Εγκλήματα, Κοινωνία

Οι σύγχρονοι σκλάβοι υπάρχουν παντού γύρω μας και η κοινωνία εθελοτυφλεί !

Γράφει η Λαμπρινή Ντουντούμη, επί πτυχίω MSc Investigative Psychology

Η σύγχρονη μορφή δουλείας είναι η εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων για προσωπικό ή εμπορικό όφελος. Υπάρχει παντού γύρω μας αλλά δεν γίνεται ποτέ αντιληπτό. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι φυλακισμένοι και φτιάχνουν τα φθηνά ρούχα που φοράμε, μαζεύουν καρπούς, δουλεύουν σε εργοστάσια, αλλά και σε σπίτια ως μάγειρες, καθαριστές ή νταντάδες. Φαινομενικά είναι απλοί εργαζόμενοι, αλλά οι άνθρωποι αυτοί ελέγχονται, είναι θύματα βίας ή απειλών και τους έχουν πάρει κάθε έγγραφο ταυτότητας. Υπάρχουν πολλές μορφές σύγχρονης δουλείας, όπως το λαθρεμπόριο ανθρώπων, η καταναγκαστική εργασία, η δεσμευμένη εργασία, οι γεννημένοι σκλάβοι, η παιδική δουλεία, ο εξαναγκαστικός και πρόωρος γάμος.

Μία σύγχρονη μορφή δουλείας που αποτελεί μάστιγα για γυναίκες και παιδιά είναι το sex trafficking, με περίπου 4.800.000 θύματα κάθε χρόνο. Πρόκειται για μία μορφή του οργανωμένου εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων, όπου τα θύματα χρησιμοποιούνται ως σκλάβοι στου σεξ. Τα κυκλώματα απαγάγουν τα θύματά τους, τα ελκύουν με ψέματα ή τα αγοράζουν από τις οικογένειές τους. Συνήθως, τα θύματα προέρχονται από φτωχές χώρες ή περιοχές και πιστεύουν σε ψεύτικες υποσχέσεις για καλές εργασιακές συνθήκες σε μεγαλουπόλεις. Τις περισσότερες φορές τα θύματα είναι απελπισμένα εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών και συνθηκών πολέμου.

Έτσι, πιθανόν να ακολουθήσουν με τη θέλησή τους τα άτομα από τα κυκλώματα που τους “τάζουν λαγούς με πετραχήλια”. Τα θύματα μεταφέρονται σε άθλιες συνθήκες προς οποιοδήποτε προορισμό για να πουληθούν σε πορνεία, ως συνοδοί, ως σκλάβοι σε σπίτια κλπ. Πολλοί από τους ‘σκλάβους’ ναρκώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού για να μην αποδράσουν. Ακόμη, συνήθως μεταφέρονται σε μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει περισσότερη ζήτηση και θα τραβήξουν λιγότερη προσοχή.

Οι λαθρέμποροι για το οικονομικό τους όφελος είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν το “εμπόρευμά” τους. Χρηματοδοτούν την αστυνομία και τους συνοριοφύλακες, φτιάχνουν πλαστά έγγραφα, σκοτώνουν και απειλούν. Γενικά μπορούν να διαπράξουν κάθε έγκλημα ώστε να κερδίσουν χρήματα. Επιπλέον, μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τον τελικό προορισμό οι λαθρέμποροι βιάζουν τα θύματα για να τα υποτάξουν και να τα ταπεινώσουν. Προκαλώντας φόβο και απομονώνοντάς τα καταφέρνουν να τα κρατάνε υπό έλεγχο.

Το sex trafficking είναι μία ειδεχθής εγκληματική συμπεριφορά εναντίον των ανθρώπων. Οι δράστες δεν αναγνωρίζουν στα θύματα την ανθρώπινη αξία τους, παρά μόνο τα βλέπουν ως ένα μέσο για να βγάλουν χρήματα. Οι συνέπειες που επιφέρει το έγκλημα αυτό στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων είναι τραγικές και μακροχρόνιες. Ελάχιστα είναι τα θύματα που καταφέρνουν να αποδράσουν και ακόμη λιγότερα καταφέρνουν να καλύψουν τα ίχνη τους και να φύγουν μακριά για να σωθούν. Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα που το διαπράττουν μεγάλες και ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις καθώς έχουν εκατοντάδες άτομα στη δούλεψή τους παγκοσμίως, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την απόδρασή τους. Ωστόσο, παγκόσμιοι οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) χρησιμοποιούν όσα μέσα διαθέτουν για να καταπολεμήσουν αυτό το έγκλημα και να σώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγές: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0153263

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1477370807084224

https://www.antislavery.org/slavery-today/modern-slavery/