Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδικτυακές απειλές, Κυβερνοασφάλεια

Κατανόηση των Επιθέσεων Μηδενικού Κλικ: Μία Νέα Απειλή στην Κυβερνοασφάλεια

Τι Είναι μια Επίθεση Μηδενικού Κλικ (Zero-Click Attack);

Οι επιθέσεις μηδενικού κλικ είναι μια εξελιγμένη μορφή κυβερνοεπίθεσης, που δεν απαιτεί καμία αλληλεπίδραση από τον χρήστη για να παραβιαστεί μια συσκευή ή ένα σύστημα. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές κυβερνοεπιθέσεις, που συχνά βασίζονται στο να ανοίγουν οι χρήστες κακόβουλους συνδέσμους ή να κατεβάζουν μολυσμένα αρχεία, οι επιθέσεις μηδενικού κλικ εκμεταλλεύονται ευπάθειες στο λογισμικό για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σιωπηλά και χωρίς προειδοποίηση. Αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να διεισδύσουν σε συστήματα χωρίς να εγείρουν υποψίες.

Πώς Λειτουργούν οι Επιθέσεις Μηδενικού Κλικ;

Οι επιθέσεις μηδενικού κλικ συνήθως εκμεταλλεύονται αδυναμίες στο λογισμικό, ιδίως στις εφαρμογές μηνυμάτων και τις πλατφόρμες επικοινωνίας. Ακολουθεί μια γενική περιγραφή του πώς λειτουργούν:

Αναγνώριση Ευπάθειας: Οι επιτιθέμενοι εντοπίζουν μια αδυναμία ασφαλείας σε μια ευρέως χρησιμοποιούμενη εφαρμογή.

Ανάπτυξη Εκμετάλλευσης: Οι επιτιθέμενοι δημιουργούν κώδικα για να εκμεταλλευτούν ένα ελάττωμα λογισμικού, επιτρέποντας μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες. Για παράδειγμα, στην επίθεση που δέχτηκε η WhatsApp, όπως θα αναφερθεί και αργότερα στο κείμενο, οι επιτιθέμενοι εγκατέστησαν ένα λογισμικό υποκλοπής (spyware) χωρίς αλληλεπίδραση με τον χρήστη.

Παράδοση Φορτίου: Συνήθως συμβαίνει μέσω ενός φαινομενικά αθώου μηνύματος ή αρχείου πολυμέσων.

Απομακρυσμένη Εκτέλεση: Ο κακόβουλος κώδικας εκτελείται αυτόματα κατά την παράδοση, δίνοντας στον επιτιθέμενο έλεγχο της συσκευής χωρίς καμία ενέργεια από τον χρήστη.

Δεδομένου ότι αυτές οι επιθέσεις δεν απαιτούν αλληλεπίδραση από τον χρήστη, μπορούν να εκτελεστούν απομακρυσμένα, καθιστώντας τις εξαιρετικά αποτελεσματικές και δύσκολες στην ανίχνευση.

Σημαντικά Παραδείγματα Επιθέσεων Μηδενικού Κλικ

Ευπάθεια Μηδενικού Κλικ στο WhatsApp (2019): Οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύτηκαν μια αδυναμία στην στοίβα VoIP του WhatsApp, επιτρέποντάς τους να στείλουν ένα κακόβουλα σχεδιασμένο πακέτο σε ένα στοχευμένο τηλέφωνο, αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα της συσκευής χωρίς ο χρήστης να απαντήσει στην κλήση. Το VoIP είναι μια τεχνολογία επικοινωνιών που επιτρέπει να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις χρησιμοποιώντας την ευρυζωνική σύνδεση αντί για υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. VoIP ή αλλιώς Voice over Internet Protocol, είναι ένα ανοιχτό πρότυπο για την πραγματοποίηση κλήσεων μέσω του Διαδικτύου. Ορισμένοι μπορεί επίσης να αναφέρονται στο VoIP ως Voice over IP.

Εκμετάλλευση iMessage της Apple (2020): Μια ευπάθεια μηδενικού κλικ στην εφαρμογή iMessage της Apple επέτρεψε στους επιτιθέμενους να στείλουν ένα ειδικά σχεδιασμένο μήνυμα που θα μπορούσε να καταλάβει ένα iPhone χωρίς καμία αλληλεπίδραση από τον χρήστη.

Κατασκοπευτικό Λογισμικό Pegasus: Αυτό το διαβόητο κατασκοπευτικό λογισμικό, που αναπτύχθηκε από την NSO Group, έχει χρησιμοποιήσει εκμεταλλεύσεις μηδενικού κλικ για να διεισδύσει σε smartphones, επιτρέποντας την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών προσώπων σε όλον τον κόσμο.

Πώς να Προστατευτείτε από Επιθέσεις Μηδενικού Κλικ

Λόγω της κρυφής φύσης αυτών των επιθέσεων, οι χρήστες μπορούν να αμυνθούν με δυσκολία. Όμως, υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου.

Διατηρήστε το Λογισμικό Ενημερωμένο: Ενημερώνετε τακτικά όλες τις εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα για να διορθώσετε πιθανές ευπάθειες.

Χρησιμοποιήστε Αξιόπιστο Λογισμικό Ασφαλείας: Εφαρμόστε ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας που μπορούν να εντοπίσουν και να αποκλείσουν ύποπτες δραστηριότητες. Ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας όπως έγκριτα προγράμματα internet security, VPN, τείχος προστασίας και προστασία ταυτότητας μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό ύποπτων δραστηριοτήτων.

Περιορίστε την Έκθεση: Ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των εφαρμογών μηνυμάτων και επικοινωνίας που είναι εγκατεστημένες στις συσκευές και χρησιμοποιείτε αυτές με καλό ιστορικό ασφαλείας.

Ενεργοποιήστε τις Δυνατότητες Ασφαλείας: Αξιοποιήστε τις ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας, όπως οι αυτόματες ενημερώσεις και οι δυνατότητες απομακρυσμένης διαγραφής. Οι δυνατότητες απομακρυσμένης διαγραφής, ή αλλιώς remote wire capabilities, επιτρέπουν στον χρήστη να διαγράφει όλα τα δεδομένα μιας συσκευής εξ αποστάσεως. Έτσι, συμβάλλει στην προστασία ευαίσθητων πληροφοριών σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής.

Μείνετε Ενημερωμένοι: Μείνετε ενήμεροι για τις τελευταίες ειδήσεις και συμβουλές ασφαλείας για να γνωρίζετε τις αναδυόμενες απειλές και ευπάθειες.

Συμπέρασμα

Οι επιθέσεις μηδενικού κλικ αποτελούν μια σημαντική πρόκληση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Κατανοώντας πώς λειτουργούν αυτές οι επιθέσεις και εφαρμόζοντας προληπτικά μέτρα ασφαλείας, άτομα και οργανισμοί μπορούν να προστατευτούν καλύτερα.

Πηγές:

https://datascientest.com/en/zero-click-attack-how-does-it-work-how-can-you-protect-yourself 

https://www.kaspersky.com/resource-center/definitions/what-is-zero-click-malware 

https://thesecuritycompany.com/the-insider/zero-click-attacks-everything-you-need-to-know/#:~:text=The%20attack%20exploited%20a%20vulnerability,the%20devices%20of%20prominent%20individuals.

https://securityaffairs.com/152035/hacking/whatsapp-zero-day-exploit.html 

https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2024/01/03/the-pegasus-wake-up-call-iphone-security-in-the-face-of-zero-click-exploits/ 

https://www.nytimes.com/2022/01/28/magazine/nso-group-israel-spyware.html