Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Η πορνογραφία ακόμα κατευθύνει το διαδίκτυο;

Kate Monster: ‘Το ίντερνετ είναι πολύ καλό.’

Trekkie Monster: ‘Για πορνό!’

Kate Monster: ‘Έχω πολύ γρήγορη σύνδεση οπότε δε χρειάζεται να περιμένω.’

Trekkie Monster: ‘Για πορνό!’

Η νηπιαγωγός Kate Monster χαίρεται για τη χρησιμότητα του ίντερνετ γιατί μπορεί να το χρησιμοποιεί για τις αγορές της και για να στέλνει ευχές.

Ο γείτονάς της, ωστόσο, Trekkie Monster, επιμένει υποστηρίζοντας πως είναι υπερεκτιμημένο.

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες μία στις επτά αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο είναι πορνογραφικού περιεχομένου. Η πιο δημοφιλής σελίδα είναι το Pornhub-φαίνεται να είναι τόσο δημοφιλής όσο το Netflix και το LinkedIn.

Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει πως η πορνογραφία έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του διαδικτύου. Από τότε που εμφανίστηκαν οι τέχνες, το σεξ αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο.

Περίπου 4.000 χρόνια πριν, ένας καλλιτέχνης από τη Μεσοποταμία έφτιαξε μια πλάκα ενός άνδρα και μιας γυναίκας που ενώ κάνουν σεξ η γυναίκα πίνει μπύρα. Μερικές χιλιετίες αργότερα, οι Μότσε στο βόρειο Περού απεικόνισαν την επαφή σε κεραμικά. Το Kama Sutra της Ινδίας χρονολογείται περίπου την ίδια εποχή.

Κατά τον 19ο αιώνα εμφανίζεται η φωτογραφία.  Οι πελάτες ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν αρκετά για να χρηματοδοτήσουν την τεχνολογία: για ένα χρονικό διάστημα, κοστίζει περισσότερο να αγοράσει κάποιος μια ερωτική φωτογραφία από το να πληρώσει μια ιερόδουλη.

Η λέξη ‘πορνογραφία’ προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις ‘γραφή’ και ‘πόρνες’.

Μέχρι την επόμενη μεγάλη τεχνολογική πρόοδο στην καλλιτεχνική έκφραση – την κινούμενη εικόνα – η λέξη είχε ήδη υιοθετήσει τη σύγχρονη σημασία της.

Αλλά το πορνό δεν κατεύθυνε πραγματικά την κινηματογραφική βιομηχανία, για ευνόητους λόγους. Οι ταινίες ήταν ακριβές. Χρειαζόταν ένα μεγάλο ακροατήριο για να καλυφθούν τα έξοδα. Αυτό σήμαινε δημόσιες προβολές.

Η πρώτη λύση εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του ’60, με το peepshow booth, έναν κλειστό χώρο στον οποίο υπήρχε η δυνατότητα να βάλει κάποιος κέρματα σε μια υποδοχή και να παρακολουθήσει μια ταινία. Αλλά πραγματική καινοτομία αποτέλεσε η συσκευή εγγραφής κασέτας βίντεο (VCR).

Μέχρι τα τέλη του 1970 το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων σε βιντεοκασέτες ήταν πορνογραφικού περιεχομένου. Μια μελέτη από γκρουπ του Usenet, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990, έδειξε ότι πέντε από τις έξι εικόνες που ανταλλάσσονταν περιείχαν πορνογραφικό υλικό.

Μερικά χρόνια αργότερα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαδικτυακά chat rooms έδειξε κάτι αντίστοιχο.

Επομένως στις μέρες μας, η ανάλυση του Trekkie Monster, ίσως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Αυτοί οι οποίοι παρέχουν πορνογραφικό υλικό διαδικτυακά, ήταν πρωτοπόροι στις νέες τεχνολογίες όπως φιλικά προς το χρήστη συστήματα πληρωμών κτλ.

Σήμερα το ίντερνετ δυσκολεύει τη ζωή των επαγγελματιών πορνογράφων.

Όσο δύσκολο είναι να πουλήσετε συνδρομή σε εφημερίδες ή σε κάποιο μουσικό βίντεο, από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν online, τόσο είναι δύσκολο να πουλήσετε πορνό σελίδες όπως το Pornhub το παρέχουν.

Η μεγαλύτερη εταιρεία αυτή τη στιγμή στο κομμάτι της πορνογραφίας λέγεται Mindgeek, στην οποία ανήκει το Pornhub καθώς και άλλες παρόμοιες σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Στην Avenue Q, ο Trekkie Monster φαίνεται να μην κάνει τίποτα άλλο όλη μέρα από το να σερφάρει σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, γι’ αυτό και όλοι εκπλήσσονται όταν τους αποκαλύπτει πως είναι εκατομμυριούχος. Η εξήγησή του; ‘Σε μια αγορά που μεταβάλλεται διαρκώς η μόνη σταθερή επένδυση είναι το πορνό.’ Ως ένα βαθμό ισχύει.

Στο παρελθόν υπήρχαν οι εταιρείες οι οποίες έφτιαχναν VCR (Video Cassette Recorders), ενώ σήμερα υπάρχουν οι αλγόριθμοι της Mindgeek, οι οποίοι μπορούν πολύ απλά να παρουσιάσουν το αντίστοιχο υλικό που θα καθηλώσει τον ενδιαφερόμενο στην οθόνη.

Το σεξ ακόμα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στο κομμάτι της τεχνολογίας.

 

Με πληροφορίες από ΒΒC