Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Ποιος χρειάζεται Cyber Security;

Πλέον, από τα κοινωνικά μέσα έως την ηλεκτρονική τραπεζική και τα ψηφιακά αρχεία νοσοκομείων, κάθε κομμάτι της ζωής μας είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο. Οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς. Στην ουσία, όλοι χρειάζονται ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, επειδή σχεδόν όλοι έχουν διαθέσιμες προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο.

Η εποχή των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο

Η ίδια η τεχνολογία δεν είναι ποτέ κακή, αλλά σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κακό τρόπο. Για να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο για οτιδήποτε, πρέπει να του δώσουμε προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τα χόμπι μας, τις προτιμήσεις, τα οικονομικά μας, τις αγοραστικές μας συνήθειες και παρόμοιες πληροφορίες. Σε έναν τέλειο κόσμο, όλες αυτές οι πληροφορίες θα παραμείνουν σε ένα «κενό» από τη στιγμή που φεύγουν από τους φορητούς υπολογιστές και τα smartphones μας, μέχρι τη στιγμή που φτάνουν στην εταιρεία ή την τράπεζα με την οποία πραγματοποιούμε τη συναλλαγή μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχει ένας στρατός από εγκληματίες του κυβερνοχώρου που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και συνεχώς αναζητά έναν αδύναμο κωδικό πρόσβασης για να αντλήσει όλες τις πληροφορίες μας.

Επίθεση ατόμων μέσω του Διαδικτύου

Υπήρξε μια εποχή που ο υπολογιστής θεωρήθηκε αυστηρά συσκευή για βιομηχανική χρήση. Αλλά στη συνέχεια ήρθε ο Bill Gates και το όραμά του για τον οικιακό υπολογιστή και ξαφνικά κάθε νοικοκυριό είχε τον δικό του υπολογιστή. Με την προθυμία τους να εξερευνήσουν τον ψηφιακό κόσμο, οι επισκέπτες θα βρέθηκαν σε ιστότοπους που ισχυρίστηκαν ότι γνώριζαν τρόπους να τους κάνουν στιγμιαία εκατομμυριούχους ή είχαν συνδέσμους για άλλους χρήσιμους πόρους. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα κλικ στο σύνδεσμο και ένα αρχείο θα κατέβαινε στον υπολογιστή που περιείχε έναν ιό.

Ψηφιακή προστασία για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις

Τα πονταρίσματα είναι ακόμη υψηλότερα όταν η μοίρα της εταιρείας σας συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη των ψηφιακών σας περιουσιακών στοιχείων. Οι επιχειρηματίες που σκέφτονται προς τα εμπρός ήταν πρόθυμοι να αγκαλιάσουν την τεχνολογία. Το διαδίκτυο τους βοήθησε να περιορίσουν τα έξοδά τους, να ολοκληρώσουν την παραγωγή τους πιο γρήγορα, να χρησιμοποιήσουν ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό και να αυξήσουν δραματικά τα περιθώρια κέρδους τους.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια επίθεση σε κάποια εταιρεία. Έπειτα, πολλές άλλες κάθε χρόνο. Σήμερα, οι εταιρείες κατανοούν ότι ένα απροστάτευτο ψηφιακό δίκτυο μπορεί να προκαλέσει αδιανόητες ζημιές στην εταιρεία τους με πολλούς τρόπους, όπως:

  • Ανακάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με τους πελάτες και δημοσίευση τους στο διαδίκτυο.
  • Εξουδετερώνουν τα στοιχεία της επιχείρησης σε λίγα λεπτά.
  • Προκαλούν ζημιές στις ηλεκτρονικές συσκευές της εταιρείας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα κέρδη τους.
  • Κάνουν τους υπολογιστές της εταιρείας να δυσλειτουργούν και να δουλεύουν με λάθος τρόπο.
  • Βλάπτουν τη φήμη της εταιρείας και απομακρύνουν πολλούς πελάτες.

 

Καθώς οι χάκερ γίνονται όλο και πιο τολμηροί με καλύτερους εξοπλισμούς, η ζήτηση για εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα αυξηθεί κατά πολύ στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Ecpi.edu