Apps, Κοινωνική Δικτύωση

Palmsy: μία αντικοινωνική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης με ψεύτικα likes από ψεύτικους φίλους

Γράφει η Καρολίνα Χριστοδούλου 

Τι είναι λοιπόν η εφαρμογή Palmsy; Πρόκειται για μία νέα εφαρμογή στην οποία οι χρήστες, μπορούν να δημοσιεύουν οτιδήποτε θέλουν και να παίρνουν ψεύτικα likes , δηλαδή likes από την φαντασία τους, τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα από δικούς τους φίλους. Είναι δωρεάν εφαρμογή η οποία λειτουργεί μόνο σε iOS συσκευές δηλαδή μόνο της εταιρείας Apple .

Η εφαρμογή αυτή έχει την μορφή ενός ημερολογίου στην οποία τους επιτρέπεται να κάνουν δημοσιεύσεις ακόμη και με φωτογραφίες αναρτώντας τες όμως στο κενό, αφού καμία ανάρτηση δεν φεύγει από τη συσκευή των χρηστών.

Δηλώνει μία αντικοινωνική συμπεριφορά αφού τα άτομα που δημοσιεύουν στην εφαρμογή αυτή , είναι γνώστες του ότι δεν υπάρχει πραγματικό κοινό παρά μόνο ο εαυτός τους. Η εσωτερίκευση των ατόμων η οποία αποτελεί μία μεταβλητή της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, περιλαμβάνει την κοινωνική απόσυρση και τη μοναξιά, τη δυσκολία αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και τη δυσκολία έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Χρήστες οι οποίοι ίσως να μην νιώθουν ασφάλεια να εκφραστούν δημόσια, επιλέγουν να κάνουν δημοσιεύσεις σε αυτή την εφαρμογή γνωρίζοντας έτσι ότι, δεν θα “εκθέσουν” τον εαυτό τους προς τα έξω. Επίσης, δεν πρόκειται κανείς να τους κρίνει για τις δημοσιεύσεις που κάνουν, κάτι το οποίο δεν μπορεί να τους επηρεάσει αρνητικά παρά μόνο θετικά.

Λόγω του ότι αποφεύγουν την κριτική ή και την τιμωρία από άλλους χρήστες ενθαρρύνονται να δημοσιεύουν όλο και περισσότερο. Με λίγα λόγια, με κάθε ανάρτηση που πραγματοποιούν, λαμβάνουν μέσω αυτής ευχαρίστηση βλέποντας την απήχηση των likes , νιώθοντας έτσι σημαντικοί.

Τα social media, άλλωστε, δημιουργήθηκαν ή καλύτερα εξελίχθηκαν στο να κάνουν ακριβώς αυτό: Να προσφέρουν ένα είδος ανταμοιβής στους χρήστες. Η συνεχής διαθεσιμότητα των αλληλεπιδράσεων, όπως τα like ή τα σχόλια , μπορεί γρήγορα να γίνει εθιστική.

Σε αυτό το σημείο πιθανόν να δημιουργείται η απορία από που προέρχονται τα ψεύτικα likes και τα σχόλια.

Η δωρεάν εφαρμογή λοιπόν, διαβάζει την λίστα επαφών των χρηστών και τις εκχωρεί ως προσποιήσεις ‘likes στις αναρτήσεις. Παρόλο που η εφαρμογή μπορεί να διαβάσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους, τα στοιχεία αυτά δεν αποστέλλονται σε διακομιστή.

Ο προγραμματιστής της εφαρμογής, Pat Nakajima, έγραψε στο Threads ότι τίποτα δεν φεύγει από τη συσκευή των χρηστών ή δεν δημοσιεύεται στις επαφές τους, στους διακομιστές της εφαρμογής ή οπουδήποτε αλλού. «Είναι απλώς προσποίηση», διευκρίνισε. Επίσης, ο ίδιος αναφέρει στην ενότητα “Ερωτήσεις και Απαντήσεις” της εφαρμογής ότι: «Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να βλέπεις Likes να έρχονται από ανθρώπους που δεν έχεις σκεφτεί εδώ και χρόνια. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τη διαγραφή ορισμένων επαφών που μπορεί να μην χρειάζεστε πια».  

Ο εθισμός  στον αριθμό των likes σε μία ανάρτηση, έχει αυξηθεί ραγδαία με επικίνδυνο ρυθμό. Με αφορμή αυτό λοιπόν, ο προγραμματιστής της εφαρμογής, πραγματοποίησε μία ενημέρωση στην οποία έχουν την επιλογή να περιορίσουν των αριθμό των likes και το χρονικό διάστημα το οποίο επιθυμούν να εμφανίζονται αυτά, δηλαδή μερικά δευτερόλεπτα, λίγα λεπτά , μερικές ώρες ή μερικές μέρες.

Γιατί λοιπόν οι χρήστες καταφεύγουν στην λήψη της εφαρμογής;

Η ουσία του Palmsy είναι να προσφέρει  την ασφάλεια πως μόνο οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στις δημοσιεύσεις τους, κάτι το οποίο δίνει κίνητρο να αναρτήσουν οτιδήποτε θέλουν, έχοντας κατά νου πως δεν θα προβληθεί σε τρίτα άτομα αποφεύγοντας την οποιαδήποτε “έκθεσή” τους. Η λειτουργία της εφαρμογής εξασφαλίζει την αποκλειστικότητα και την δυνατότητα όσων δημοσιεύσεων επιθυμούν.

Το Palmsy λοιπόν, ίσως να είναι και η μοναδική εφαρμογή που αποτελεί αντικοινωνικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την έννοια ότι δεν υπάρχει κοινό και οι αναρτήσεις γίνονται για την ευχαρίστηση και την προβολή των δημοσιεύσεων από τα ίδια τα άτομα που τις αναρτούν, χωρίς να υπάρχει αλληλεπίδραση με άλλους.

Πηγές:

mashable.com/article/palmsy-is-an-anti-social-social-media-app.

 techcrunch.com

mashable.com/article/social-media-class-action-lawsuit-youth-mental-health.

www.engadget.com