Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Η φούσκα της Θετικότητας – Αρκετά!

Aπό την Μάρη Γαργαλιάνου, 

Οι λέξεις δημιουργούν κόσμους και έπειτα οι κόσμοι αυτοί γίνονται η πραγματικότητά μας. Μια αρνητική σκέψη, θα φέρει μια αρνητική λέξη και η αρνητική λέξη ενδεχομένως θα φέρει με τη σειρά της μια αρνητική ενέργεια. Ποιος λέει όμως ότι αυτό δεν είναι «οκ»;

Είναι οκ να μην είσαι οκ. Είναι οκ να έχεις τις μαύρες σου και να θες να κλειστείς στο καβούκι σου. Είναι οκ να μην είσαι αρκετά «εξωστρεφής», ή επικοινωνιακός όπως άλλοι. Είναι οκ απλά να περνάς μια φάση. Είναι οκ σε αυτή τη φάση να μην παίζουν σε συνομιλίες σου στο μέσεντζερ καρδούλες, αστεράκια και άλλα τέτοια φαντεζί, είναι οκ όλα τα παραπάνω να τα βρίσκεις χαζά όταν απλά δεν είσαι οκ!

Ζούμε σε μια εποχή επίπλαστης θετικότητας. Σε ρωτάνε όλοι με διάπλατα χαμόγελα και με τεράστια, υπέρλαμπρα μάτια διψασμένοι «Τι κάνεις;» με ένα τρόπο σα να σου λένε «Προσποιήσου, δείξε ότι είσαι καλά και ας μην είσαι, χαμογέλα, δείξε μου τα δόντια σου, μπορείς κι άλλο, φόρα τη μάσκα του positive!» κι άντε εσύ να τους πεις ότι την εν λόγω μάσκα την έχεις στα άπλυτα μαζί με κάτι σκουρόχρωμες κάλτσες πακετάκι και ότι εν ολίγοις τη σιχάθηκες και με το δίκιο σου.

«Δες τη θετική πλευρά της ζωής!», «Ο ήλιος λάμπει!», «Είσαι νέος, όμορφος, δυνατός, έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου!», «Μην είσαι μίζερος, #thinkpositive!», «Κοίτα μόνο μπροστά, όλα είναι λαμπρά!», «Ψηλά το κεφάλι!». Πόσο απίστευτη πίεση μπορεί αλήθεια να μας ασκήσει αυτή η φούσκα της θετικότητας; Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να μας ρίξει το συναίσθημα του «Τώρα εγώ φταίω που απλά δε μου βγαίνει να χαμογελάσω, ή να είμαι τόσο «positive» όσο αυτοί;

Αγαπημένοι μου, μην πλανάστε. Είναι μονάχα μια φούσκα και η μπογιά της θα περάσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε ενοχές, τύψεις, ή αρνητικά συναισθήματα γενικότερα για το γεγονός ότι δεν είστε τόσο positive όσο επιτάσσει μια γλυκανάλατη «αφρόκρεμα», η οποία στα μάτια μου προσωπικά μοιάζει ήδη πασέ και μπανάλ. Τι είμαστε; Διαφήμιση οδοντόκρεμας; Είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαίωμα στις κακές στιγμές, όσο στις καλές. Έχουμε δικαίωμα να φορέσουμε ότι χρώμα επιλέξουμε να φορέσουμε, άσπρο, μαύρο, κόκκινο και εν τέλει έχουμε δικαίωμα στο «οκ» και το «μη οκ».

Είμαστε πολυδιάστατοι, υπέροχοι, φωτεινοί και σκοτεινοί συνάμα και ναι, αυτό έχει λογική. Παθιαζόμαστε με ότι αγαπάμε, ξενερώνουμε με συμπεριφορές που δεν είναι στα μέτρα μας, συννεφιάζουμε όταν κάτι μας θλίβει, εκνευριζόμαστε όταν κάτι μας «χαλάει» και πάει λέγοντας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποκρινόμαστε, να πηγαίνουμε κόντρα στη φύση, στο σώμα, το μυαλό και την καρδιά μας. Ό,τι και αν αισθανόμαστε σε κάθε συνθήκη, είναι απόλυτα οκ που το αισθανόμαστε, καθώς ό,τι αισθανόμαστε τελικά είναι η αλήθεια μας. Και να σας πω κάτι; Η αλήθεια μας είναι πάντα ΟΚ!

Υγ 1. Να αγκαλιάζετε την αλήθεια σας και να την τιμάτε.

Υγ 2. Οι μάσκες είναι μόνο για τις απόκριες και για την προφύλαξή μας από τον covid -19!

Υγ 3. Αν μια «μη οκ» φάση, από φάση γίνει περίοδος, μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογοι και σοβαροί ειδικοί εκεί έξω να σας υποστηρίξουν.