον φίλο σας να νιώσει ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνος, να τον καθησυχάσετε, να του υπενθυμίσετε ότι είστε κοντά του, τον στηρίζετε και τον αγαπάτε. Βέβαια, πριν καταλήξετε σε γρήγορα συμπεράσματα, καλό είναι να σιγουρευτείτε ότι ο φίλος σας αντιμετωπίζει όντως κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, και δεν είναι απλά πεσμένος ή στενοχωρημένος. Άλλωστε το να μην νιώθει κάποιος καλά μια στο τόσο είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι χρήζει ψυχοθεραπείας.

Πώς είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ότι το αγαπημένο μας πρόσωπο χρειάζεται βοήθεια; Υπάρχουν κάποιοι ενδεικτικοί παράγοντες, όπως:

  • Το άτομο ξαφνικά χάνει την όρεξη του για δραστηριότητες και hobby που συνήθιζε να κάνει και τον ευχαριστούσαν.
  • Αποστασιοποίηση από την κοινωνική ζωή, απομάκρυνση από τους φίλους, η οποία κατά συνέπεια οδηγεί σε αυτοαπομόνωση.
  • Κάποια ξαφνική σημαντική αλλαγή στην ζωή του ατόμου, όπως χωρισμός ή απόλυση από την εργασία του, ή κάποιο τραγικό συμβάν, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
  • Αυξημένη και υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ.
  • Το άτομο αναρτά “ιδιαίτερες” δημοσιεύσεις στα social media, τα οποία συνήθως φανερώνουν μια μελαγχολία.

Επίσης, πριν προτρέψουμε αυτό το πρόσωπο να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε αν είμαστε σε θέση να το κάνουμε ή αν απλά θα προκαλέσουμε τριβή στην μεταξύ μας σχέση. Έτσι, ανεξαρτήτως αν εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε κάποια ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί να μην είμαστε οι κατάλληλοι άνθρωποι για να θίξουμε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι υπάρχει περίπτωση να φέρουμε τον φίλο μας σε δύσκολη θέση και να παρεξηγήσει τις προθέσεις μας. Πριν προβούμε σε κάποια ενέργεια σκεφτόμαστε κατά πόσο γνωρίζουμε αρκετά καλά και πολύ καιρό τον φίλο μας για να το προτείνουμε και αν η μεταξύ μας επικοινωνία και σχέση φτάνει σε ένα βαθύτερο επίπεδο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε για την ψυχολογική του κατάσταση. Επίσης, αναρωτιόμαστε εάν το συγκεκριμένο άτομο θα αντιδράσει καλά ή άσχημα στην συγκεκριμένη προτροπή και αν όντως πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζει υπαρκτά ψυχολογικά προβλήματα, καθώς απλά η υποψία δεν αρκεί. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να σκεφτούμε κατά πόσο κινδυνεύει η δική του ασφάλεια αλλά και του περιβάλλοντός του, διότι αν αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα χωρίς να λάβει την βοήθεια ενός ειδικού, είναι πιθανόν να προβεί σε επικίνδυνες πράξεις.

Αν λοιπόν απαντήσατε θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις, ήρθε η ώρα να προετοιμαστείτε για το πως θα μιλήσετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Αρχικά, πρέπει να είστε έτοιμοι για οποιαδήποτε αντίδραση και να έχετε προετοιμάσει και πιθανά σενάρια απαντήσεων στο μυαλό σας, ανάλογα την πιθανή αντίδρασή του. Επίσης, πρέπει να διαλέξετε την σωστή ώρα και το σωστό μέρος, το οποίο είναι κάπου ήσυχα και βολικά. Ακόμη, πρέπει να είστε όσο πιο “μαλακοί” γίνεται στην προσέγγιση σας, καθώς είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και δεν πρέπει ο φίλος σας να νομίζει ότι γίνεστε επιθετικοί. Είναι πολύ σημαντικό, ο φίλος σας να καταλάβει τον πραγματικό λόγο, για τον οποίο κάνετε αυτή την συζήτηση. Ξεκαθαρίστε ότι δεν τον κρίνετε ή τον θεωρείτε “τρελό”, απλά λυπάστε πραγματικά και θέλετε να τον βοηθήσετε να βγει από αυτή την δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί. Αν πηγαίνετε κι εσείς σε ψυχολόγο, τότε θα είναι πολύ βοηθητικό να μοιραστείτε την δική σας εμπειρία μαζί του, ώστε να νιώσει αποδοχή. Τέλος, διαλύστε το στίγμα που υπάρχει γύρω από την επίσκεψη σε ψυχολόγο και ενημερώστε τον ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας συμβουλεύονται ειδικούς ψυχικής υγείας, και ιδίως νέοι άνθρωποι.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, αν δηλαδή ο φίλος σας θα ζητήσει τελικά βοήθεια ή όχι, η ουσία έγκειται στο γεγονός ότι εσείς είστε εκεί για αυτόν, τον στηρίζετε και τον κάνετε να νιώθει ότι έχει έναν πιστό σύμμαχο στο πλάι του, ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες του.

Πηγή: www.goodtherapy.org