Ψυχική υγεία

Γιατί όταν ακούμε μελαγχολική μουσική αισθανόμαστε καλύτερα

Ο McEntire, γνωστός στο είδος της country μουσικής, ανέφερε πως τραγουδώντας θλιβερά τραγούδια “έχει έναν τρόπο θεραπείας μιας κατάστασης.  Παίρνει το κακό προς τα έξω στο φως, και διώχνει το σκοτάδι. ”

Γιατί οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη θλιβερή μουσική; Από τον Μπετόβεν μέχρι τους Beatles, πολλές από τις πιο αγαπημένες μελωδίες του κόσμου είναι μελαγχολικές. Και αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο  στη μουσική. Οι άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για δραματικές ταινίες, θλιβερή λογοτεχνία και άλλες μορφές μελαγχολικής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Μα γιατί; Μελέτες για το τι λένε ορισμένοι ερευνητές ως “ευχάριστη θλίψη” υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη μελαγχολική τέχνη για διάφορους λόγους. Μερικές  έρευνες διαπιστώνουν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής φόρτισης τείνουν να συγκινούνται ευκολότερα από θλιβερή μουσική ή ταινίες και ότι αυτό το συναίσθημα συσχετίζεται γι’ αυτούς με μεγαλύτερη διασκέδαση.

«Οι πτυχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα της συμπόνιας και την ταυτοποίηση με φανταστικούς χαρακτήρες σε βιβλία και ταινίες φαίνεται να είναι οι καλύτεροι παράγοντες απόλαυσης αυτού του είδους μουσικής».  Ακούγοντάς την, πολλοί είναι οι άνθρωποι που δηλώνουν ότι απολαμβάνουν συναισθήματα γαλήνης ή νοσταλγίας .

Μια μελέτη του 2019 από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξέτασε τις μουσικές προτιμήσεις των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι που είναι καταθλιπτικοί συχνά έλκονται από “θλιβερά ερεθίσματα “.  Έχουμε ενσωματωμένα ψυχολογικά, ορμονικά και φυσιολογικά συστήματα  στον οργανισμό μας, που διευκολύνουν την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο έχει συνδεθεί με το ομώνυμο τραγούδι  των Beatles  “Let It Be.” “Κάπως παράδοξα, η αποφυγή αρνητικών συναισθηματικών εμπειριών μπορεί να σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ η αποδοχή αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να σχετίζεται με θετικά αποτελέσματα”, γράφουν συντάκτες της μελέτης.

Ένα θλιβερό τραγούδι, ταινία ή άλλο έργο τέχνης μπορεί να προσφέρει ένα μοναδικό είδος κάθαρσης εάν κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά ενός ατόμου. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν πώς ορισμένα κομμάτια μουσικής έχουν προσφέρει άνεση, ανακούφιση και παρηγοριά σε καταστάσεις γεμάτες με αρνητικά συναισθήματα.

Αντί να παρατείνουν  τη θλίψη , φαίνεται τελικά να προσφέρουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ανακούφιση στους ανθρώπους.