Τεχνολογία

Ο τεχνολογικός γίγαντας

Από την Ελένη Ατσάρου,

Όταν το όνειρο τελειώνει δεν είναι απαραίτητο να αρχίσει ο εφιάλτης, αλλά η πραγματικότητα. Κάποιες φορές ωστόσο μπορεί να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ τους, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να είναι τα δύο άκρα. Στην περίπτωση των τεχνολογικών εταιρειών το παρελθόν ήταν ιδιαίτερα λαμπρό καθώς είχαν εξιδανικευθεί ως κάτι μοναδικό, ιδιαίτερο και ελπιδοφόρο που μπορούσε να φέρει πολλές αλλαγές στο μέλλον διαμορφώνοντάς το έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό και να προσφέρει μόνο τα καλύτερα.

Η πραγματικότητα όμως μετά από μερικά χρόνια έφερε το λογαριασμό στο τραπέζι ζητώντας να εξοφληθεί. Ο λογαριασμός αυτός κάθε άλλο παρά όμορφος ήταν για την τεχνολογία καθώς είχε προστεθεί η κούραση του κόσμου, ο οποίος είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί πως η παλιά εικόνα της τεχνολογίας είχε κάνει πλαστική κι έτσι είχε κατορθώσει να δημιουργηθεί το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Ξεκινώντας στην αρχή οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν γίνει αντιληπτές ως κάτι λαμπρό χάρη στο οποίο το μέλλον πολλών ανθρώπων μπορούσε να εξασφαλιστεί καθώς προσφέρονταν θέσεις εργασίας, αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης των υπηρεσιών που θα πρόσφεραν. Καθώς αποτελούσαν κάτι καινούριο τότε οι άνθρωποι απόθεσαν τις ελπίδες τους στην τεχνολογία για ένα καλύτερο μέλλον αποκτώντας έτσι μια ιδιαίτερη θέση στην ανθρώπινη συνείδηση.

Με το πέρασμα των ετών οι ελπίδες πολλών ανθρώπων άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα αποδίδοντας την ευθύνη γι’ αυτό στις συγκεκριμένες εταιρείες και ιδιαίτερες «δυνάμεις» τους. Έτσι μπόρεσαν να αναπτυχθούν μέσα από τη στήριξη των ανθρώπων που τους την πρόσφεραν απλόχερα. Οι ελπίδες τους αυτές όμως δεν έμελε να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας και όσο μεγάλωναν αυτά τα αστέρια της τεχνολογίας άρχισαν να νοιώθουν δυνατά και να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Noo Stuff Design Studio

Ένα πρόσωπο διόλου ελκυστικό που εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαμορφώθηκε έχει πλέον ανάγκη από εκείνους που θα βοηθήσουν την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις που δημιούργησε να συνεχίσουν να υπάρχουν. Χρειάζεται φίλους που θα τη βοηθήσουν όχι μόνο για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τα παιδιά-επιχειρήσεις που δημιούργησε, αλλά και για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους καινούριους ανταγωνιστές που δημιουργούνται γρήγορα και καθημερινά πλέον.

Οι δημιουργοί των επιχειρήσεων αυτών στην προσπάθειά τους να επιτύχουν αυτό το στόχο και να βοηθήσουν την τεχνολογία κατέληξαν να δείξουν στον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο που είχε αποκτήσει η τεχνολογία, το οποίο δεν διέφερε από εκείνο των υπολοίπων εταιρειών που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Αυτός ο γίγαντας που δημιουργήθηκε και αποτελούσε την τεχνολογία έχει καταλήξει να αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα από τη στιγμή που έγινε ολοφάνερη η προσωπικότητά του. Το αποτέλεσμα ήταν να στραφεί το ενδιαφέρον του κόσμου προς διαφορετικές κατευθύνσεις, μακρυά από αυτό που τελικά ήταν η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις που τη δημιουργούσαν και τη διαμόρφωναν. Για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις η απώλεια αυτής της προσοχής και του ενδιαφέροντος έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσκολιών μιας και υπάρχει ανάγκη για στήριξη προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Κάθε πλευρά βλέπει το μέλλον μ’ ένα δικό της τρόπο, έτσι για τις επιχειρήσεις της τεχνολογίας το μέλλον είναι καλύτερα να στηρίζεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στην τεχνολογία προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη δραστηριότητα και τη λειτουργία τους, όμως για κάποιους ανθρώπους το μέλλον αυτό δεν είναι επιθυμητό καθώς εξαιτίας της τεχνολογίας παρατηρούν σημαντικές αρνητικές αλλαγές στις κοινότητες, τις θέσεις εργασίας, τις κοινωνίες, αλλά και την πολιτική. Η κάθε πλευρά έχει τους δικούς της στόχους, παρατηρεί την τεχνολογία από μια διαφορετική σκοπιά προσπαθώντας να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να αξιοποιείται, αλλά και σχετικά με τις φορές που πρέπει να χρησιμοποιείται.

Αυτός ο γίγαντας που δημιουργήθηκε με πολλές προσπάθειες από την πλευρά των ανθρώπων που ασχολούνται με την τεχνολογία έχει αρχίσει να γονατίζει πλέον από το βάρος της αδιαφορίας των ανθρώπων με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη του για βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να σηκωθεί και να στηθεί στα πόδια του ξανά, όμως αυτό μπορεί να καταλήξει να γίνει με όρους και συνθήκες που εκείνος δεν επιθυμεί καθώς η παλιά του δύναμη είναι κάτι που δοκίμασε και δεν είναι πρόθυμος να αποχωριστεί μετά από τόσα χρόνια που τη διαχειριζόταν κατά βούληση.

Οι άνθρωποι και η δύναμη που έχουν γίνεται φανερή μέσα από τις αλλαγές που αναγκάζεται να υποστεί η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στηριζόμενες σε αυτή. Το σημαντικότερο όμως μετά από τόσα χρόνια που υπάρχουν οι τεχνολογικές εταιρείες είναι πως το δικό τους πρόσωπο δεν διαφέρει τελικά από εκείνο που έχουν όλοι οι υπόλοιποι οικονομικοί γίγαντες κι από τη στιγμή που αυτό έγινε κατανοητό από τους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για ένα διαφορετικό μέλλον στις συγκεκριμένες εταιρείες, το μέλλον των τεχνολογικών εταιρειών αρχίζει να είναι αβέβαιο και επαληθεύει το γεγονός πως για να συνεχίσουν να λειτουργούν έχουν ανάγκη να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις που προσπαθούν απλώς να διατηρήσουν το κομμάτι που τους αντιστοιχεί στην αγορά και τα κέρδη.