Ανθρώπινες Σχέσεις

Ισορροπία

Μοιάζει λες και η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα, η λύση στα περισσότερα προβλήματα, ανεξαρτήτως θρησκείας ή κοσμοθεωρίας να είναι η εξής μία: Ισορροπία. Μεσότητα, όπως την αποκαλούσε και ο Αριστοτέλης. Μεγάλο πράγμα η ισορροπία και κάθε άλλο παρά εύκολο το να την διατηρήσει κανείς, με τους ραγδαίους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας να καταστούν το εγχείρημα ιδιαιτέρως δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

Καθένας από εμάς την ορίζει διαφορετικά. Για παράδειγμα το να είναι κανείς επιμελής στο διάβασμα του ή στην εργασία του, δίχως να αμελεί το κομμάτι της ξεκούρασης, της αναψυχής ή της διασκέδασης ενέχει την έννοια της ισορροπίας. Όπως επίσης και κάποιος ο οποίος μεριμνά να διατηρεί το νου του σε καλά επίπεδα, γυμνάζοντας παράλληλα και το σώμα του, κινείται προς την κατεύθυνση της ισορροπίας.

Αν έχει κανείς όμως την ισορροπία στη ζωή του σε μια πτυχή, είναι πιθανό αυτή η ισορροπία να αντικατοπτρίζεται και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής του. Δύσκολα θα δει κανείς κάποιον παχύσαρκο να κοιμάται τόσο όσο. Δύσκολα ένας άνθρωπος που ξοδεύει υπέρογκα χρηματικά ποσά για το ρουχισμό του φερ’ ειπείν, δειπνεί με ευλάβεια και δεν ‘’πετάει’’ φαγητό. Κάποιος λαίμαργος στο τραπέζι του, είναι πιθανό να είναι ‘’λαίμαργος’’ και στο κρεβάτι του· και το αντίστροφο.

Και κάπου εδώ είναι που κολλάει και η δύναμη της συνήθειας. Κάποιος ο οποίος συνηθίζει να τρέφεται υπερβολικά, είναι πιθανό να παχύνει. Ως εκ τούτου, κάποιο πρόβλημα υγείας ενδέχεται να προκύψει (είτε σωματικά, είτε ψυχικά). Όντας πιο παχύς, είναι πιθανό να προτιμάει για παράδειγμα το σινεμά, έναντι μιας πεζοπορίας κοντά στη φύση, ή τα βιντεοπαιχνίδια έναντι μίας βόλτας στο πάρκο. Από την άλλη, κάποιος ο οποίος προσπαθεί να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή, είναι επόμενο να βιώνει μια κάποια ευεξία, μια ενεργητικότητα. Έτσι, δεν αποκλείεται να προτιμήσει μια δραστήρια ενασχόληση στον ελεύθερο του χρόνο, η οποία με την σειρά της, είναι πιθανό να τον κάνει να νιώσει ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια, ωθώντας τον στην υιοθέτηση μίας ακόμα πιο δραστήριας ενασχόλησης μελλοντικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, τείνει να πλάθεται, σε κάποιο βάθος χρόνου, ένα δραστήριο και ενεργητικό άτομο, το οποίο διψάει για ζωή. Έχοντας πλέον ‘’εθιστεί’’ σε ένα δραστήριο και υγιή τρόπο ζωής, είναι φυσικό να έλκει και να έλκεται από αντίστοιχα δραστήριους και υγιείς ανθρώπους και καταστάσεις and so on.

Οι συνήθειες που υιοθετούμε σήμερα, φτάνουν λοιπόν να καθορίσουν τις συνήθειες που θα ακολουθήσουμε αύριο. Οι συνήθειες που θα ακολουθήσουμε αύριο, ως προέκταση των σημερινών μας συνηθειών, φτάνουν εν τέλει να μας διαμορφώνουν καθ’ ολοκληρίαν σαν άτομα μεθαύριο. Αρκεί μόνο να γίνει η αρχή.