Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Οι νέοι δείχνουν υπερβολικά σίγουροι ότι είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο. Είναι όμως;

Σύμφωνα με έρευνα του Google,  στην οποία συμμετείχαν 3.000 άτομα, οι νεότεροι χρήστες ηλικιών 16-24 δήλωσαν πως χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό σε πολλούς λογαριασμούς τους. Το γεγονός ότι δείχνουν τέτοια σιγουριά στο διαδίκτυο έχει σχέση και με την εποχή που γεννήθηκαν, καθώς δεν γνώρισαν ζωή χωρίς smartphones ή social media. Το ίδιο όμως φάνηκε να κάνουν και οι άνθρωποι ηλικίας 50+, καθώς τους διευκολύνει να χρειάζεται να θυμούνται έναν μόνο κωδικό. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;

Το να έχεις τον ίδιο κωδικό σε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς στο ίντερνετ δεν είναι και πολύ καλή ιδέα, καθώς έτσι θα είναι πιο εύκολο για κάποιον επίδοξο χάκερ με μία κίνηση να έχει πρόσβαση σε όλους σας τους λογαριασμούς. Το ίδιο επικίνδυνο θεωρείται και το να αποθηκεύεις τους κωδικούς στις μηχανές αναζήτησης (browsers) για πιο εύκολη και γρήγορη πρόσβαση.

Για να δημιουργήσετε έναν ισχυρό και ασφαλή κωδικό πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 8 ψηφία και να μην περιέχει προσωπικές πληροφορίες όπως όνομα κάποιου αγαπημένου ή αριθμό τηλεφώνου. Για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των λογαριασμών μας ακολουθούμε 5 απλά βήματα:

  1. Ορίζουμε ένα τηλέφωνο ή ακόμα καλύτερα ένα δεύτερο ενημερωμένο email, στο οποίο έρχονται ειδοποιήσεις σύνδεσης ή παραβίασης των λογαριασμών μας.
  2. Χρησιμοποιούμε μοναδικούς κωδικούς για τον κάθε λογαριασμό μας ξεχωριστά.
  3. Κάνουμε πάντα τις ενημερώσεις (updates) στον υπολογιστή μας και τις εφαρμογές στο κινητό μας.
  4. Χρησιμοποιούμε τη διπλή επιβεβαίωση αυθεντικότητας (two-factor authentication) για να είμαστε πιο σίγουροι για την ασφάλειά μας.
  5. Δεν συνδεόμαστε από συσκευές που δεν είναι δικές μας και κάνουμε πάντα αποσύνδεση.

Απόλυτα σίγουροι και ασφαλείς δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ όσο καλά και αν πιστεύουμε ότι ξέρουμε να χειριζόμαστε τη τεχνολογία. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συνδέσεις στους λογαριασμούς μας και τους κωδικούς μας.

Με πληροφορίες από σχετικό άρθρο του ξένου τύπου.