Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Γονείς που διαβάζουν με το παιδί τους μέσω tablet καταλήγουν να έχουν λιγότερη αλληλεπίδραση μαζί του

Για να μεγιστοποιηθεί  το δέσιμο μεταξύ γονέων-παιδιού, μια μελέτη λέει ότι οι γονείς είναι καλύτερα να διαβάζουν στα παιδιά τους ένα κανονικό βιβλίο, παρά από tablet .

Οι γονείς που διαβάζουν στο παιδί τους από το δεύτερο, ανεξάρτητα από το εάν είναι διαδραστικό ή όχι, δημιουργούν λιγότερη κοινωνική αλληλεπίδραση απ’ όταν διαβάζουν ένα παραδοσιακό βιβλίο .

Όταν οι γονείς διαβάζουν μέσω tablet, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να τους διακόψουν, παραγκωνίζοντας την προσπάθεια τους να τους διαβάσουν, πιθανών κλείνοντας την εφαρμογή ή αρπάζοντας το από τα χέρια τους .

Είναι όλο και πιο κοινό για τα παιδιά να διαβάζουν ψηφιακά. Μια μελέτη JAMA Pediatrics διαπίστωσε ότι ο χρόνος επί οθόνης για παιδιά κάτω των 2 ετών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός χρόνος οθόνης δεν επηρεάζει την ακαδημαϊκή επίδοση ενός παιδιού. Δεν είναι όμως όλα τα νέα καλά – η υπερβολική διάρκεια του ηλεκτρονικού παιχνιδιού και η αναπαραγωγή των βιντεοπαιχνιδιών συνδέονται άμεσα με τους φτωχότερους βαθμούς.

Γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να απομακρύνετε από το παιδί σας εντελώς  τις οθόνες, αλλά να ορίσετε κάποια όρια.

  • Κρατήστε τα παιδιά κάτω των 18 μηνών εξ ολοκλήρου μακριά από τις οθόνες.
  • Για τα παιδιά μεταξύ 18 μηνών και 5 ετών ορίστε έως μία ώρα προγραμμάτων καλής ποιότητας και παρακολουθήστε τα μαζί.
  • Για παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω, περιορίστε τον χρόνο της οθόνης τους και παρακολουθήστε τι ακριβώς κάνουν.
  • Ορίστε περιοχές χωρίς οθόνη σε όλο το σπίτι.

Με πληροφορίες από edition.cnn