Μη κατηγοριοποιημένο

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονιών

Από την Πόλυ Κεφάλα

Η σημερινή ημέρα 10 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης αφού διάφοροι φορείς με δράσεις τους και ενημέρωση καταβάλλουν προσπάθειες αποτροπής τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων όπου μπορεί να οδηγηθεί κάποιος. Η διεθνής ένωση για την πρόληψη της αυτοκτονίας σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και την παγκόσμια ομοσπονδία ψυχικής υγείας, με δράσεις τους και ενημερωτικό υλικό ενημερώνουν και προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα.

Το 2011 εκτιμάται ότι 40 χώρες δραστηριοποιήθηκαν με καμπάνιες ενημέρωσης και εκδηλώσεις. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτοκτονία, αναμένεται σύμφωνα με έρευνες να φτάσει έως το 2020 το 1,5 εκατομμύριο αυτοκτονιών. Συγκεκριμένα το ποσοστό απόπειρας αυτοκτονίας τείνει να είναι πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Είναι η 13η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Οι κύριες αιτίες αυτοκτονίας είναι, το χαμηλό βιοποριστικό επίπεδο, η ανεργία, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, εργασιακά θέματα και άλλα βαθύτερα ζητήματα όπως σεξουαλικού προσανατολισμού και το να υποστεί κανείς διάφορες μορφές βίας. Όταν κάποιος λοιπόν βιώνει έντονα συναισθήματα ματαιότητας, κατάθλιψης και δεν αναζητά βοήθεια το «θεωρεί» την ιδανική λύση για να απαλλαγεί από όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Η 10η Σεπτεμβρίου λοιπόν ορίστηκε ημέρα πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, αφού η κατάθλιψη και συγκεκριμένα η μείζον καταθλιπτική διαταραχή οδηγεί σε χρήση ουσιών, στην απελπισία και τέλος σε αυτοκτονικές συμπεριφορές.

Η ψυχική υγεία οδηγεί και σε σωματική υγεία και όλοι έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε έχοντας μια καθημερινότητα λειτουργική.