Μη κατηγοριοποιημένο

Κάτι που δεν θα θέλατε να μάθετε για τα ακουστικά..

Η απώλεια της ακοής δεν απασχολεί μόνο τους ηλικιωμένους: 1 στους 5 έφηβους θα παρουσιάσει απώλεια ακοής – ποσοστό που είναι 30% υψηλότερο από ό, τι πριν από 20 χρόνια. Ξέρεις τι δεν υπήρχε πριν από περίπου 20 χρόνια; Ακουστικά.

Στη μέγιστη ένταση, ακουστικά και AirPods μπορούν να φτάσουν τα 110 decibel, που ισοδυναμεί με κάποιον που φωνάζει απευθείας στο αυτί σας. Η έκθεση σε 85 ντεσιμπέλ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σας θέτει σε κίνδυνο βλάβης της ακοής. Αν έχετε τα ακουστικά σας στη μέγιστη χωρητικότητα των 110 ντεσιμπέλ, κινδυνεύετε να χάσετε την ακοή σας μετά από μόλις πέντε λεπτά – μόλις το μήκος δύο τραγουδιών!

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για τους ανθρώπους να γνωρίζουν αν είναι τυχεροί να έχουν ¨δυνατά¨ αυτιά και οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να ανακαλύψουν γιατί κάποιοι είναι λιγότερο ευάλωτοι στις ζημιές που προκαλούνται από το θόρυβο. Η έρευνα έδειξε μια σχέση μεταξύ του χρώματος των ματιών και του κινδύνου NIHL και ο Grimes λέει ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι με γαλαζοπράσινα μάτια είναι πιο ευαίσθητοι στο NIHL από εκείνους με σκούρα καστανά μάτια “αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα”.

Ανεξάρτητα από το χρώμα των ματιών σας, δεν πρέπει να προκαλείτε την τύχη σας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1,1 δισεκατομμύρια έφηβοι και ενήλικες κινδυνεύουν από την απώλεια ακοής, κυρίως λόγω δύο παραγόντων κινδύνου: «Η μη ασφαλής χρήση προσωπικών συσκευών ήχου, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, και η έκθεση σε ζημιογόνα επίπεδα ήχου σε χώρους ψυχαγωγίας όπως νυχτερινά κέντρα, μπαρ και αθλητικές εκδηλώσεις. ”

Οι άνθρωποι συχνά βάζουν τα ακουστικά τους 13 ντεσιμπέλ υψηλότερα από τον θόρυβο που τους περιβάλλει. “Όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά σε αεροπλάνο ή τρένο, προκαλείτε σοβαρά την τύχη σας. Ορισμένα τρένα φτάνουν μέχρι 80 ή 90 ντεσιμπέλ θόρυβο, οπότε “Αν ακούτε μουσική σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι … μην το κάνετε” !

Με πληροφορίες από elemental. Medium