Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Λανθασμένες λήψεις του DeepNude περιέχουν κακόβουλο λογισμικό αντί για γυμνό περιεχόμενο.

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται τη δημοτικότητα της εφαρμογής DeepNude για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού μέσω του YouTube, οι οποίες υπόσχονται μια έκδοση Premium για Windows, Android και iOS.

Το DeepNude επέτρεψε σε οποιονδήποτε με  50 ευρώ στην τσέπη του να δημιουργήσει γυμνές γυναικείες  μορφές, αφαιρώντας τα ρούχα τους με βάση υπολογισμούς από αλγορίθμους σε ένα νευρικό δίκτυο.

Η εφαρμογή DeepNude δεν είναι πλέον διαθέσιμη για λήψη από επίσημες πηγές, καθώς ο προγραμματιστής της στις 27 Ιουνίου ανακοίνωσε το τέλος της.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αντίγραφα και αυτό κάνει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να προσελκύουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν κακόβουλα προγράμματα στα συστήματά τους, επιλέγοντας το YouTube ως πλατφόρμα διανομής.

Οι απατεώνες ανεβάζουν  βίντεο προβάλλοντας την εφαρμογή και παρέχοντας στην περιγραφή ένα σύνδεσμο λήψης. Μια σύντομη αναζήτηση στο YouTube υποδεικνύει ότι η εκστρατεία ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα. Το τελευταίο βίντεο που συνδέεται με ένα αρχείο στην περιγραφή φορτώθηκε την Τετάρτη και έχει σχεδόν 1.000 προβολές.

Παρά τη σύντομη διάρκειά της, η εφαρμογή είχε ήδη γίνει πρωτοσέλιδο και προσέλκυσε ένα τεράστιο κύμα σχολιασμού καθώς και πολλούς χρήστες. Το έργο αυτό, ωστόσο, έλαβε τέλος για ηθικούς λόγους.

Τέλος, η εταιρεία ανέφερε ότι παρόλο που το περιεχόμενο που αναρτάται από τους χρήστες δεν ελέγχεται, εξετάζονται αναφορές που γίνονται κατά καιρούς και καταργούνται αυτές που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν την πολιτική ορθής χρήσης της πλατφόρμας.

Με πληροφορίες από The Bleeping Computer