Ψυχική υγεία

Ποιον θα πρέπει να εμπιστεύεστε; Οι ψυχολόγοι έχουν μια εκπληκτική απάντηση!

Μπορείτε να γνωρίζετε πραγματικά ποιον να εμπιστεύεστε στο γραφείο;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Προσωπικότητας και της Κοινωνικής Ψυχολογίας δείχνει ότι η «πρόοδος της ενοχής» – η τάση του ατόμου να αντιλαμβάνεται την αίσθηση ότι είναι ένοχος – είναι ένας εκπληκτικά ισχυρός δείκτης αξιοπιστίας.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να προβλέψουν αξιόπιστες συμπεριφορές και προθέσεις, ειδικά μέσα σε ένα οργανωτικό πλαίσιο. Δημιούργησαν οικονομικά παιχνίδια και έρευνες για να μετρήσουν τα γνωρίσματα όπως η εξωστρέφεια, η ευσυνειδησία και σεβασμός.

Σε μια άσκηση, γνωστή ως “παιχνίδι εμπιστοσύνης”, οι συμμετέχοντες έλαβαν χρήματα από έναν συνεργάτη και τους είπαν ότι τα χρήματα είχαν διπλασιαστεί σε αξία. Ο συμμετέχων αναμένεται να επιστρέψει το μισό των κερδών στον συνεργάτη τους, αν και μπορούν να επιλέξουν να κρατήσουν τα χρήματα για τον εαυτό τους. Σε ένα άλλο παιχνίδι, ο συμμετέχων θα μπορούσε είτε να πει την αλήθεια, είτε ένα ψέμα για μια σειρά πληροφοριών. Ο συμμετέχων έχει ένα προσωπικό κίνητρο να πει κάποιο ψέμα, ώστε να έχει λανθασμένη εντύπωση ο άλλος.

“Θεωρήσαμε ότι το αίσθημα της ενοχής προβλέπει την αξιοπιστία επειδή οι άνθρωποι με υψηλή ευσέβεια αισθάνονται πιο υπεύθυνοι για τους άλλους”, λέει η  Emma Levine , βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στο  Booth School of Business “και αυτό ακριβώς βρήκαμε από τις έρευνες . ”

“Η ενοχή είναι μια αρνητική συνείδηση ​​που προκαλείται ως αντίδραση σε κάποιο  αδίκημα. Οι άνθρωποι βιώνουν την ενοχή ως αποτέλεσμα της διάπραξης μιας παραβίασης και αυτή η συναισθηματική εμπειρία προκαλεί αρνητικά συναισθήματα», εξηγεί η Levine. “Αντίθετα, η ευσέβεια-που προδίδει την πρόβλεψη της ενοχής για τις ατασθαλίες – αναγκάζει τους ανθρώπους να αποφύγουν την παραβίαση”.

Συνήθως σκεφτόμαστε την ενοχή ως σήμα ότι κάποιος έκανε κάτι λανθασμένο, γι ‘αυτό θεωρείται ως ελάττωμα του χαρακτήρα. Αλλά το να αισθάνεσαι ένοχος για μια αδικία είναι καλό, λέει, ενώ αν κάνει κάτι λάθος και δεν αισθάνεται ένοχος θα ήταν προβληματικό, καθώς υποδηλώνει έλλειψη τύψεων και πρόθεση να αποκατασταθούν οι παραβάσεις.  Τέλος, αν και το αίσθημα της ενοχής μπορεί να είναι δυσάρεστο, οι εργαζόμενοι που είναι επιρρεπείς στην ενοχή πρέπει να θυμούνται ότι αυτό το χαρακτηριστικό θα τους εμποδίσει πιθανώς να διαπράξουν παραβιάσεις στην εργασία.

Με πληροφορίες από qz.com