Τεχνολογία

Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης: Οι αναζητήσεις για το Chat GPT ανεβαίνουν κατά 2633% από τον Δεκέμβρη

Μεταφράζει η Όλγα Σιάτου

 

Είναι δύσκολο τη δεδομένη στιγμή να μπει κανείς στο διαδίκτυο χωρίς να δει οποιαδήποτε συζήτηση για προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι συζητήσεις γύρω από σχέδια που δημιουργούνται μέσω “κλοπής” του στυλ μοναδικών έργων τέχνης, την προοπτική το CHAT GPT να αντικαταστήσει τη συγγραφή κειμένων, κι ακόμη για την OpenAI, τη δημιουργό εταιρεία του Chat GPT, που δοκιμάζει ένα νέο εργαλείο, για να εντοπίσει το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά πόσο συζητάμε γι’ αυτό το θέμα στην πραγματικότητα; Αυτό ήταν το ερώτημα που ώθησε τους παρόχους domains και φιλοξενίας Fasthosts να εξετάσουν τα δεδομένα αναζήτησης της Google για να συγκρίνουν το ενδιαφέρον από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα και να μετρήσουν τον αντίκτυπο που είχε πραγματικά η έκρηξη των υπηρεσιών και του λόγου της τεχνητής νοημοσύνης.

Γνωρίζοντας το πρόγραμμα

Το Chat GPT, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, είχε μια αύξηση του ενδιαφέροντος κατά 2633% από τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς την παρουσία του σε συζητήσεις σχετικά με το λογισμικό συγγραφής της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πρόσφατα, πέρασε ακόμη και κάποιες εξετάσεις μεταπτυχιακού επιπέδου, αυτό το εκπληκτικό άλμα ενδιαφέροντος τον τελευταίο μήνα είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και να γίνεται πιο προηγμένη.

Όσον αφορά την πλευρά της εικόνας, το Midjourney, το εργαλείο που έχει δει καλλιτέχνες να αντικαθίστανται και είναι ικανό να δημιουργήσει κάποια εκπληκτικά κομμάτια, έχει δει άνοδο 121%. Η ηθική αυτών των εργαλείων έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στο διαδίκτυο, συνεισφέροντας χωρίς αμφιβολία σε αυτές τις αυξήσεις καθώς οι άνθρωποι καταφεύγουν στην αναζήτηση της Google για να ανακαλύψουν για ποιο θέμα συζητούν όλοι, αλλά και αυτοί που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία οι ίδιοι.

Σε ευρύτερους όρους

Χάρη στη συνεχή διαδικτυακή αναταραχή γύρω από τα διάφορα θέματα των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης και του περιεχομένου τους, δεν αποτελεί έκπληξη ότι βλέπουμε αυξήσεις στο ενδιαφέρον σ’ όλους τους τομείς για ακόμη και γενικούς όρους γύρω από την τεχνολογία. Η επιτυχία του Chat GPT έχει συνεισφέρει σε 200% αύξηση στις αναζητήσεις της βασισμένης στην τεχνητή νοημοσύνη συγγραφής, καθώς οι άνθρωποι συρρέουν για να δουν τι είδους δουλειά μπορούν να αναπαράγουν αυτά τα προγράμματα, και η αύξηση κατά 139% του ενδιαφέροντος για το περιεχόμενο AI μόνο εδραιώνει αυτή την ιδέα.

Ακόμη και το ενδιαφέρον για τον γενικό όρο της τεχνητής νοημοσύνης είχε αύξηση ως 60%, ωστόσο το πιο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι η αύξηση κατά 245% των αναζητήσεων για θέσεις εργασίας AI. Αυτή η αύξηση θα μπορούσε να αφορά δύο τομείς, τόσο τους ανθρώπους που αναζητούν θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης όσο και τις θέσεις εργασίας που μπορεί να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι καλλιτέχνες και οι κειμενογράφοι.

Αντικατάσταση από ρομπότ

Ενώ οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους ανησυχούν ότι θα απολυθούν χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, είτε με τον ρόλο τους να καθίσταται παρωχημένος είτε με την αντικατάστασή τους από ρομπότ, τα πρόσφατα βήματα που έκαναν αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν ανησυχήσει ορισμένους εργαζόμενους του καλλιτεχνικού χώρου.

Με τη σελίδα του Buzzfeed, πρόσφατα, να ανακοινώνει ότι θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να ‘’βελτιώσουν’’ το περιεχόμενό τους, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να εξελιχθεί στο σημείο του να είναι ικανή να δημιουργήσει έργα με συνοχή που θα φέρνουν κλικς, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα από το να έκανε αυτήν την δουλειά κάποιος αρθρογράφος.

Προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα προαναφερθέντα Midjourney και Stable Diffusion, έχουν, επίσης, ανησυχήσει πολλούς άλλους καλλιτέχνες, ικανούς να δημιουργήσουν τέχνη  που να ταιριάζει σε συγκεκριμένες φράσεις-κλειδιά απίστευτα γρήγορα.

Υπάρχουν ήδη ρόλοι εκεί έξω που προσλαμβάνουν όσους γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν αυτές τις προτροπές στο έπακρο για να παράγουν τέχνη σχεδόν ακαριαία, αντικαθιστώντας ήδη κάποιες δουλειές τέχνης χαμηλότερης βαθμίδας που θα ήταν το εφαλτήριο για πολλούς επίδοξους καλλιτέχνες στις αρχές της καριέρας τους. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι αυτές οι αλλαγές δεν πρόκειται να συμβούν εν μία νυκτί, αλλά η ανησυχία για το μέλλον, καθώς αυτές οι τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσονται είναι κάτι που θα είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από τον νου πολλών που εργάζονται σ’ αυτές τις δημιουργικές βιομηχανίες.

Η Μισέλ Σταρκ, Διευθύντρια Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Fasthosts, είπε το εξής όσον αφορά τα ευρήματα: ‘’Οι μεγάλες αυξήσεις σ’ όλους τους τομείς γι’ αυτούς τους όρους αναζήτησης γύρω από την Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αναμενόμενες δεδομένης της μεγάλης κάλυψης που έχει αποκτήσει η τεχνολογία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο οι ραγδαίες αυξήσεις για την βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη τέχνη βασισμένη αλλά και τη βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη συγγραφή είναι ενδεικτικές του πόσο ενδιαφέρουσα είναι για πολλούς η ιδέα αυτού του περιεχομένου.

“Παρότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πόσες από αυτές τις αναζητήσεις προέρχονται από αυτούς που υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη, αυτούς που είναι εναντίον, ή τους απλούς παρατηρητές, η αμφιταλάντευση γύρω από τα ηθικά ζητήματα έχει αφήσει το σημάδι της. Είμαστε βέβαιοι ότι θα δούμε το μέσο ενδιαφέρον να συνεχίζει να αυξάνεται καθώς όλο και περισσότερα απ’ αυτά τα εργαλεία γίνονται διαθέσιμα, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: δεν πρόκειται να πάει πουθενά σύντομα”.

Πηγή:

https://www.businessleader.co.uk/rise-of-ai-searches-chat-gpt-jump-2633-december/