Πριν λίγες ημέρες, η Europol δημοσίευσε τη 10η έκδοση της IOCTA (Internet Organised Crime Threat Assessment), μιας εκ βαθέως ανάλυσης σχετικά με το διαδικτυακό έγκλημα και των προεκτάσεών του τον περασμένο χρόνο. Η μελέτη περιλαμβάνει διάφορα trends σε πεδία, όπως οι διαδικτυακές επιθέσεις, η παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση και οι οικονομικές απάτες. Επιπλέον, επιχειρεί μια σειρά προβλέψεων για το μέλλον, ειδικότερα για τις νέες τεχνολογίες, τα συστήματα πληρωμών, την ανάπτυξη της AI και τα κρυπτονομίσματα.
Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας διάφορες μορφές, από ransomware μέχρι απλούς viruses. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις των Αρχών ανά τον κόσμο έχουν αναγκάσει τις εγκληματικές ομάδες να χρησιμοποιούν διαφορετικά τεχνάσματα, για να αποφεύγουν τη σύλληψη. Φαίνεται, όμως, πως το 2023 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, εγκληματικές ομάδες με ransomware επιτέθηκαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λόγω μεγαλύτερων αδυναμιών στην κυβερνοασφάλειά τους, οι τράπεζες και τα διαδικτυακά καταστήματα ήταν οι κύριοι στόχοι επιθέσεων digital skimming, χρήστες θυματοποιήθηκαν από εγκληματίες μέσω phishing, ψεύτικων καταθέσεων και romance scams. Τέλος, και ίσως το πιο ανησυχητικό, οι υποθέσεις σεξουαλικών εκβιασμών με θύματα παιδιά αυξήθηκαν. Επίσης, φαίνεται πως οι δράστες στις περισσότερες υποθέσεις είναι ανήλικοι, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την AI προς όφελός τους.
Όσον αφορά τις μελλοντικές πτυχές του κυβερνοεγκλήματος, η Europol εστιάζει κυρίως σε τρία σημεία. Η περαιτέρω ανάπτυξη της AI, πέρα των τεράστιων δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει, ίσως αποτελέσει κι έναν σημαντικό σύμμαχο των εγκληματιών. Ήδη, υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την AI (text-to-image) έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, αποτελώντας έναν πολύ ανησυχητικό παράγοντα για τις Αρχές. Η End-to-end encryption (κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο) αποτελεί το δεύτερο σημείο. Η παραπάνω κρυπτογράφηση δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να προστατεύσει τη συνομιλία που έχει με κάποιον άλλο χρήστη στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί, αφού μόνο αυτός και ο συνομιλητής του μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή, ούτε οι Αρχές, ούτε η ίδια η εταιρία. Όμως, τι συμβαίνει όταν μια συνομιλία μεταξύ μιας ομάδας χρηστών ωθεί στη διάπραξη ενός εγκλήματος; Όλο αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στα σώματα ασφαλείας στην εξεύρεση των ενόχων. Το τρίτο και τελευταίο σημείο είναι τα κρυπτονομίσματα και οι μελλοντικές ενδεχόμενες απειλές, όπως η χρήση τους από scammers.
Η μελέτη της Europol βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας και περιέχει πολλές πολύτιμες λεπτομέρειες. Το ηλεκτρονικό έγκλημα αναμφίβολα βρίσκεται στην άνθησή του και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών θα επιδεινώσει την κατάσταση. Οι Αρχές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπισή του, εκπαιδεύοντας συνεχώς τα μέλη τους στις νέες τεχνολογίες και αναπτύσσοντας τις ικανότητες τους σε πεδία, όπως τα κρυπτονομίσματα και το Dark Web.
Πηγή:
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).