Ασφάλεια διαδικτύου, Ψυχική υγεία

Πώς επηρεάζουν οι εφαρμογές γνωριμιών την ψυχική υγεία;

Οι εφαρμογές γνωριμιών προσφέρουν την δυνατότητα στο χρήστη να γνωρίσει ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικό θεωρητικά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών.

Οι άνδρες με κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν το “ταίρι” τους διαδικτυακά και οι γυναίκες με παρόμοια θέματα είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν μια συζήτηση διαδικτυακά. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να δεσμευτούν σε μια μακροχρόνια σχέση, πράγμα που οδηγεί σε ευκαιριακές σχέσεις με διαφορετικούς συντρόφους, μια κατάσταση που οδηγεί σε προβλήματα υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Η συνεχής απόρριψη μπορεί να καταστρέψει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Μοναξιά και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οι αρνητικές εμπειρίες στις εφαρμογές γνωριμιών όπως το ghosting ,  οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αμφιβάλλουν για την εμφάνισή τους, τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, και τη συμβατότητα με πιθανούς συντρόφους. Σύμφωνα με μελέτες, οι χρήστες του Tinder αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είναι χρήστες. Αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας έχουν σχέση με τη συνεχή απόρριψη και τις αμφιβολίες για τον εαυτό.

Ουσιαστικά, οι εφαρμογές γνωριμιών συμβάλλουν στα συναισθήματα απελπισίας και μοναξιάς. Αυτές οι εφαρμογές έχουν εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Ακόμη και στους χρήστες με υψηλές απαιτήσεις, αυτό οδηγεί σε επιφανειακές και όχι ουσιαστικές σχέσεις.

Όλα αυτά συμβάλλουν στις αμφιβολίες για τον εαυτό. Έτσι δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο σύντομων ρομαντικών σχέσεων.

Απόρριψη

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι εφαρμογές γνωριμιών ενισχύουν τα συναισθήματα της απόρριψης. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να στέλνουν μηνύματα σε πιθανούς συντρόφους αλλά να μην παίρνουν ποτέ απάντηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν ότι δεν είναι ελκυστικοί, δεν αξίζουν και αυτά τα συναισθήματα συμβάλλουν στο άγχος και στην κατάθλιψη.

Συνήθως οι χρήστες αναφέρουν ότι τα πρώτα ραντεβού είναι άβολα. Αν και οι εφαρμογές γνωριμιών δίνουν τη  δυνατότητα σύγκρισης ανάμεσα στους πιθανούς συντρόφους, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τα ραντεβού είναι πολύ διαφορετικά στην πραγματικότητα και διαφέρουν από την διαδικτυακή συζήτηση.

Σε κάθε εφαρμογή γνωριμιών υπάρχει η πιθανότητα απόρριψης. Δεν μπορούν όλοι να ταιριάζουν με όλους. Αν και η απόρριψη είναι αναμενόμενη, στον κόσμο του διαδικτύου παίρνει μεγαλύτερες διστάσεις. Κάποιοι χρήστες παίρνουν την απόρριψη προσωπικά.

Πολλοί χρήστες είναι θύματα ghosting, το ξαφνικό τέλος μιας σχέσης χωρίς να υπάρχει καμία εξήγηση. Το ghosting μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία.

Άγχος και ανησυχία

Οι εφαρμογές γνωριμιών είναι μια μεγάλη δεξαμενή με πιθανούς συντρόφους που τελικά μπορεί να προκαλεί έντονο στρες. Μπορεί κάποιος να νιώθει πίεση να ανταποκριθεί σε κάθε πιθανό ταίρι καθημερινά. Οι χρήστες των εφαρμογών γνωριμιών έχουν τρεις φορές περισσότερο στρες από όσους δεν είναι χρήστες.

Κακή εικόνα για το σώμα

Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών έχουν κακή εικόνα για το σώμα τους. Χωρίς την προσωπική επαφή, δεν έχουν το άγχος της πρώτης εντύπωσης και πολλοί χρησιμοποιούν τις καλύτερες φωτογραφίες στα προφίλ τους γιατί πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα βρουν σύντροφο. Γενικά οι χρήστες των εφαρμογών γνωριμιών έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν είναι ικανοποιημένοι με την εικόνα του σώματος και νιώθουν ντροπή για αυτό.

πηγές

https://www.therapia.gr