Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο | Ανώνυμη πλοήγηση με VPN

Η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά μας δεδομένα βάλλονται διαρκώς μέσα στο Διαδίκτυο και η παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών θεωρείται πλέον αναπόφευκτη. Οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, τα αρχεία που λαμβάνουμε, οι κωδικοί πρόσβασης και πολλές άλλες πληροφορίες μας μπορούν να υποκλαπούν προκαλώντας μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα. Επίσης, η διεύθυνση IP αποκαλύπτει τη φυσική μας θέση και μπορεί έτσι να συσχετιστεί άμεσα με την δραστηριότητά μας στο Διαδίκτυο.

Το VPN είναι ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων μας κατά την πλοήγησή μας στο Διαδίκτυο. Δεν θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το VPN. Θα δούμε όμως τα οφέλη του και την συμβολή του στην προστασία της ιδιωτικότητάς μας. Τι μπορούμε να κερδίσουμε με τη χρήση ενός VPN;

1ο: Απόκρυψη της διεύθυνσης IP και της τοποθεσία μας. Κάποιος που έχει την ΙΡ μας γνωρίζει τι έχουμε ψάξει στο Διαδίκτυο, τις ιστοσελίδες που έχουμε επισκεφθεί, αλλά και πού βρισκόμασταν όταν τις επισκεπτόμασταν. Με τη χρήση του VPN η πραγματική διεύθυνση ΙΡ παραμένει «κρυμμένη» και έτσι μπορούμε ανώνυμα να πλοηγούμαστε στο Διαδίκτυο, διατηρώντας την ιδιωτικότητάς μας ώστε κανείς να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα της περιήγησής μας. Επίσης, μπορούμε να αλλάξουμε την τοποθεσία από την οποία «φαίνεται» ότι έχουμε συνδεθεί και έτσι αποκτούμε πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι ενδεχομένως απαγορευμένο στην χώρα μας.

2ο: Ασφαλής πλοήγηση από δημόσια δίκτυα WiFi. Αποτελεί κανόνα ότι η πλοήγηση στο Διαδίκτυο από δημόσια δίκτυα αποτελεί πηγή κινδύνου. Η χρήση VPN προστατεύει τον σταθερό υπολογιστή μας, το λάπτοπ, το κινητό, αλλά και το tablet από επιθέσεις χάκερ, ειδικά όταν συνδεόμαστε από δημόσια ή ανοιχτά δίκτυα Wi-Fi.  Όλα μας τα δεδομένα, οι κωδικοί και οι φωτογραφίες μπορούν να υποκλαπούν με μεγάλη ευκολία. Με τη χρήση VPN  τα δεδομένα που μεταδίδονται κρυπτογραφούνται και έτσι μπορούμε με ασφάλεια να επιτελέσουμε όλες μας τις ενέργειες, όπως την αποστολή email, την είσοδο σε εφαρμογές της τράπεζάς μας κ.ά.

3ο: Το ιστορικό περιήγησης παραμένει ιδιωτικό. Με τη χρήση VPN το ιστορικό με τις ιστοσελίδες που έχουμε αναζητήσει και επισκεφτεί παραμένει κρυφό και δεν μπορεί ο πάροχός μας να το αποκτήσει και κατ΄ επέκταση  να θέσει προς πώληση τα προσωπικά μας δεδομένα σε διαφημιστικές -και όχι μόνο- εταιρείες.

4ο: Πρόσβαση σε περισσότερο ψηφιακό περιεχόμενο. Πολλές πλατφόρμες ταινιών, όπως το Netflix, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή έχουν και διαφορετικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα το Netflix στις Η.Π.Α. προσφέρει περίπου 4600 ταινίες, ενώ στην Ελλάδα μόλις 1500. Με τη χρήση VPN μπορούμε να συνδεθούμε μέσω ενός αμερικανικού σέρβερ και κάνοντας συνδρομή στο Netflix να έχουμε πρόσβαση στο σύνολο των ταινιών!

Η χρήση VPN έχει πολλαπλά οφέλη στην προστασία της ιδιωτικότητας και στην αυξημένη ασφάλεια των χρηστών του Διαδικτύου. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και μπορεί να το χρησιμοποιήσει η καθεμία και ο καθένας μας,.

Πηγή:

https://us.norton.com/internetsecurity-privacy-what-is-a-vpn.html